Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 20:22

“Που το πάνε οι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;”

“Που το πάνε οι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας;”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ*

Μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που είναι ορισμένο για τις 4 Δεκέμβρη του 2022, εντείνονται οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί για τη διαμόρφωση προεκλογικά των συσχετισμών, που φτάνουν σε σημείο αλλοίωσής τους.

Μόνο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα:

1] Με κοινή απόφαση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μην εγγράψουν στην δύναμη του ΕΚ το Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Ν. Μεσσηνίας. Ένα σωματείο που καθημερινά δίνει μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα εργοστάσια και τις βιομηχανίες επεξεργασίες τροφίμων. Ένα σωματείο που όχι μόνο δέχεται την επίθεση από την μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, αλλά από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του δέχτηκε μανιώδη επίθεση από την πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Συγκεκριμένα:

Από την ίδρυση του τον Απρίλιο του 2021 η πλειοψηφία του ΕΚ "απευθύνθηκε" στις εισαγγελικές αρχές (!) για να γίνει ανακοπή στην λειτουργία του. Αφού δεν τα κατάφερε, στην πορεία επέδειξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την εγγραφή του στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου. Τελικά μετά από μήνες, και ύστερα από εξώδικο του Συνδικάτου, αναγκάστηκε να το φέρει ως θέμα στο ΔΣ του ΕΚ. Η πλειοψηφία της διοίκησης με πρόταση του Γραμματέα (ΣΥΡΙΖΑ) και του Προέδρου (ΝΔ), με γελοία επιχειρήματα και με ανυπόστατες δικαιολογίες απέρριψε την αίτηση εγγραφής του στο Εργατικό Κέντρο.

2] Στο σωματείο “Παμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων", που στην Διοίκηση του πρωτοστατούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, επέλεξαν να κάνουν ηλεκτρονικές εκλογές, εφαρμόζοντας την ίσως πιο αντιδραστική διάταξη του Νόμου Χατζηδάκη, που αφορά το φακέλωμα και έκθεση των εργαζομένων στην εργοδοσία.  Αυτοί που λένε θα καταργήσουν το “έκτρωμα Χατζηδάκη”, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τρέχουν να το εφαρμόσουν πρώτοι, πριν ακόμα και από τα στελέχη της Κυβέρνησης.

3] Στις 8 Νοέμβρη, στα "ψιλά" του Τοπικού Τύπου δημοσιεύτηκε η ίδρυση σωματείου που αποτελείτο από 23 ιδρυτικά μέλη με επωνυμία “Σύλλογος εργαζομένων στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών περιφέρειας Πελοποννήσου”. Σε μόλις 10 μέρες από την ίδρυσή του: α) τα 23 μέλη ξεπέρασαν τα 500, χωρίς να έχει αναπτύξει ουδεμία δράση, χωρίς ανακοινωμένο κανένα στοιχείο επικοινωνίας β) πραγματοποίησε έκτακτη ΓΣ με τη φυσική παρουσία 2 μελών του (!), όπου μεταξύ άλλων αποφάσισαν ότι προχωράνε σε εκλογές λίγο πριν το Συνέδριο του ΕΚ Καλαμάτας και ότι θέλουν να εγγραφούν στη δύναμη του ΕΚ Καλαμάτας γ) η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου έκανε δεκτό το αίτημά του, δείχνοντας πρωτοφανή αντανακλαστικά (τους έγραψαν πριν κάνουν ακόμα εκλογές), τα οποία υποθέτουμε ότι δικαιολογούνται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σωματείο ηγούνται μέλη της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, με το οποία τα στελέχη της ΝΔ  φαίνεται ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σκοπούς!!!

Από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚ πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια. Περίοδος που η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων πήρε χαρακτηριστικά τσουνάμι από την κυβέρνηση της ΝΔ. Όλη αυτή την περίοδο, όλες αυτές οι δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν με όλους τους τρόπους σιγή νεκροταφείου στο λαό!

Τελικά όλοι μαζί και ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι:

  •               Εφαρμόζουν το Νόμο Χατζηδάκη, ακόμα και τη στιγμή που το ίδιο το ΣτΕ τον βγάζει αντισυνταγματικό.
  •               Θέλουν τα σωματεία όχι ως όργανα συσπείρωσης των εργαζομένων, αλλά ως δεξαμενές ψήφων που θα εκλέγονται οι "εκλεκτοί" και οι "αρεστοί" σε κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Οι ίντριγκες, οι συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”, οι “μοιρασιές”, οι "ανεξαρτητοποιήσεις" και οι "καρέκλες" είναι μακριά από τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Αυτές οι “ανίερες συμμαχίες” μεταξύ των κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ αφορούν τους σχεδιασμούς και τα παζάρια για τη διαμόρφωση των επόμενων κυβερνητικών πλειοψηφιών και των αντίστοιχων "κυβερνητικών συνδικαλισμών" από την κάθε μεριά. Το μόνο που εγγυώνται είναι η συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής, η ένταση της εκμετάλλευσης και η όξυνση των προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής έχει καθήκον να υψώσει εμπόδια απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που ο κοινός τους στόχος είναι ο λαός να μείνει στην γωνία, αμέτοχος και θεατής. Φοβούνται και απεχθάνονται την λαϊκή παρέμβαση, τρέμουν μη μιλήσει ο λαός και γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

 Η δικαιολογημένη αποστροφή και σιχαμάρα απέναντι στον “εργατοπατερισμό” και τις “αργόμισθες “ ηγεσίες στο Ε.Κ. Καλαμάτας, πρέπει να γίνει πείσμα και δύναμη για την αλλαγή της κατάστασης, των συσχετισμών. Για ένα ΕΚ που θα είναι στήριγμα των εργαζομένων και όχι στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Εκεί που οι εργαζόμενοι πίστεψαν στην δύναμή τους, οργάνωσαν συλλογικά τον αγώνα τους είχαν αποτελέσματα. Τα παραδείγματα της E-FOOD, της Λάρκο, της COSCO, τα Πετρέλαια Καβάλας, της Μαλαματίνα, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα είναι χαρακτηριστικά.

Σήμερα είναι μονόδρομος η οργάνωση διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, φτηνά τρόφιμα και ρεύμα, σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση. Να πάρουμε όλοι μαζί την κατάσταση στα χέρια μας – να μπούμε όλοι στον αγώνα, όλοι στα συνδικάτα. Να παλέψουμε εδώ και τώρα:

  •               Να έχουμε όλοι σταθερή δουλειά και ζωή με δικαιώματα
  •               Να πάρουμε αυξήσεις στους μισθούς μας
  •               Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  •               Να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης
  •               Να καταργηθούν όλοι οι φόροι σε ρεύμα και καύσιμα, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή τους
  •               Να ακυρώσουμε στην πράξη τον εκτρωματικό “Νόμο Χατζηδάκη”, να σπάσουμε την τρομοκρατία, το φακέλωμα, την καταστολή και τα εμπόδια που βάζουν επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβερνήσεις

Γιατί μπορούμε και πρέπει να έχουμε αυτά που μας αξίζουν.

Γιατί τελικά είναι Μόνοι τους και είμαστε Όλοι μας!”Παναγιώτης Καράμπελας

Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

Βασίλης Μπίζας

Βαγγέλης Μπάκας