Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 14:37

Απεργιακή κινητοποίηση στην Καλαμάτα: Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά και στον εργασιακό μεσαίωνα

Απεργιακή κινητοποίηση στην Καλαμάτα: Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά και στον εργασιακό μεσαίωνα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 

Συνδικάτα της Μεσσηνίας διοργάνωσαν το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, απεργιακή συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν Εργατικά Κέντρα της χώρας, Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά. “Εμείς και τα παιδιά μας δεν θα γίνουμε σκλάβοι να πεθαίνουμε στη δουλειά, δεν θα αφήσουμε το οχτάωρο, που κερδήθηκε με αίμα, έτσι απλά να μας το πάρουνε”, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος χαιρέτησε στην απεργιακή συγκέντρωση…

 

Κύριος ομιλητής ήταν ο Άρης Κομπότης, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, που από την πλευρά του υπογράμμισε ότι “δεν επιτρέπεται να στερηθεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα, το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια”.


Άρης Κομπότης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει, όπως τόνισαν οι ομιλητές, ουσιαστικά την κατάργηση του οχτάωρου, την κατάργηση του πενθήμερου, την περαιτέρω παρεμπόδιση άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. 

Απέναντι σε αυτές τις απώλειες των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε ο Άρης Κομπότης, “η κυβέρνηση πετάει το τυράκι των τριετιών, αλλά ο  διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα δεν ομολογούν ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι τριετίες θα χτίζονται από 1/1/24, δηλαδή διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας”.


Παναγιώτης Καράμπελας

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών υπογράμμισε ότι το αίτημα είναι “ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012. Με αυτή τη θέση, καθώς και με τη θέση να μην ψηφιστεί το αντεργατικό έκτρωμα, απεργούν οι εργαζόμενοι της χώρας σήμερα”. 

Τόσο ο Άρης Κομπότης όσο και ο Παναγιώτης Καράμπελας κατήγγειλαν και καταδίκασαν τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που δεν πήραν απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Ο Άρης Κομπότης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η προοπτική της μαζικοποίησης και της ανασύνταξης του κινήματος περνά σε ένα μεγάλο βαθμό από την καθημερινή και κοπιαστική δουλειά μας, οργανώνοντας τον αγώνα και μαζικοποιώντας τα σωματεία μας, κόντρα στην κατάπτυστη πλειοψηφια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που λάμπουν δια της απουσίας τους ακόμα μια φορά από τους αγώνες των εργαζομένων. Άλλωστε κανένας εργαζόμενος δεν περιμένει κάτι απ’ αυτούς, καθώς έχουν απαξιωθεί πλήρως στα μάτια της εργατικής τάξης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γραφτούν στα σωματεία τους, ο ατομικός δρόμος έχει κοντά ποδάρια. Η δύναμή μας είναι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας γιατί σήμερα το ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα”. 

Στ.Μ.