Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 18:40

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: “Τόπε και το κανε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας!”

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: “Τόπε και το κανε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας!”

Του Θανάση Παντέ  
Ύστερα από επίμονη και μακροχρόνια έρευνα πραγματοποίησε την …απειλή του και το βιβλίο του για την δηλητηριάστρια της Μάνης κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κύφαντα και προκάλεσε αίσθηση στην παρουσίασή του, εξάπτοντας ακόμα περισσότερο την περιέργεια του αναγνωστικού κοινού. 

Τελικά μάλλον είχε δίκιο ο Ράγκος, που έλεγε πως, αν ο Γιαννουλέας έγραφε μόνο ένα βιβλίο, θα ήταν αυτό, για την δηλητηριάστρια της Μάνης, κατά κόσμον Αικατερίνη Δημητρέα, που έγινε γνωστή για τα εγκλήματά της με δηλητήριο στην περιοχή της Στούπας το 1962. 

Τα γεγονότα εκείνης της εποχής ο Γιαννουλέας τα έζησε ως παιδί που τότε ήταν και ως ευαισθητοποιημένο παιδί που μεγάλωσε και εξακολουθεί να είναι, τα απέδωσε μυθιστορηματικά σε ένα βιβλίο που κινείται στα όρια φαντασίας και πραγματικότητας με τη δεύτερη δυστυχώς να επικρατεί της πρώτης. 

Ο Γιαννουλέας έδωσε το χρονικό των γεγονότων με έντονα λογοτεχνικό τρόπο, βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων για όσους διαβάζουν τα βιβλία του.

“Τετράκις εις θάνατον. Η δηλητηριάστρια της Μάνης” ο πλήρης τίτλος του βιβλίου, που διαβάζεται απνευστί χάρη στη γλαφυρή αφήγηση, αποτέλεσμα της συγγραφικής δεινότητας του Γιαννουλέα. 

Εν τω μεταξύ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι επόμενες παρουσιάσεις του βιβλίου και στη Στούπα βέβαια, γενέτειρα του συγγραφέα άλλωστε, που με αυτό του το συγγραφικό πόνημα συμβάλλει καθοριστικά στην ηθογραφία της περιοχής. 

Αυτά προς το παρόν. 

Θ.Π.