Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 17:48

Ο Αλ. Χαρίτσης στην ΤΟΜΥ Καλαμάτας, τη “μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία”

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την έναρξη της λειτουργίας της η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Καλαμάτας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της, ενημερώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, που μάλιστα θα επικοινωνήσει άμεσα με τον υπουργό Υγείας,  Ανδρέα Ξανθό, για να του θέσει τα ζητήματα και να προωθηθεί πιο γρήγορα η αντιμετώπισή τους. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία, μετά το ΕΣΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός το πρωί παρακολούθησε και μίλησε στο συνέδριο ανάπτυξης και οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, επισκέφθηκε ακόμη τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωριών της Αλαγονίας για τα προβλήματα της περιοχής και αύριο θα επισκεφθεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας…

Στην 1η ΤΟΜΥ Καλαμάτας, που έχει εγκατασταθεί σε χώρους του Κέντρου Υγείας (πρώην υγειονομικές υπηρεσίες ΙΚΑ Καλαμάτας), ο Αλέξης Χαρίτσης είχε συνεργασία με τον διευθυντή του Κ.Υ. Παναγιώτη Κατσαφάδο, ενώ τον συνόδευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ.

Μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατσαφάδο και μετά την ξενάγησή του στους χώρους της 1ης ΤΟΜΥ, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι “οι ΤΟΜΥ αποτελούν μια από τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε ως κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι η στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας είναι απαραίτητη και μάλιστα ειδικά μετά τις συνέπειες της κρίσης που στον κλάδο της υγείας είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτή η νέα μεταρρύθμιση, όπως έχει πει και ο υπουργός υγείας και ο πρωθυπουργός, είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στον τομέα της υγείας μετά το ΕΣΥ”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο του έχει “δεσμεύσει πολύ σημαντικούς πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και μάλιστα με στρατηγική -όχι όπως είχε γίνει σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν- σταδιακής αποκλιμάκωσης της συμμετοχής των ευρωπαϊκών πόρων. Υπάρχει δηλαδή χρόνο με το χρόνο, από το 2018, σταδιακή μείωση των ευρωπαϊκών πόρων και αύξηση των εθνικών, έτσι ώστε μετά από τρία χρόνια να υπάρχει δυνατότητα οι ΤΟΜΥ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Αυτός είναι ο στόχος”.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την 1η ΤΟΜΥ Καλαμάτας ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “συζητήσαμε με τους εργαζόμενους και με τον κ. Κατσαφάδο, τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας. Είναι μια καινούργια μεταρρύθμιση και πρέπει να πούμε ότι αντιμετωπίζει και προβλήματα στην αρχή. Εμείς ποτέ δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις που υπάρχουν. Θα γίνει σήμερα και δική μου επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας για να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, κυρίως σε εξοπλισμό, για να μπορέσει η Μονάδα να λειτουργήσει απρόσκοπτα το επόμενο διάστημα, χωρίς κανένα πρόβλημα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε ότι “αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία για την πρωτοβάθμια υγεία αλλά και η δουλειά που κάνουν εδώ όλοι οι εργαζόμενοι. Και οι νέοι εργαζόμενοι στην ΤΟΜΥ και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και αυτή η αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει, που είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να εξυπηρετήσει τον κόσμο αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία”.
Στ.Μ.