Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 02:04

Στην ανεπαρκή έκκληση “εμβολιαστείτε” περιορίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 
“Εμβολιαστείτε” είναι η έκκληση που απευθύνει στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, παρότι το εμβόλιο, ενώ είναι το σημαντικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από μόνο του δεν αρκεί για να νικηθεί ο κορονοϊός. Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας συζητήθηκε χθες το βράδυ, εκτός ημερησίας διάταξης, ύστερα από αίτηση του επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου Ενεργοί Πολίτες” Μανώλη Μάκαρη, που υποστηρίχθηκε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους…

Στην εισήγηση που έκανε ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε ότι μαζί με τον εμβολιασμό των πολιτών χρειάζεται να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με τη πρόσληψη μόνιμων γιατρών και άλλου προσωπικού, είναι ανάγκη να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο έξω από το Νοσοκομείο. Επίσης σημείωσε ότι τα κρεβάτια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό δεν αρκούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κρεβάτια και στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος τόνισε ότι τα ταξίδια στη Μεσσηνία θα έπρεπε να γίνονται όπως και στα νησιά, δηλαδή με τους επισκέπτες να έχουν  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού ράπιντ τεστ, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος δεν προσπάθησε τον Ιούλιο και Αύγουστο όσο πολύ προσπάθησε τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο της ενημέρωσης για τον κορονοϊό και του ελέγχου τήρησης των μέτρων που ίσχυαν κάθε φορά.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τόνισαν ότι πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουν προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να πεισθούν για τα οφέλη του εμβολιασμού. 

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και η Ελένη Αλειφέρη, διοικήτρια του νοσοκομείου Καλαμάτας και επικεφαλής δημοτικής παράταξης που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή. Είπε ότι το Νοσοκομείο έχει τα χρήματα για να προσλάβει γιατρούς, έχουν γίνει και προκηρύξεις από το υπουργείο για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, ωστόσο γιατροί δεν υπάρχουν, κυρίως επειδή έχουν φύγει στο εξωτερικό. Οι γιατροί χρειάζονται, σημείωσε η κ. Αλειφέρη, προκειμένου να παρέχονται οι υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους με άνεση και με ασφάλεια. Πρόσθεσε όμως ότι και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομειο ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στην αποστολή του. 

Η κ. Αλειφέρη είπε ότι οι νοσηλευόμενοι στην  Κλινική Κόβιντ είναι κάτοικοι της Μεσσηνίας και σε πολλές περιπτώσεις μέλη ίδιων οικογενειών και όχι επισκέπτες. Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε, αυτό οφείλεται αφενός  στο γεγονός ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος, ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Μεσσηνία είναι χαμηλά και στο συνωστισμό που επικράτησε σε διάφορες περιοχές κατά την αιχμή της θερινής περιόδου. 

Ακόμη η διοικήτρια του Νοσοκομείου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης ανέφερε ότι εκείνο που την ανησυχεί πιο πολύ δεν είναι τόσο ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο όσο η βαρύτητα περιστατικών με κόβιντ. Ανέφερε δε ότι χθες έγιναν τρεις διασωληνώσεις, ενός 55χρονου, ενός 38χρονου και μιας γυναίκας άνω των 60 ετών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι θα χαθούν νέοι άνθρωποι δυστυχώς”. 

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου έξω από το Νοσοκομείο η κ. Αλειφέρη άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει αρνητικά μια τέτοια πρόταση και μάλιστα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα οι έξι εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στο Νοσοκομείο θα μειωθούν σε δύο.

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε χωρίς να βγει κάποια συγκεκριμένη απόφασή ή ψήφισμα, αλλά με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να τονίζει, όπως τόνισαν προηγουμένως επικεφαλής παρατάξεων μειοψηφιών, ότι πρέπει όλοι μαζί να πείσουν τους πολίτες για τα οφέλη των εμβολιασμών αλλά και την τήρηση των μέτρων, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, γιατί επικεφαλής μειοψηφιών υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, όπως το “μίνι λοκντάουν” είναι ατελέσφορα. 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ο Μανώλης Μάκαρης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος παράταξης της μειοψηφίας που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, τόνισαν ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών δεν βοηθάει στο να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι το εμβόλιο αποτελεί όχι μόνο το πιο σημαντικό όπλο απέναντι στον κορονοϊό, που όμως από μόνο του δεν αρκεί, αλλά και μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης. 

Στ.Μ.