Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 18:59

“Παράνομη, αντιεπιστημονική” μετακίνηση επικουρικών γιατρών στην Κλινική Κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ “ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ” 
Εντεκα επικουρικοί γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, γυναικολόγοι, χειρουργοί, ορθοπαιδικοί, οφθαλμίατροι, ζητούν την ανάκληση γνωμοδότησης για τη μετακίνησή τους στη Νοσηλευτική Μονάδα Κόβιντ. “Είναι παράνομη, αντιεπιστημονική και οδηγεί στην προφανώς επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία τόσο της μονάδας νοσηλείας Covid όσο και ολόκληρου του νοσοκομείου μας” υπογραμμίζουν οι επικουρικοί γιατροί…

Τη γνωμοδότηση έχει κάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Νοσοκομείου για την άμεση εκτέλεσή της. 

Οι επικουρικοί γιατροί σημειώνουν ότι η μετακίνησή τους είναι παράνομη γιατί, μεταξύ άλλων, “...ο Διοικητής δεν έχει αρμοδιότητα να μετακινεί ιατρό ΕΣΥ σε ιατρικό τμήμα άλλο από εκείνο της ειδικότητάς του. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τον μετακινεί σε ανύπαρκτο τμήμα, σε τμήμα, δηλαδή, που δεν προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου”.

Σε ό,τι αφορά το Επιστημονικό Συμβούλιο οι επικουρικοι γιατροί αναφέρουν ότι οι νόμιμες αρμοδιότητές του “δεν του επιτρέπουν τη γνωμοδότηση για τη μετακίνηση ιατρών, έστω και εσωτερική, από τμήμα σε τμήμα για κάλυψη ελλείψεων, πολλώ δε μάλλον ιατρών ειδικευμένων σε μη συνάφεις ειδικότητες με την Covid-19. Μία τέτοια γνωμοδότηση εξάλλου όχι μόνον αντιεπιστημονική θεωρείται, αλλά αντιβαίνει και στον προσφάτως επικαιροποιημένο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας”.

Ακόμη οι επικουρικοί γιατροί τονίζουν, μεταξύ άλλων: “Να σας επιστήσουμε την προσοχή, καθότι, όπως γνωρίζετε, ήδη τα τμήματα των κλινικών από όπου ζητάτε την μετακίνηση των ιατρών λειτουργούν με προφανή έλλειψη προσωπικού, υπερβάσεις εφημεριών και κυρίως με επικουρικούς ιατρούς (η πλειονότητα των οποίων απολύονται την 31/10/2021). Η οποιαδήποτε μη σύννομη μετακίνησή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου”.

Στ.Μ.