Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 19:14

“Να λειτουργήσει εύρυθμα το νοσοκομείο της Καλαμάτας” ζητά από τον υπουργό Υγείας η ΟΕΝΓΕ

Την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προκάλεσε το θέμα των μετακινήσεων γιατρών με άσχετη ειδικότητα σε σχέση με τη νόσο κόβιντ στην Κλινική Κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η ΟΕΝΓΕ με επιστολή της στον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια υποστηρίζει ότι οι μετακινήσεις αυτές αποτελούν “προδήλως παράνομη ενέργεια ακόμα και με την αστική νομοθεσία”, καθώς και ότι η στελέχωση της Κλινικής Κόβιντ με γιατρούς άσχετης με τη νόσο ειδικότητας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς και εκθέσει ηθικά και νομικά τους γιατρούς…

Η επιστολή της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής: “Σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία μας, στο νοσοκομείο Καλαμάτας καλούνται εκ της διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να εργαστούν στο τμήμα COVID ιατροί άσχετων ειδικοτήτων (χειρουργικής, ορθοπαιδικής, οφθαλμολογίας, κλπ) υπό τη σκεπή του Διευθυντή πνευμονολόγου. Με λίγα λόγια η στελέχωση ενός τέτοιου τμήματος αντί να γίνεται με προσλήψεις γιατρών συναφών ειδικοτήτων, ήτοι πνευμονολόγων και παθολόγων, ουσιαστικά προωθείται με μετακινήσεις γιατρών άσχετων προς τη νόσο Covid, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και εκθέτοντας ηθικά και νομικά τους γιατρούς.

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμα τα τμήματα Covid εξακολουθούν να καλύπτονται με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων. Το παραμύθι της κυβέρνησης για εκατοντάδες προσλήψεις αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει βεβαίως, ούτε το μοναδικό νοσοκομείο. Κι αυτό, παρόλο που πρόκειται για προδήλως παράνομη ενέργεια ακόμα και με την αστική νομοθεσία.

Καλούμε τώρα τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και τη διοικήτρια του νοσοκομείου Καλαμάτας όπως επίσης και το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, να αποσύρουν τις παράνομες και επικίνδυνες εντολές τους που αφορούν μετακινήσεις γιατρών σε τμήματα Covid χωρίς να έχουν σχετικό τίτλο ειδικότητας. 

Καλούμε επίσης το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου που γνωμοδότησε ότι οι μετακινήσεις αυτές έχουν επιστημονική ορθότητα, να ανακαλέσει και να σεβαστεί το ρόλο του ως θεσμικό όργανο. 

Εδώ και τώρα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος Covid του νοσοκομείου Καλαμάτας”.