Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 17:58

Οι γιατροί του Νοσοκομείου για την “αυταρχική διοίκηση”: «Συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει “όλα καλά”»

Χρυσάνθη Μάλλιου Χρυσάνθη Μάλλιου

Η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, να καλέσει για εξηγήσεις το Σωματείο των ειδικευμένων γιατρών, με την απειλή της δικαστικής προσφυγής εναντίον τους, για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σχετικά με τη βαριά υποστελέχωση, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο Νοσοκομείο, που μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών. Σήμερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου των ειδικευμένων γιατρών τόνισαν ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου “συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει «όλα καλά»”....

Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας το Σωματείο των ειδικευμένων γιατρών, μέσω των μελών της διοίκησης Χρυσάνθης Μάλλιου και Μανώλη Μάκαρη, αναφέρθηκε στα τεράστια κενά ιατρικού προσωπικού και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Όπως υπογράμμισαν, σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 67! 

Η κ. Μάλλιου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι “επανειλημμένα έχουμε θίξει τα προβλήματα που υπάρχουν με την υποστελέχωση των γιατρών -παρουσίασε και σχετικά δελτία τύπου, όπως και αποφάσεις του Σωματείου που έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες. Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση και δεν έχουμε βιώσει καμία επίλυση μέχρι τώρα ούτε από τη Διοίκηση ούτε από την Υγειονομική Περιφέρεια. Αντιθέτως προσπαθούν να καλύψουν τα κενά είτε μεταφέροντας γιατρούς σαν να είναι νομάδες από τη μια θέση σε άλλη είτε χρησιμοποιώντας στο έπακρο τους ειδικευόμενους, πολλούς από τους οποίους στερώντας τους ώρες και μέρες από τη βασική ειδίκευσή τους ή φορτώνοντάς μας με επιπλέον εφημερίες. Λυπούμαστε ειλικρινά που η ΟΕΝΓΕ δεν τα βρήκε “όλα καλά”, όπως τα βρήκε η κ. Γκάγκα, αλλά δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Η ιατρική ιδιότητα μάς καθιστά τους πλέον αρμόδιους να θέτουμε τα όρια της ασφάλειας της ιατρικής πράξης και όταν οι τραγικές ελλείψεις μας ωθούν εκτός αυτών των ορίων οφείλουμε να το καταγγέλλουμε. Σε αντίθετη περίπτωση φέρουμε και εμείς την ίδια ευθύνη με την διοίκηση που συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει «όλα καλά»”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΟΒΙΝΤ

Σε ό,τι αφορά την Κλινική Κόβιντ και τον εκλιπόντα διευθυντή της, Νίκο Γραμματικόπουλο, η εκπρόσωπος του Σωματείου κ. Μάλλιου σημείωσε: “Κατηγορηθήκαμε ότι είπαμε ψέματα και μάλιστα  ακόμα πιο βαριά κατηγορηθήκαμε ότι συκοφαντούμε τον εκλιπόντα συνάδελφό μας. Η Κλινική Κόβιντ από την αρχή της πανδημίας επιτέλεσε, επιτελεί και θα επιτελέσει τεράστιο έργο. Όλο αυτό σις πλάτες, στην αρχή, δύο πνευμονολόγων και αργότερα και ενός παθολόγου ειδικευμένων γιατρών, με βασικό στυλοβάτη και πρωτοστάτη τον Ν. Γραμματικόπουλο, και με την πνευμονολόγο κ. Ελευθερίου και την παθολόγο κ. Γιαννακοπούλου. Σε όλο αυτό το διάστημα ζητούσαμε επιπλέον ειδικευμένους πνευμονολόγους για βοήθεια καθώς οι εισαγωγές συνεχώς αυξανόντουσαν και κάποια στιγμή φτάσαμε τους 90 ασθενείς. Το βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας τότε ήταν τεράστιο και ζητούσαμε μέχρι να ενισχυθεί η Κλινική Κόβιντ με τις αρμόζουσες ειδικότητες γιατρών να κατευθύνονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία προς τις δύο Κλινικές Κόβιντ του Νοσοκομείου Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται πολύ μικρότερος αριθμός ασθενών με αισθητά μεγαλύτερη αναλογία ειδικευμένων γιατρών πνευμονολόγων. Και πάλι δεν εισακουστήκαμε. Ρωτούμε σήμερα ποιο είναι το πλάνο τους για την Κλινική αυτή ενόψει καινούργιου κύματος, μετά και την τραγική απώλεια του διευθυντή;”. 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η κ. Μάλλιου παρουσίασε τα αιτήματα του Σωματείου προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα τόνισε: “Σήμερα καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου μας να δεσμευτεί απέναντί μας και απέναντι στους πολίτες του νομού μας για τα παρακάτω:

-Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. 

-Την άμεση διεκπεραίωση όλων των προσλήψεων που εκκρεμούν στην ΥΠΕ, μερικές και από το 2018. 

-Την άμεση ενίσχυση των δύο ΜΕΘ με τουλάχιστον δύο εντατικολόγους. 

-Την άμεση ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με τουλάχιστον τέσσερις παθολόγους. 

-Την άμεση ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής με τουλάχιστον πέντε μόνιμους γιατρούς. Την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης νεογνικού τμήματος στο Νομό. 

-Τη στελέχωση με επιπλέον τρεις πνευμονολόγους της Κλινικής Κόβιντ. 

-Την επάνοδο των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού”. 

Ο Μανώλης Μάκαρης πρόσθεσε ότι η πρόσληψη πνευμονολόγων είναι αναγκαία όχι μόνο για την Κλινική Κόβιντ αλλά και για να λειτουργήσει Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο όταν αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, δεδομένου ότι η αναγκαιότητα αυτής της Κλινικής είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια. 

Τέλος ο γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, σημείωσε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης όχι απλά το αναγνωρίζει αλλά ζητάει και ο Ιατρικός Σύλλογος να ληφθούν μέτρα για την  αντιμετώπισή του.

Στ.Μ.