Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 10:00

Κραυγή αγωνίας και “προκαλώ το υπουργείο Υγείας να μας πει πόσα χρήματα έχει διαθέσει για τα Νοσοκομεία μας”

Κραυγή αγωνίας και “προκαλώ το υπουργείο Υγείας να μας πει πόσα χρήματα έχει διαθέσει για τα Νοσοκομεία μας”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
“Κραυγή αγωνίας”, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, έκανε χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προς την κυβέρνηση, ζητώντας να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της την ισχυροποίηση του κρατικού συστήματος υγείας. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας λείπει βασικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο μηχάνημα 200.000 ευρώ το οποίο λείπει από την Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τόνισε ότι τα Νοσοκομεία ζητούν από την Περιφέρεια να αγοράσει τον εξοπλισμό αυτό, παρότι δεν είναι θέμα της δικής της αρμοδιότητας. “Από όλα τα Νοσοκομεία κάτι λείπει και δεν έχουμε δυνατότητες. Κόβουμε έργα, έχω αρχίσει και γράφω πάνω (στα αιτήματα προς την Περιφέρεια για την προμήθεια εξοπλισμού) απευθυνθείτε στον υπουργό σας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας, ο οποίος επίσης ζήτησε προσλήψεις προσωπικού και βελτίωση των αμοιβών του προσωπικού…

“Κοιτάξτε, η Περιφέρεια έχει διαθέσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στην Πελοπόννησο, το οποίο είναι κάτω από το μέτριο.Ο περισσότερος κόσμος όταν έχει κάποια δυνατότητα και αντιμετωπίζει προβλήματα φεύγει από εδώ. Προκαλώ το υπουργείο υγείας να μας πει πόσα χρήματα έχει διαθέσει για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Πόσα; Και εν πασι περιπτώσει ας υπάρξει μια συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Νομίζω ότι η πανδημία μας έχει διδάξει όλους, χωρίς ισχυρό κρατικό σύστημα υγείας δεν μπορούμε να πορευτούμε. Επομένως αυτό πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, απόλυτη. Εμείς θα είμαστε κάθετοι στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί δίνουμε παραδείγματα” είπε ο περιφερειάρχης κ. Νίκας. 

Ακόμη ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα αιτήματα των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων προς την Περιφέρεια για έργα στις υποδομές και για προμήθεια εξοπλισμού. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει υποχρέωση και αρμοδιότητα να δίνει λύσεις σε αυτα τα αιτήματα, σημείωσε ωστόσο ότι “έχουμε χρέος, ηθικό χρέος, προς τους πολίτες να στηρίζουμε τα Νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δώσαμε 4.000.000 ευρώ”.

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε ότι η τοποθέτησή του είναι “κραυγή αγωνίας για την Περιφέρειά μας, γιατί δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Προσπαθούν οι διοικήσεις, προσπαθούν οι εργαζόμενοι. Χρειαζόμαστε προσωπικό στα Νοσοκομεία και καλύτερες αμοιβές. Πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας στην κατάσταση που πρέπει να είναι και πρέπει να σκύψει το κράτος, μιλάμε για τη ζωή μας, μιλάμε για την υγεία μας”. 

Χθες ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Κάμπου Αβίας, με 23.862 ευρώ, το οποίο σχολίασε ότι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. 

Στ.Μ.