Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 20:23

Αποτελεσματικές λύσεις, όχι πρόσκαιρες και επικοινωνιακές, ζητά ο Περικλής Μαντάς για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών

Αποτελεσματικές λύσεις, όχι πρόσκαιρες και επικοινωνιακές, ζητά ο Περικλής Μαντάς για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών

Ούτε καν η λύση που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για τη προσωρινή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών με γιατρούς από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, τονίζει σε παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, που ζητά αποτελεσματική και όχι επιδερμική και επικοινωνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής των Φιλιατρών…

Ο βουλευτής κ. Μαντάς επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του πολιτικού του γραφείου, «είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τα στελέχη του για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που εντοπίζονται. Η επίσκεψη του κ. Μαντά ήρθε σε συνέχεια των πρόσφατων αναφορών του από το βήμα της Βουλής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στελέχωσης του Κέντρου Υγείας, καθώς και των τελευταίων ανακοινώσεων περί μετακίνησης ιατρικού προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Όπως διαπίστωσε ο βουλευτής, το ΚΥ Φιλιατρών λειτουργεί εδώ και μήνες υποστελεχωμένο από γενικούς ιατρούς, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Παράλληλα, παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις προς την 6η ΥΠΕ και παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για βραχυπρόθεσμες μετακινήσεις ιατρών, μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη και αξιόπιστη λύση που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου σε βάθος χρόνου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ που δημοσιοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες για τη μετακίνηση ιατρών από το ΚΥ Γαργαλιάνων και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση για τη λειτουργία του ΚΥ Φιλιατρών. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι αφενός μέχρι σήμερα δεν έχει μετακινηθεί κανένας ιατρός, αφετέρου και οι δύο δομές στερούνται πλεονάζοντος προσωπικού για να διαθέσουν».

Κατά τον κ. Μαντά η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι πρόσκαιρη, επιδερμική και με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι τα ζητήματα στελέχωσης ιατρικών μονάδων της επαρχίας με ιατρικό προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά σύνθετα, κυρίως λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για τις προσφερόμενες θέσεις από την πλευρά των ιατρών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής, «στις 21/12 ζήτησα από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο υπουργός Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία και με ορθολογικό τρόπο να κατανείμει το ιατρικό προσωπικό των ΚΥ του νομού μας. Τα περιθώρια είναι ήδη ιδιαίτερα στενά και οι πολίτες με δυσκολία καλύπτονται από τη λειτουργία των υφιστάμενων δομών, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις σε κεντρικό επίπεδο».