Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 21:12

Σωματεία Συνταξιούχων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: “Η κατάσταση παραμένει τραγική”

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Τραγική περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έλλειψη γιατρών, την εύρεση ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις και την έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΑ Μεσσηνίας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν σήμερα συναντήσεις με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη και με τους εκπροσώπους των Σωματείων Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας…

 

Πιο συγκεκριμένα τα δύο συνταξιουχικά σωματεία σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση για τις συναντήσεις που είχαν στο Νοσοκομείο: 

“Όσο και να προσπάθησε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, κυρία Αλειφέρη, να δικαιολογήσει την Κυβερνητική πολιτική για την υγεία, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παραμένει τραγική. Η εμπορευματική πολιτική, την οποία ακολουθούν πιστά όλες η Κυβερνήσεις, είναι επικίνδυνη

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τη συνάντηση μας με τους εκπροσώπους των Σωματείων (κ. Μάκαρη Μανώλη, κ. Νάνο Παναγιώτη και κ. Τσιλίκα Δημήτρη).

 

1 Στα Επείγοντα, τα οποία είναι υποστελεχωμένα, παρουσιάζονται τεράστιες αναμονές που φθάνουν και τις 4 ώρες.

2 Στα τακτικά ραντεβού η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα ραντεβού κλείνονται μόνο για τους επόμενους μόνο 2 μήνες, που τις 2 πρώτες ημέρες καλύπτονται από όποιον προλάβει. Για να ξαναπροσπαθήσεις να κλείσεις ραντεβού πρέπει να περιμένεις να περάσει το δίμηνο. Ετσι στην ουσία παρουσιάζουν ψευδώς στοιχεία ότι οι αναμονές στα ραντεβού είναι δίμηνες.

3 Το αιμοδυναμικό εργαστήριο, που πρέπει να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, υπολειτουργεί λόγω ελλείψεων σε γιατρούς ακτινολόγους και νοσηλευτικό προσωπικού.

4 Ο αξονικός τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος. Άμεσα πρέπει να αντικατασταθεί με καινούργιο που να μπορεί να πραγματοποιηθεί και αξονική στεφανιογραφία.

5 Ενώ υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός για να προχωρήσει σε διάγνωση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αδυναμίας της διάγνωσης, οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτη γιατρό για να το διαβάσει.

6 Επειδή υπάρχει ένας γιατρός οφθαλμίατρος στο Κέντρο Υγείας επιβαρύνονται οι υπάρχοντες οφθαλμίατροι στο Νοσοκομείο, που υπολείπονται βάσει οργανογράμματος κατά δύο.

Τέλος, οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς πρώτης γραμμής έχουν εξαντλήσει τους υπηρετούντες. Πολλές ελλείψεις προσπαθούν να καλυφθούν με μεταφερόμενους γιατρούς είτε από Κέντρα Υγείας είτε από άλλα Νοσοκομεία, όπως η πρόσφατη μεταφορά αναισθησιολόγου από την Κυπαρισσία.

  Και από τα επίσημα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Αλειφέρη, προκύπτει ότι μόλις το 60% των οργανικών θέσεων καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, το 20% καλύπτεται με επικουρικούς, που είναι σε συνεχή ανασφάλεια και 15 θέσεις καλύπτονται με μετακινημένους. 

      Αυτήν την κανονικότητα που θέλουν να μας περάσουν δεν την ανεχόμαστε.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

 

  Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

  Προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις δομές.

 

  Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής μας ως κόστος    ZHTAME

 

- Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας για να μην καθυστερούν τα χειρουργεία, σύμφωνα και με τα αιτήματα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών Νόμου Μεσσηνίας και να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

 

-  Να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

 

-  Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και στα 2 Νοσοκομεία

 

  -Να θεσπισθούν ειδικά κίνητρα για τις θέσεις γιατρών νομού Μεσσηνίας, που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες.

 

 -Τέλος, να διευκολύνονται οι συνταξιούχοι που λόγω ηλικίας είναι αδύνατον να κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά. Να μπορούν τηλεφωνικά να επικοινωνούν με το Νοσοκομείο, που σήμερα, σύμφωνα με καταγγελίες των μελών μας, είναι αδύνατον.