Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 09:14

Αφαίρεση σπίλων: Προετοιμασία και αποκατάσταση!

Αφαίρεση σπίλων: Προετοιμασία και αποκατάσταση!

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο δέρμα. Η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, ειδικά για όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις και έχουν πολλούς σπίλους στο δέρμα τους.

 

Οι σπίλοι, είναι ο ιατρικός ορισμός που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες της υγείας για τις ελιές και τις κρεατοελιές. Πρόκειται για καλοήθεις βλάβες στο δέρμα και μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, στο πρόσωπο ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής. Όσοι έχουν σπίλους θα πρέπει να παρακολουθούν τις αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους ή στην εμφάνιση νέων στο δέρμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει την περίοδο της άνοιξης να γίνεται μια εξέταση, η χαρτογράφηση σπίλων, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ώστε να γίνεται η παρακολούθηση και η αποτύπωση των σπίλων στο δέρμα.

Ωστόσο, μπορείτε και εσείς να παρακολουθείτε τους σπίλους που έχετε στο δέρμα σας ώστε αν εντοπίσετε κάτι ανησυχητικό να απευθυνθείτε στον γενικό ιατρό σας ή σε ένα δερματολογικό ιατρείο. Αν θέλετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των σπίλων, μπορείτε με βάση την εξέταση ABCDE να κάνετε έναν έλεγχο μια φορά τον μήνα ως αυτοεξέταση. Συγκεκριμένα, αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Asymmetry, Border, Colour, Diameter, Evolving όπου μπορείτε να λάβετε υπόψη πολλές πληροφορίες, ώστε να τις μεταφέρετε στον γιατρό που σας παρακολουθεί. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι ανησυχητικό, θα πρέπει να προβείτε σε επέμβαση σπίλων και βιοψία αυτών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προβείτε στην αφαίρεση σπίλων. Εκτός από την μετάλλαξη αυτών, οι σπίλοι μπορεί να είναι αισθητικά δυσάρεστοι ή να τους τραυματίζετε συχνά με τα ρούχα, τα εσώρουχα, τα κοσμήματα και το ξυράφι.

Η αφαίρεση των σπίλων είναι μια επεμβατική μέθοδος, η οποία διενεργείται με τρεις τρόπους ανάλογα τον τύπο του σπίλου που υπάρχει στο δέρμα. Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται τους χειμερινούς μήνες, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι μικρότερη σε σχέση με τον υπόλοιπο καιρό. Πρόκειται για μια επέμβαση που διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα, εξαρτάται βέβαια και ο τύπος ή το πλήθος των σπίλων προς αφαίρεση. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την επέμβαση, όπως κάποια διατροφή ή αγωγή, αλλά φροντίστε να συνοδεύεστε σε περίπτωση που νιώσετε αδυναμία, πόνο και ζαλάδα. Ο γιατρός θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για την μετεγχειρητική φροντίδα και τις αλοιφές που θα χρειαστείτε για την επούλωση του δέρματος.

Οι μέθοδοι αφαίρεσης σπίλου μπορούν να γίνουν με laser, με εκτομή και με κρυοπηξία. Παρακάτω, θα αναλυθούν οι επεμβατικοί μέθοδοι ως προς την αποκατάσταση.

Η επέμβαση με laser είναι μια μη επεμβατική διαδικασία η οποία δεν προκαλεί πόνο, ο χρόνος επούλωσης είναι μικρός και γίνεται άμεσα η ανάκτηση του δέρματος, ενώ ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητες του.

Η αφαίρεση σπίλου με εκτομή είναι η παραδοσιακή μέθοδος επέμβασης. Γίνεται με τοπική αναισθησία και προτείνεται ως επέμβαση στους δυσπλαστικούς σπίλους. Η αφαίρεση γίνεται περιμετρικά και σε βάθος του δέρματος, οπότε ο γιατρός θα κάνει ράμματα στην περιοχή τους δέρματος. Έπειτα, θα φροντίσει να στείλει τους σπίλους που αφαίρεσε για βιοψία ώστε τα αποτελέσματα αυτής της ιστολογικής εξέτασης να δείξουν την καλοήθεια ή την κακοήθεια αυτών. Απαραιτήτως, θα χρειαστούν επιθέματα στην πληγή, φροντίδα τις πρώτες μέρες, αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων και προσοχή στην επαφή με το νερό.

Τέλος, η επέμβαση με κρυοπηξία είναι η επεμβατική μέθοδος που διενεργείται σε καλοηθείς σπίλους και πραγματοποιείται τοπικά στην περιοχή με τη χρήση υγρού αζώτου. Είναι μια σύντομη και ανώδυνη μέθοδος επέμβασης. Ως προς την μετεγχειρητική φροντίδα, θα χρειαστεί μια επουλωτική κρέμα, επιθέματα στην περιοχή, ενώ ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.