Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 20:19

Εργαστηριακοί γιατροί: Δεν μπορούμε παρά να κλειδώσουμε τα ιατρεία μας και να πούμε βοηθήστε μας

Λευκή Χωραΐτη, Βασίλειος Χρυσαυγής Λευκή Χωραΐτη, Βασίλειος Χρυσαυγής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 

Τη συμπαράσταση του κόσμου προς τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και σε οικονομικό κίνδυνο, όπως τονίζουν, γιατί, αντί να πληρώνονται για την εργασία τους, τους επιβάλλονται υπέρογκες περικοπές αλλά και χρεώσεις, ζήτησαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ακτινολόγος Βασίλειος Χρυσαυγής και η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, Λευκή Χωραΐτη, μικροβιολόγος στους Γαργαλιάνους... 

 

“Δεν μπορούμε παρά να κλειδώσουμε τα ιατρεία μας και να πούμε βοηθήστε μας” τόνισε η κ. Χωραΐτη, που περιέγραψε με ποιο τρόπο περικόπτεται η αμοιβή των εργαστηριακών γιατρών και επιπλέον τους επιβάλλονται χρεώσεις, ενώ υπογράμμισε και τη στάση του “πανέξυπνου”, όπως τον χαρακτήρισε, υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο, είπε, επισκέφθηκαν οι πρωτοβάθμιοι φορείς των εργαστηριακών γιατρών για να του μιλήσουν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και εκείνος την επόμενη ακριβώς ημέρα κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, που ψηφίστηκε, “η οποία λέει ότι όποιος έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και κάνει απεργία ή αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών του κόβεται η σύμβαση. Αυτό μας έχει γυρίσει στο ‘72-’73, ξέρουμε τι γινόταν στην Ελλάδα τότε. Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό, καταλύεται το δικαίωμα του συνδικαλισμού, το δικαίωμα της αντίδρασης”.

Ο κ. Χρυσαυγής τόνισε ότι Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς, χαρακτήρισε δίκαιη την αντίδρασή τους και τόνισε ότι επί 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού και ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους και αδυναμία συνταξιοδότησης.

Η κ. Χωραΐτη σημείωσε ότι με νόμο του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Υγείας το 2014, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση αυτή δεν θα καλύπτεται από το κράτος αλλά από τους συμβεβλημένους από τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακούς ιατρούς. 

Το αποτέλεσμα είναι, συνέχισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, κάθε χρόνο να περικόπτεται η αμοιβή των εργαστηριακών ιατρών από 20 μέχρι και 54%. Όπως πρόσθεσε όμως, πέρα από την περικοπή επιβάλλεται στους εργαστηριακούς ιατρούς και ισόποση χρέωση της υπέρβασης, που αποπληρώνεται σε 120 δόσεις. 

Η κ. Χωραΐτη είπε ότι “έχουμε καταχρεωθεί, μπροστά μας έχουμε ανά πάσα στιγμή δέκα χρόνια δόσεων. Αυτές οι δόσεις γίνονται απαιτητές, σε περίπτωση θανάτου, από τα παιδιά μας. Έχει συμβεί στο παρελθόν συνάδελφοι να χάσουν τη ζωή τους και να κάνουν αποποίηση της κληρονομιάς τα παιδιά τους, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν αυτά τα χρέη. Έχει συμβεί να μετακομίσει κάποιος στο εξωτερικό -στην Ουγκάντα, εκεί που οι επιστήμονες πληρώνονται γιατί δεν πληρωμαστε εμείς εδώ- και τότε θα πρέπει ο επιστήμονας να δώσει όλο το ποσό εφάπαξ. Το ίδιο άμα κάποιος θέλει να σταματήσει τη δουλειά. Αν πάρουμε σύνταξη αυτά τα χρήματα μας τα κρατάνε από τη σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι που είναι έτοιμοι να βγουν στη σύνταξη δεν βγαίνουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τη κομμένη κατά 40-50% σύνταξη”. 

Πέρα από τις παραπάνω περικοπές και χρεώσεις, γνωστές με την ονομασία clawback,  υπάρχουν και άλλες, τόνισε η κ. Χωραΐτη και συγκεκριμένα η αναγκαστική έκπτωση, γνωστή ως rebate. Επιπλέον, συνέχισε, “μια τρίτη μείωση έγινε εν μία νυκτί. Είναι η μείωση των τιμών αποζημίωσης για τις εξετάσεις μας. Δουλεύουμε με τιμές που έχουν καθοριστεί, προσέξτε, το 1991. Από τότε έχουν ακριβύνει τα πάντα και σε αυτές τις τιμές έρχονται και κάνουν μια μείωση περίπου 40%”. 

Όλα αυτά, είπε ακόμη η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, εν μέσω και μετά την πανδημία, που οι εργαστηριακοί γιατροί ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. 

Η ίδια εξήγησε ότι για όλα αυτά οι εργαστηριακοί γιατροί δεν αντέδρασαν γιατί “υπήρχαν συνδικαλιστικά όργανα, μέσα σε εισαγωγικά, τα οποία δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να μας υπερασπιστούν επαρκώς, καθόλου ικανοποιητικά για την ακρίβεια. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα χρόνια να δεχόμαστε χτύπημα στην πλάτη, ότι υπάρχει κατανόηση και ότι θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Όλοι οι υπουργοί υπόσχονταν ότι θα δουν την κατάσταση με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο μηδέν!” 

Τώρα πια, είπε ακόμα η κ. Χωραΐτη, έχουν δραστηριοποιηθεί οι πρωτοβάθμιες ενώσεις σε όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν παραπάνω από 1.500 εργαστήρια, επί συνόλου 3.000. Όπως σημείωσε, “έχει φτάσει πια ο κόσμος στο χτένι. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε, πληρωνόμαστε πολύ λιγότερα από αυτά που λένε οι συμβάσεις, καθυστερούμε τους μισθούς, καθυστερούμε τα δώρα, έχουμε δανειστεί από συζύγους, από οικογένειες, έχουμε φάει, όπως λέγεται, όλο το λίπος που είχε μαζευτεί από τα προηγούμενα έτη της δουλειάς μας. Δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”. 

Γι αυτό το λόγο, τόνισε, οι εργαστηριακοί γιατροί κλειδώνουν τα ιατρεία τους: “Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, θέλουμε συμπαράσταση από τον κόσμο για να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Και θέλουμε συμπαράσταση και από τους κλινικούς γιατρούς”. 

Στ.Μ.