Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 13:22

Ταυτότητα, σάτιρα, έμπνευση, ευθυμία τα συστατικά για τη νέα ώθηση του καρναβαλιού της Μεσσήνης

Γιώργος Τσώνης, Σταύρος Ζέππος, Γωγώ Παναγοπούλου και Ηλίας Μπιτσάνης Γιώργος Τσώνης, Σταύρος Ζέππος, Γωγώ Παναγοπούλου και Ηλίας Μπιτσάνης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 
Ένα υπέροχο ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία του καρναβαλιού της Μεσσήνης, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν χθες το βράδυ όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Και μετά το ταξίδι ο κόσμος κατέθεσε τους προβληματισμούς του και τις προτάσεις του, ώστε στο καρναβάλι να δοθεί νέα πνοή. Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, συμφώνησαν ότι το ζητούμενο με το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι να ξαναγίνει η γιορτή της «ευθυμίας», της «σάτιρας», της «έμπνευσης», να αναδείξει την αυθεντικότητά του και την αγροτική καταγωγή του…

Τη συζήτηση διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης Δήμου Μεσσήνης και η κοινωνική επιχείρηση «Ρέκτης» και έγινε στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης, παρουσία και καλαματιανών. Ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης για την ιστορία του καρναβαλιού της Μεσσήνης, υπογραμμίζοντας ότι η γιορτή αυτή ξεκίνησε από κτίσεως της πόλης και αδικείται όταν αναφέρεται ότι η ιστορία της είναι 157 χρόνια.
MESSHNH-KARNAVALI-23-02-17.jpgΟ Ηλίας Μπιτσάνης τόνισε ότι ήταν ένα αυθεντικά αγροτικό καρναβάλι που προφανώς ξεκίνησε από τους Αρκάδες ανεβοκατεβάτες βοσκούς και ότι πράγματι ορισμένα από τα δρώμενά του έχουν φτάσει μέχρι την εποχή μας, με αλλοιώσεις βέβαια, όπως οι φωτιές, η κρεμάλα και οι χοροί.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το καρναβάλι της Μεσσήνης, συνέχισε ο δημοσιογράφος, υπάρχουν από τότε που άρχισαν ξένοι να επισκέπτονται την πόλη για τη γιορτή, δηλαδή από τότε που έφτασε εκεί το τρένο, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Ηλίας Μπιτσάνης τόνισε ότι το καρναβάλι της Μεσσήνης κατάφερε να επιβιώσει και να επικρατήσει σε σχέση με το παλιό καρναβάλι της Καλαμάτας, επειδή ήταν μια αγροτική και αυθεντικά λαϊκή εκδήλωση, γιατί χάριζε αστείρευτο κέφι στους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, είχε σάτιρα, είχε έμπνευση, είχε ευθυμία.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα προασπίζζει την ιστορία του καρναβαλιού.
Η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, δημοτική σύμβουλος Γωγώ Παναγοπούλου, από την πλευρά της αναφέρθηκε στη φετινή πρωτοβουλία, που αποφασίστηκε ύστερα από προβληματισμό και συζητήσεις με πολύ κόσμο, για τη δημιουργία του εμβλήματος του πανηγυριού, που είναι ο ταύρος, ο οποίος συμβολίζει τη δύναμη το Πάμισου και συνδέει τη γιορτή με την αγροτική καταγωγή της. Επίσης η Γωγώ Παναγοπούλου τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης θέλει το καρναβάλι να είναι μια γιορτή όλων των κατοίκων της Μεσσήνης και όχι του Δήμου γι’ αυτό και ζητάει τις προτάσεις τους, γι’ αυτό και ο Δήμος είναι διατεθειμένος να στηρίζει το καρναβάλι κυρίως στο επίπεδο το οικονομικό και το συντονιστικό, ενώ τα οργανωτικά πρέπει να τα αναλάβουν οι φορείς και ο κόσμος.
Ο Σταύρος Ζέππος, από τον «Ρέκτη», συντόνισε κυρίως τη συζήτηση, ενώ ο κόσμος στις τοποθετήσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση του καρναβαλιού πρέπει να περάσει στους καρναβαλιστές, οι οποίοι οφείλουν να δραστηριοποιηθούν προς το σκοπό αυτό. Τόνισαν ότι βασικό ζήτημα είναι να ωθηθεί η συμμετοχή των παιδιών στο καρναβάλι. Κυρίως όμως υπογράμμισαν ότι το καρναβάλι της Μεσσήνης πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα, που θα βασίζεται στην αγροτική του καταγωγή, να ξαναβρεί τον εμπνευσμένο σατυρικό του χαρακτήρα, να σταματήσει να δίνει χώρο σε αντιαισθητικές και ξένες προς την καταγωγή του εκδηλώσεις, να γίνει πάλι μια γιορτή ξεφαντώματος των κατοίκων και των επισκεπτών.
Στ.Μ.