Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 02:40

Εμπαίζουν τους συμπολίτες μας του Δήμου Τριφυλίας για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»!

Εμπαίζουν τους συμπολίτες μας του Δήμου Τριφυλίας για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»!

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Με την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, προς τους δημάρχους, στην οποία τους ζητά παρατηρήσεις και προτάσεις για ζητήματα, κατά κύριο λόγο, θεσμικά και λειτουργικά του «Καλλικράτη», καθώς και χωροταξικά, «άνοιξε» η συζήτηση και για το χωροταξικό των Δήμων της Μεσσηνίας.

Σημειώνω το γεγονός ότι η επιστολή απευθύνεται προσωπικά στους δημάρχους και με αυτή ζητούνται οι προσωπικές παρατηρήσεις και προτάσεις τους (από την εμπειρία της θεσμικής τους ιδιότητας) και όχι δημοτικών και τοπικών συμβουλίων! 
Στη Δυτική Μεσσηνία και δη την Τριφυλία, πριν καλά καλά διαβάσουν και αποκτήσουν πλήρη γνώση του περιεχομένου της επιστολής Στυλιανίδη στους δημάρχους, «άνοιξε», από δημοτικούς συμβούλους αλλά και εξωθεσμικούς, η συζήτηση για διάλυση - κατάργηση του Δήμου Τριφυλίας! «Ξύπνησαν», ξανά, προσωπικοί εγωισμοί και εγωκεντρισμοί, «φουντώνουν» σιγά σιγά άκρατοι τοπικισμοί, καλλιεργούνται - πάλι - νέοι διχασμοί! Πρωτίστως στους Γαργαλιάνους συσκέπτονται αλλεπάλληλα για να διαλυθεί - καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και δευτερευόντως στα Φιλιατρά, όπου συζητούν ποιο είναι το καλύτερο για την περιοχή. 
Στους Γαργαλιάνους, προσπαθούν να βρουν ή να ανασύρουν, από το παρελθόν, επιχειρήματα για δημιουργία νέου Δήμου. Θέλουν τους Γαργαλιάνους έδρα, όποιος κι αν είναι αυτός ο Δήμος! Επίσης, ψάχνουν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν, με παρεμβατικές κινήσεις, με το πρωθυπουργικό γραφείο και επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, επειδή εκτιμούν πως μόνο με «άνωθεν εντολή» (του πρωθυπουργού) έχουν πιθανότητες και ελπίδες να ικανοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να διαλυθεί - καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και να δημιουργηθεί άλλος με έδρα τους Γαργαλιάνους! 
Γνωρίζουν, βέβαια, ότι την περίοδο που διανύουμε, με τη δεδομένη και δυσχερή πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, απειροελάχιστες πιθανότητες έχουν να καθίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί με καταργήσεις Δήμων και δημιουργία νέων, όπως επιθυμούν για πάρτη τους ορισμένοι, και πόσο μάλλον όταν οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις αφορούν στην ιδιαίτερα πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια! 
Ωστόσο, οι άνθρωποι από τους Γαργαλιάνους, δεν έχουν να χάσουν και τίποτα ρίχνοντας «τουφεκιές στον αέρα». Ικανοποιούν και την προσωπική τους θέληση, βγάζοντας προς τα έξω τα «πιστεύω» τους για το Δήμο Τριφυλίας, τα οποία ποτέ, άλλωστε, δεν έκρυψαν. Παράλληλα, ικανοποιούν και το λαϊκό αίσθημα στους Γαργαλιάνους. 
Στα Φιλιατρά, αν και γίνονται συζητήσεις, ακόμη δε φαίνεται να έχουν καταλήξει ως προς το τι και ποιο είναι το καλύτερο. Συμφωνούν, ορισμένοι, να διαλυθεί ο Δήμος, αλλά τι να γίνει; Να ζητήσουν αυτόνομο Δήμο; Να ζητήσουν Δήμο με τους Γαργαλιάνους και έδρα τους Γαργαλιάνους; Αυτό δεν πολυαρέσει στους περισσότερους, που βλέποντας την επιμονή των Γαργαλιάνων για έδρα Δήμου προβληματίζονται, αντιδρούν και διαφωνούν. Υπάρχουν και κάποιοι που επαναφέρουν το αίτημα να είναι έδρα του Δήμου Τριφυλίας τα Φιλιατρά. 
Όπως και να 'χουν οι εξελίξεις του θέματος που «άνοιξε», ένα είναι το σίγουρο, κατά τη γνώμη μου: αυτοί οι άνθρωποι, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους πολίτες, την κοινωνία και τους Δήμους, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο και το κοινό καλό και εμπαίζουν τους συμπολίτες μας!

*Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο «Θάρρος» όπου ο Ηλίας Γιαννόπουλος δημοσιογραφεί