Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 21:46

Όχι τα σκουπίδια στο «Παλιοροβούνι» από όλη τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Όχι τα σκουπίδια στο «Παλιοροβούνι» από όλη τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 
ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι αιρετοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στους έξι Δήμους της Μεσσηνίας, τάσσονται στο πλευρό των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας, ενάντια στην απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη δημιουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών στο Παλιοροβούνι. Σε κοινή ανακοίνωση παρουσιάζουν την πρόταση της παράταξής τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καλαμάτα Νίκος Διασάκος, Τάσος Νιάρχος και Κώστας Μιχαλόπουλος, της Οιχαλίας Δήμος Νταλαχάνης, της Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης, της Μεσσήνης Κώστας Αποστολόπουλος, της Πύλου (Νέστορος) Σοφία Αποστολοπούλου και της Δυτικής Μάνης Κώστας Λαμπρινέας.
Σημειώνουν: «Εμείς οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους της Μεσσηνίας, λέμε όχι στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΔΙΣΑ να προτείνει τη δημιουργία σταθμού «μεταβατικής» διαχείρισης των απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι. Μιας απόφασης που πάρθηκε κάτω από τις εντολές της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και τις πιέσεις της Ε.Ε. για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
Στηρίζουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και τους καλούμε να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που, ενώ τους κάνουν το «φίλο», συμφωνούν στην ουσία που είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στον καπιταλισμό, είναι άλυτο για το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ, και η ίδια η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται με σκοπό το κέρδος, επιβαρύνουν το πρόβλημα, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες ποσότητες απορριμμάτων, προκαλώντας παράλληλα και τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που για χρόνια αφήνουν το πρόβλημα να οξύνεται, ώστε να γίνουν αποδεκτές λύσεις προς το συμφέρον των επιχειρηματιών επενδυτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά επικίνδυνες και πανάκριβες, μέσω τελών, φόρων και προστίμων για τις λαϊκές οικογένειες.
Ο τομέας των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι την επεξεργασία και τη διάθεση, σχεδιάζεται να ξεπουληθεί, μέσω ΣΔΙΤ, στους μεγαλοεργολάβους, με επιπτώσεις και στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και στις εργασιακές σχέσεις. Υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο νομό μας με τους σκουπιδοεργολάβους, τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ και τις «πρωτοποριακές» μεθόδους διαχείρισης στη Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση σπρώχνει και η Ε.Ε. με τις διάφορες οδηγίες και τα πρόστιμα.
Όπως όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να βρει ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μόνο στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο.
Όμως, εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν μεταθέτουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μέλλον, γι' αυτό καταθέτουμε για ακόμα μια φορά την πρότασή μας:
Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδίου στα πλαίσια ενός Εθνικού Σχεδιασμού που θα υλοποιείται – όχι από ιδιώτες – αλλά, από το κράτος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προτεραιότητες του Σχεδιασμού θα ‘ναι η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Επιλογή του κατάλληλου μείγματος μεθόδων διαχείρισης – επεξεργασίας με βάση τις σύγχρονες μεθόδους, επιστημονικά τεκμηριωμένες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση, Χ.Υ.Τ.Υ.)
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του συνόλου ή μέρους της αποκομιδής ή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης.
Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια, ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού. Επίσης, καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης, προκειμένου να επιλεγεί ο πιο πρόσφορος χώρος. Το ειδικό βάρος κάθε κριτηρίου θα καθορίζεται δεσμευτικά στο Περιφερειακό Σχέδιο.
Να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων.
Να προχωρήσει, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Σ’ αυτή τη βάση, άμεσα, να χωροθετηθούν από το κράτος οι χώροι για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με βάση μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες».