Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 12:47

Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας και σε Αρχοντικό - Παλιόχωρα μετά το Ακρογιάλι

ΟΡΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ 
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής, σαν αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ακρογιάλι, δρομολογούνται και για τις εξίσου ταλαιπωρημένες παραλιακές περιοχές της Παλιόχωρας και του Αρχοντικού. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, τονίζοντας όμως ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει από εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς.

Ο δήμαρχος κ. Γιαννημάρας έδωσε νωρίτερα συνέντευξη Τύπου για σειρά θεμάτων του Δήμου του. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα της περιοχής του ή τα έργα που βρίσκονται προ της έναρξης εκτέλεσής τους, ο δήμαρχος τόνισε ότι το πιο σοβαρό είναι φυσικά αυτό της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Ακρογιαλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Σχετικά με το έργο των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης σε Καρδαμύλη, Στούπα και Άγιο Νικόλαο, ο κ. Γιαννημάρας ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας (που είναι ο φορέας υλοποίησης) η εισήγηση για την έγκριση των όρων δημοπράτησης. Με την έγκριση αυτή θα οριστεί και η ημερομηνία δημοπράτησης του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή.
Σχετικά με τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης στην Αβία και τις Κιτριές, ο δήμαρχος σημείωσε ότι η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας αναμένει τις απαντήσεις του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση για τη δημοπράτηση. Ειδικότερα, ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να απαντήσει εάν θα δέχεται τα λύματα της παραλιακής ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Αβίας στον Βιολογικό του Καθαρισμό, θέμα για το οποίο πρέπει να συναφθεί και προγραμματική σύμβαση.
Ακόμη, ο κ. Γιαννημάρας ανακοίνωσε ότι αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, για το αν μπορεί ο Δήμος να αναθέσει το έργο της διάνοιξης του δρόμου Βελονά-Λαγκάδια, στο Σταυροπήγιο. Ο διαγωνισμός έγινε σε μέρα κινητοποιήσεων των μηχανικών και προσφορά κατέθεσε μόνο ένας εργολάβος. Εάν το Τεχνικό Συμβούλιο εγκρίνει τη συγκεκριμένη προσφορά, θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει το έργο.
Τέλος, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που όρισε το υπουργείο, για νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου, ενώ η μελέτη για το αγκυροβόλιο στην Καρδαμύλη έχει προχωρήσει και λίγο πιο πίσω βρίσκεται αντίστοιχη μελέτη για αγκυροβόλιο στον Άγιο Νικόλαο.
Στ.Μ.