Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 14:57

“Μπλόκο” στις αναπλάσεις της Περιφέρειας λόγω των αντιδράσεων για την πλατεία των Φιλιατρών

“ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ” ΑΛΛΑ ΔΙΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
Δεν πάρθηκε απόφαση χθες το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αναβλήθηκε το θέμα για τη Δευτέρα, για την τυπική λήψη δανείου προκειμένου να προωθηθούν έργα αναπλάσεων συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ, ενταγμένων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Το θέμα “κόλλησε”, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα Φιλιατρά, όπου κάτοικοι δεν θέλουν την ανάπλαση στην ιστορική και προστατευόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού πλατεία τους εφόσον κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για το τι πρόκειται να γίνει. Ωστόσο ο δήμαρχος Τριφυλίας και Φιλιατρινός, Γιώργος Λεβεντάκης, λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή του να γίνει η ανάπλαση. Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας,  είπε χθες το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι Περιφέρεια δεν θα κάνει την ανάπλαση εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση από τον κόσμο. Όμως η παρέμβασή του είχε διλημματικό χαρακτήρα και την έννοια ότι τα Φιλιατρά ή θα κάνουν ανάπλαση ή δεν θα κάνουν τίποτα…

Να εξαιρεθεί το έργο της ανάπλασης στην πλατεία των Φιλιατρών από τα υπόλοιπα έργα αναπλάσεων που η περιφέρεια έχει εντάξει στο “Αντώνης Τρίτσης” μέχρι να εξεταστούν οι θέσεις των κατοίκων από τη μια και του δημάρχου από την άλλη, ζήτησαν οι Γιώργος Δέδες, Θανάσης Πετράκος και Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ συναίνεσε και η παράταξη του Πέτρου Τατούλη. Η περιφερειακή αρχή ήθελε να ψηφιστεί, αντί να μεταφερθεί το θέμα για τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η έγκριση του προγράμματός της Περιφέρειας για τις αναπλάσεις των 30.000.000 ευρώ. Αντιπρότεινε λοιπόν η περιφερειακή αρχή να περάσει ως έχει το θέμα και εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση από τους κατοίκους τότε το έργο της ανάπλασης στα Φιλιατρά να αντικατασταθεί με άλλο έργο σε άλλη πόλη άλλου νομού. Επειδή όμως η πρόταση της αντιπολίτευσης είχε την πλειοψηφία, το θέμα τελικά μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα, οπότε θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε το λόγο για να κάνει μια κατηγορηματική δήλωση, όπως τόνισε, η οποία έχει ως εξής: “Το έργο αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στον κόσμο των Φιλιατρών. Υπάρχουν και περιοχές άλλες που αναζητούν έργα με πολύ μεγάλη αγωνία. Ας πάει κάπου αλλού, αλλά τα 30 εκατ. ευρώ να τα πάρουμε. (...) Αν τα Φιλιατρά δεν θέλουν τα χρήματα αυτά, τα θέλουν άλλες περιοχές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να λειανθούν διαφορές που υπάρχουν εκεί και να γίνει το έργο, διαφορετικά ας πάει σε άλλες περιοχές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε να κάνουμε ένα έργο και να συγκρουστούμε με κανένα. (...) Η χρηματοδότηση είναι της Περιφέρειας, το έργο θα γίνει από την Περιφέρεια, η μελέτη θα εγκριθεί και από την Περιφέρεια, τοπική διαβούλευση θα γίνει από την Περιφέρεια. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία ενέργεια για να αναστατώσουμε την κοινωνία των Φιλιατρών. Και αν η κοινωνία των Φιλιατρών δεν το θέλει, το θέλουν άλλοι νομοί, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερες ανάγκες. Εγώ συντάσσομαι να πάει σε άλλους νομούς, σε άλλες πόλεις”. 

Στ.Μ.