Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 17:03

Δυο λόγια με αφορμή τα γεγονότα στη Μεσσήνη

Δυο λόγια με αφορμή τα γεγονότα στη Μεσσήνη

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
«Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις» μας λέει η λαϊκή παροιμία που πολύ σοφά και με λίγα λόγια περιγράφει την πραγματικότητα. Πέστε μου, έτσι πρόχειρα σταχυολογώντας σημαντικά γεγονότα, ποιος θυμάται σήμερα το Τσέρνομπιλ ή τη γρίπη των χοίρων ή το Κοσλοντούι ή το μεγάλο τσουνάμι ή το σεισμό της Καλαμάτας;…

Όσο μεγάλο και να είναι ένα γεγονός, θα ξεχαστεί και τη θέση του θα πάρουν «φρέσκα κουλούρια».
Τα γράφω τα παραπάνω με αφορμή το μέγα θέμα που έχει προκύψει με τους αθίγγανους ή τσιγγάνους ή γύφτους της Μεσσήνης.
Μια μειοψηφία συμπατριωτών μας, βαριά χτυπημένη από την οικονομική κρίση, την οποία η ανέχεια, η πείνα, η αποξένωση, και η αδιαφορία της πολιτείας αλλά και της πλειοψηφίας την οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές.
Έτσι, εστιάζοντας στο δέντρο, χάνουμε το δάσος και οδηγούμενοι από το θυμικό προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις.
Να τους στείλουμε στους φούρνους για σαπούνι, να τους στειρώσουμε, να τους φυλακίσουμε, να τους εκτοπίσουμε στη Σχίζα και άλλα τέτοια ακούστηκαν από οργισμένους κατοίκους.
Έγινε και μεγάλη σύσκεψη όπου οι αρμόδιοι απήγγειλαν το «ποίημά τους» και έφυγαν ευχαριστημένοι ότι έκαναν το καθήκον τους.
Το πρόβλημα όμως με τους αθίγγανους ή τσιγγάνους ή γύφτους θα εξακολουθεί να υπάρχει και να βασανίζει τους ίδιους και την κοινωνία.
Οι μειοψηφίες σε μια κοινωνία ποτέ δεν έκαναν κουμάντο, τους κανόνες του παιχνιδιού ορίζουν οι πλειοψηφίες.
Άρα μόνο αν εμείς οι πολλοί το θελήσουμε θα λυθεί το πρόβλημα των αθίγγανων ή τσιγγάνων ή γύφτων.
Διαφορετικά το πρόβλημα θα ξεχαστεί και θα έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα (για τρεις ημέρες, άντε τέσσερις) σαν το θαύμα της παροιμίας, όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα όπως αυτό τελευταία στη Μεσσήνη.
Πέτρος Τσώνης

ΥΣ.1 Αλήθεια, ποιος δίνει υπόσταση στους αθίγγανους ή τσιγγάνους ή γύφτους, όταν παραμονές δημοτικών εκλογών τους «χώνει» τα ευρουλάκια για να αγοράσει τους ψήφους τους;

ΥΣ.2 Στην πάνω πλατεία από τον εκπρόσωπο του ενός συνδυασμού και στην κάτω πλατεία από τον εκπρόσωπο του άλλου συνδυασμού…