Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 10:32

“Έναν ωραίο πεζόδρομο έχουμε στα Φιλιατρά κι εκείνον θέλετε να τον χαλάσετε!”

φωτό Ioannis Epicurean φωτό Ioannis Epicurean

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 
Να μην καταργηθεί ο πεζόδρομος των Φιλιατρών, ζητά, με υπογραφές πολιτών που έχει συγκεντρώσει, η Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε τίποτα δεν θα βελτιώσει τη λειτουργία της πόλης, σημειώνοντας ότι τα Φιλιατρά θα καταστούν αρνητικό παράδειγμα πόλης που καταργεί πεζόδρομο αλλά και τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση δεν είναι νόμιμη. 

Η επιτροπή απέστειλε το αίτημα για τη μη κατάργηση του πεζόδρομου, μαζί με τις υπογραφές των πολιτών, στο δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη και τους αρμόδιους συνεργάτες του, ενώ το κοινοποίησε στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Το αίτημα έχει ως εξής: “Μετά την τραγελαφική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας στις 8-11-21 βασιζόμενη σε μια παλιά (από 3ετίας) απόφαση του Συμβουλίου Δ. Κ. Φιλιατρών, η Δημοτική Αρχή προωθεί το ζήτημα της κατάργησης του Πεζόδρομου Φιλιατρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας της 19ης Νοέμβρη 2021. Το ότι δεν υπάρχει απόφαση από το σημερινό Συμβούλιο συνιστά βαθιά περιφρόνηση στην πόλη, στο θεσμό και στα πρόσωπα των Φιλιατρινών.

Το να φτάξεις κάτι θέλει κόπο, μελέτη, κόστος, χρόνο. Το να καταστρέψεις όμως, αυτό δεν απαιτεί καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Η δημοτική αρχή Τριφυλίας, “παθαίνει αλλεργία” με την Επιστήμη, τη Νομιμότητα, την Χρηστή Διοίκηση και την Δημοκρατία!

Με ποιό σκοπό προχωράτε στην καταστροφή του Πεζόδρομου; Γνωρίζετε αν υπάρχει απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, που αναφέρεται απαρεγκλίτως στον πεζόδρομο; Χωρίς αυτήν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ! Πώς καταργείτε μια υποδομή καλά θεμελιωμένη, σταθερή και αμετάβλητη εδώ και 23 χρόνια τώρα; Με αποφάσεις ετεροχρονισμένες και άκαιρες; Δεν έχετε καμία νομική κάλυψη για όλα αυτά. 

Έναν ωραίο πεζόδρομο έχουμε στα Φιλιατρά κι εκείνον θέλετε να τον χαλάσετε! Με πρόχειρες δικαιολογίες, χωρίς όραμα, με την μορφή της ισοπέδωσης. Οι Πεζόδρομοι κυρίες/οι, αποτελούν στοιχεία αστικής αναβάθμισης, συμβάλλουν στην βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Το ότι η οικονομική κρίση έφερε και τον οικονομικό μαρασμό και την στάση εμπορίου στην πόλη, αυτό και βέβαια δεν οφείλεται στον Πεζόδρομο Φιλιατρών! Το ότι η πόλη είναι σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς τελειωμό,  όπου αποψιλώθηκαν όλες οι υπηρεσίες, κατά συνέπεια και η εμπορική κίνηση έπεσε κατακόρυφα στα Φιλιατρά, δεν φταίει ο Πεζόδρομος αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην πόλη. Μην δαιμονοποιείτε άλλους παράγοντες για τα δεινά, παρά μόνον τους υπεύθυνους δηλαδή τους ίδιους τους εαυτούς σας/μας. Αναμφισβήτητα, θα γραφτεί ο Δήμος και τα Φιλιατρά ως πρώτος (!!!!!) Δήμος που καταργεί πεζόδρομο.... Θα διδάσκεται στις πολυτεχνικές σχολές το βάθος και η αναλυτική σκέψη αυτών που το αποφάσισαν. 

Ο Πεζόδρομος Φιλιατρών έχει δέντρα, παρέχει ασφαλή προσβασιμότητα, δίνει μακροπρόθεσμο όραμα, προσελκύει τους κατοίκους στην χρήση εναλλακτικών μέσων και τρόπων μετακίνησης (βάδισμα, ποδήλατο). Αναδεικνύει την ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, αξιοποιώντας στοιχεία ιστορικά – πολιτιστικά. Συνδέει τα σημεία αναφοράς των Φιλιατρών: Δημαρχείο – Ρολόϊ – Πλατεία Καποδιστρίου – Φλωρεντιανά συντριβάνια. Εν προκειμένω, νόημα έχει η επέκταση του προς Πλατεία Αγίου Ανδρέα, ακόμη και προς την Παναγία και τον πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο. 

Είναι αναχρονιστική ιδέα, είναι ένα βήμα προς τα πίσω το γκρέμισμα του Πεζόδρομου Φιλιατρών. Αξιοποιήστε τα στοιχεία του, όπως γίνεται σε τόσες πολιτισμένες πόλεις. Επιπλέον κύριοι/ες της δημοτικής αρχής, διορθώστε - αποκαταστήστε τις βλάβες που δημιουργήσατε με τις πρόσφατες παρεμβάσεις σας που αφορούν το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό του Πεζόδρομου Φιλιατρών. Βρίσκεστε υπόλογοι με αυτή την αυθαιρεσία. Τέλος, σας συνιστούμε να αποσυρθεί το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Φέρετε ευθύνη για ό,τι συμβεί!”.