Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 15:54

"Βέλη" δημοτικών συμβούλων της Καλαμάτας προς τη Μεσσήνη για το σκουπιδότοπο

"Βέλη" δημοτικών συμβούλων της Καλαμάτας προς τη Μεσσήνη για το σκουπιδότοπο

ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Π.ΤΑΤΟΥΛΗ
Θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου Μεσσήνης, μπήκε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας…! Η εναπόθεση των σκουπιδιών της Μεσσήνης στην παραθαλάσσια περιοχή των Λιμενικών, θίγει και την Καλαμάτα αλλά και όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο…

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας έκριναν ως μεροληπτική την απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, να επιβάλλει νέο πρόστιμο στο Δήμο για την κατάσταση που επικρατεί στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Νέδοντα, όταν, όπως τόνισαν, σε άλλους Δήμους, όπως στο γειτονικό Δήμο Μεσσήνης και στο σκουπιδότοπο των Λιμενικών η κατάσταση είναι σαφώς πιο κακή.
Χαρακτηριστικά ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Καμβυσίδης, υποστήριξε ότι κανένας Δήμος δεν διαχειρίζεται τα σκουπίδια του με απόλυτα νόμιμο τρόπο, ωστόσο είπε ότι πρόστιμο έχουν «φάει» μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Τριφυλίας.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι αν αληθεύει πως η Μεσσήνη εναποθέτει τα σκουπίδια της στα Λιμενικά, τότε θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από το Δήμο Καλαμάτας ώστε η γειτονική πόλη να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με άλλο τρόπο, που να μην επηρεάζει το Μεσσηνιακό Κόλπο, ο οποίος υπογράμμισε ότι αποτελεί περιβαλλοντικό, τουριστικό και αναπτυξιακό πόρο για την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον είπε ότι η τοποθέτησή του υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κατοίκων της Μεσσήνης, γιατί αυτά δεν μπορεί να ταυτίζονται με την ενδεχόμενη λειτουργία σκουπιδότοπου στα Λιμενικά.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση από το Δήμο Καλαμάτας, εάν αληθεύει πως τα σκουπίδια της Μεσσήνης απορρίπτονται κοντά στη θάλασσα.
Ωστόσο, ο πρώην αντιδήμαρχος, Γιάννης Καμβυσίδης, τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί «να καρφώσουμε το Δήμο Μεσσήνης».
Κατά τα άλλα, αιχμές κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου άφησαν δημοτικοί σύμβουλοι. Πιο ευθύς ήταν ο Νίκος Φωτέας, που τόνισε ότι την πολιτική ευθύνη για το πρόβλημα των σκουπιδιών την έχει ο περιφερειάρχης και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται ηθικά να επιβάλλει πρόστιμο στους Δήμους.
Αιχμές για τον περιφερειάρχη άφησε και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, ενώ ο Σταμάτης Μπεχράκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του περιφερειάρχη και του δημάρχου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και πρόοδος στα θέματα που συνδέονται με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.
Την αντίδρασή του εξέφρασε ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, υποστηρίζοντας ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται από τις υπηρεσίες και δεν αποτελούν προσωπική απόφαση του Πέτρου Τατούλη.
Στ.Μ.