Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 10:40

Επιτέλους κάτι χειροπιαστό για τη λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο του Δήμου Μεσσήνης

Επιτέλους κάτι χειροπιαστό για τη λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο του Δήμου Μεσσήνης

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ  

Οι οριστικές μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Τρίκορφο, μεταξύ των Κοινοτήτων Κλήμα-Τρίκορφο-Πολύλοφος, διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Ωστόσο, πρόκειται μόνο για τις μελέτες της δεξαμενής και όχι και αρδευτικών δικτύων, αν και ο δήμαρχος, Γιώργος Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι υπάρχει μελέτη από το παρελθόν για την άρδευση κτημάτων με χοντρολιές της περιοχής, η οποία θα “κουμπώσει” με τις μελέτες της λιμνοδεξαμενής. Ο προϋπολογισμός του έργου της λιμενοδεξαμενής, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, ανέρχεται σε 5.300.000 ευρώ, η δεξαμενή θα χωράει 59.000 κυβικά μέτρα νερού, που θα προέρχονται από το ρέμα Νταλακλαίικο, από πηγή της περιοχής και από τη βροχή, ενώ η δεξαμενή θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 12 στρεμμάτων…

Ο δήμαρχος κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι όταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της λιμνοδεξαμενής εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα αναζητηθεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η οποία δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξασφαλιστεί. 

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τους εκπροσώπους του μελετητικού γραφείου Χρήστο Στρατάκο και Νίκο Κάζο. Προβλέπεται, στο πλαίσιο του έργου της λιμνοδεξαμενής, να γίνει και έργο διευθέτησης τμήματος του ρέματος Νταλακλαίικο, έργο τοπικής οδοποιίας κ.ά

Εκείνο που τόνισε ο κ. Στρατάκος είναι ότι η μελέτη που έκανε το γραφείο του προβλέπει ένα έργο που μπορούν να το κάνουν χωρίς μεγάλες δυσκολίες οι κατασκευαστικές εταιρίες, υπογράμμισε όμως κατά την κατασκευή θα απαιτηθεί επιμέλεια και σοβαρή επίβλεψη στην εφαρμογή των προδιαγραφών ώστε να αποφευχθούν αστοχίες. 

Ο δήμαρχος κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι για την ολοκλήρωση των μελετών υπήρχε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία επισήμανε ότι ανέλαβε και το μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης. 

Για τα δίκτυα είπε ότι υπάρχει από το παρελθόν μελέτη για την άρδευση 1.500 στρεμμάτων με κτήματα με χροντρολιές, η οποία θα συνδεθεί με τη μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή για να γίνει ενιαίο έργο. Το επόμενο βήμα, συνέχισε ο δήμαρχος, είναι η ανάθεση μελέτης για την άρδευση και των συκεώνων της περιοχής. 

Η ολοκλήρωση των μελετών για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, τόνισε τέλος ο δήμαρχος, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής για τον αγροτικό τομέα και τον αγροτικό κόσμο του Δήμου. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, από την πλευρά του ναι μεν τόνισε ότι είναι θετικό βήμα η ολοκλήρωση των μελετών για τη λιμνοδεξαμενή, πρόσθεσε όμως ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το παρελθόν και πως η προηγούμενη δημοτική αρχή, της οποίας ήταν αντιδήμαρχος, προχωρούσε μαζί με το έργο της λιμνοδεξαμενής και το έργο των αρδευτικών δικτύων. Είπε ότι η δημοτική αρχή κάνει μια “σπέκουλα” με το συγκεκριμένο έργο, προσπαθώντας να τα παρουσιάσει όλα εντάξει, παρότι, όπως τόνισε, ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα, με κίνδυνο να συμβεί ό,τι συμβαίνει με το Φιλιατρινό φράγμα ή ακόμη χειρότερα με το Σελαίικο φράγμα, που από λιμνοδεξαμενή άρδευσης έχει γίνει λιμνοδεξαμενή χρήσιμη μόνο για την αεροπυρόσβεση. 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Τρικόρφου, Ηλίας Πατσιώτης, ο οποίος και ξεκίνησε την προσπάθεια και τις μελέτες για τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής και την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. 

Στ.Μ.