Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 07:55

Η Αρχαία Μεσσήνη στον κατάλογο με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος αναγγέλλει την προετοιμασία του φακέλου που θα υποβληθεί στην UNESCO για την Αρχαία Μεσσήνη Ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος αναγγέλλει την προετοιμασία του φακέλου που θα υποβληθεί στην UNESCO για την Αρχαία Μεσσήνη

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΣΗ
Την ανάληψη μιας πάρα πολύ σημαντικής προσπάθειας ανήγγειλε ο αρχαιολόγος της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Δημοσθένης Κοσμόπουλος, την υποβολή αίτησης για την ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας…

Ο Δημοσθένης Κοσμόπουλος εκπροσώπησε την προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας, Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, κατά την έναρξη του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης. Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε το σπουδαίο έργου του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη και αποκάλυψε ότι η υπηρεσία του θα συνεργαστεί με τον καθηγητή για την ετοιμασία του φακέλου που θα συνοδεύσει την αίτηση ένταξης της Αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο της UNESCO.
Κάτι τέτοιο θα δώσει στην Αρχαία Μεσσήνη παγκόσμια αναγνώριση, όσο και αν έχει ήδη γίνει διεθνώς γνωστός ο αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον, τα μνημεία που είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO προφανώς και μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις από χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σημειώνεται ότι το πρώτο μνημείο της Ελλάδας που εντάχθηκε στον  κατάλογο της UNESCO είναι επίσης στη Μεσσηνία. Πρόκειται για τον Επικούριο Απόλλωνα στον πρώην Δήμο Είρας, ο οποίος έγινε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς πριν ακόμη γίνουν ο Παρθενώνας ή ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών!
Στ.Μ.