Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 19:19

"Κούρεμα" μισθών για να μην απολυθούν δημοτικοί υπάλληλοι προτείνουν οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανάμεσα στους δημάρχους Τρίπολης και Άργους Μυκηνών, Γιάννη Γρυπιώτη και Μιχάλη Καμπόσο αντίστοιχα Ο δήμαρχος Καλαμάτας ανάμεσα στους δημάρχους Τρίπολης και Άργους Μυκηνών, Γιάννη Γρυπιώτη και Μιχάλη Καμπόσο αντίστοιχα

ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ
Το κλείσιμο των Δήμων μέχρι τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, καθώς και το «κούρεμα» των μισθών όλων των δημοτικών υπαλλήλων, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις, προτείνουν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου…

Οι εξελίξεις που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στην αυτοδιοίκηση ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν δημοτικοί αστυνόμοι, σχολικοί φύλακες και συνδικαλιστές δημοτικοί υπάλληλοι, που εξέφρασαν την αντίδρασή τους για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, την κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, σε ομόφωνο ψήφισμά του σημειώνει τα εξής:
1. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση των Δομών της Δημοτικής Αστυνομίας, των Σχολικών Φυλάκων, τονίζοντας ότι χωρίς Δημοτική Αστυνομία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν οι Δήμοι και οι πόλεις, αλλά και χωρίς φύλαξη των σχολείων, είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία τους και απαιτεί την απόσυρση των άρθρων 80, 81 και 90 του πολυνομοσχεδίου.
2. Διαμαρτύρεται και εκφράζει την αγανάκτησή του για τη στοχοποίηση, την προσπάθεια απαξίωσης, την οικονομική συρρίκνωση και τα απανωτά πλήγματα στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της αυτοδιοίκησης.
3. Τονίζει ότι οι Δομές της Δημοτικής Αστυνομίας και της φύλαξης σχολείων υπάρχουν και λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζει τους χρόνιους αγώνες των Δήμων για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία τους στην Ελλάδα.
4. Επισημαίνει ότι η κατάργηση των παραπάνω Δημοτικών Δομών φέρνει, με βεβαιότητα, αναρχία στο κυκλοφοριακό, έξαρση του παρεμπορίου, κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έλλειψη προστασίας των δημοτικών χώρων, βανδαλισμούς στα σχολεία, αδυναμία στοιχειώδους προστασίας των μαθητών, αλλά και πολλά άλλα.
5. Ζητεί από την Κυβέρνηση
α) Την ανάκληση της απόφασης και τη μη ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση των θεσμών της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, αλλά και άλλες δυσμενείς διατάξεις που υποβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση
β) Το σταμάτημα των πρωτοφανών επιθέσεων κατά της Αυτοδιοίκησης, επιλέγοντας το διάλογο, τη συνεννόηση, τον προγραμματισμό και την ενημέρωση.
6. Τονίζει ότι η αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των Δήμων ή την κινητικότητα υπαλλήλων με κατεύθυνση την ενίσχυση σε προσωπικό, ιδιαίτερα των Περιφερειακών Δήμων. Αρνείται, όμως, την έλλειψη κάθε προγραμματισμού και, κυρίως, πρόνοιας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των Δημοτικών Υπαλλήλων και των οικογενειών τους, γι΄ αυτό και στέκεται δίπλα τους στον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία.
7. Συμφωνεί και στηρίζει τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επιπλέον προτείνει να εξετασθεί
α) Η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στους Δήμους (αποδέχεται την οικονομική συμβολή του συνόλου των εργαζομένων σε αυτούς)
β) Η αναστολή λειτουργίας των Δήμων με απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ μέχρι τις 16-7-2013.