Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 18:48

Στη Μακεδονία παραιτούνται δήμαρχοι, στην Πελοπόννησο κάνουν προτάσεις…

Στη Μακεδονία παραιτούνται δήμαρχοι, στην Πελοπόννησο κάνουν προτάσεις…

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κοινή δήλωση παραίτησης υπέβαλαν 25 από τους 38 δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ως πράξη υποστήριξης της αξιοπρέπειας της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, από την πλευρά τους, κατέθεσαν προτάσεις επί του ψηφισθέντος, την περασμένη εβδομάδα, πολυνομοσχεδίου…

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Τρίποληκαι έλαβε την εξής ομόφωνη απόφαση: «Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου σε έκτακτη συνεδρίαση του, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2013, κατά τη συζήτηση του θέματος «Θέσεις και Προτάσεις της ΠΕΔ επί του ψηφισθέντος Πολυνομοσχεδίου», μετά από ενημέρωση του Πρόεδρου και τις τοποθετήσεις των μελών του, ομόφωνα ψηφίζει:
1. Διαπιστώνει ότι με το πολυνομοσχέδιο παραβιάζονται Συνταγματικές διατάξεις (άρθρα 101 και 102) που καθιερώνουν την αυτοτέλεια και την αυθυπαρξία των Ο.Τ.Α. Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί την τελευταία έκφραση επιθετικότητας στον πυρήνα της αυτοδιοίκησης, πλήττει την αποκέντρωση και περιορίζει ασφυκτικά τις όποιες δυνατότητες είχαν απομείνει στους Δήμους.
2. Απαιτεί να σταματήσει άμεσα η επιθετική συμπεριφορά του κεντρικού κράτους κατά της αυτοδιοίκησης, να μην ξαναϋπάρξουν φαινόμενα οριζόντιας κατάργησης δομών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοτικών δομών και του προσωπικού στο συντομότερο χρόνο. Μετά την αξιολόγηση, αν υπάρξουν περιπτώσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό να κατευθυνθεί στους Περιφερειακούς Δήμους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της υποστελέχωσής τους.
3. Ζητεί την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει θεσμική διασύνδεση ΕΛΑΣ και Δήμων, τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας σε Δημοτικούς Υπαλλήλους και επιπλέον τη μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνόμων σε Διευθύνσεις ή Τμήματα της ΕΛΑΣ στις περιοχές που ήδη υπηρετούν, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν τα ίδια καθήκοντα και να υποστηρίζουν τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής.
4. Ζητεί να υπάρξει πρόνοια για τη συνέχιση της απασχόλησης των Σχολικών Φυλάκων στους Δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση όλων των Δήμων για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων τα οποία από την 1η Αυγούστου 2013 κινδυνεύουν από κάθε είδους βανδαλισμούς.
5. Εμμένει στο περιεχόμενο της προηγούμενης απόφασης του, για το θέμα του Πολυνομοσχεδίου (αριθμ. 86/10-7-2013) και στηρίζει κάθε απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσφυγή σε Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ή συντονισμένη δράση των αιρετών σε οποιαδήποτε μορφή της, που θα έχουν ως σκοπό τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των αιρετών και τη στήριξη των αυτοδιοικητικών θεσμών».
ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Από την πλευρά τους, οι παραιτηθέντες δήμαρχοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στη δήλωσή τους υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι  «Οι αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας, [με τις ισοπεδωτικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τους δαιδαλώδεις πολυ-νόμους (που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες)], διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες.  Αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον μπορεί, σταδιακά, να αλλάξει, αν θελήσει, έστω και τώρα, η Κεντρική Εξουσία να ακούσει την φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας. Αν όμως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για μια ακόμη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουμε, μαζί με τους συμπολίτες μας, τον αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόματος και των παραδόσεών της».