Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 16:21

Αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις και σε τουριστικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας

Αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις και σε τουριστικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Και η Μεσσηνία βρίσκεται ανάμεσα στις τουριστικές περιοχές της χώρας όπου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου σημειώθηκαν ανεξήγητα αυξημένες απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, παρ' ότι η τουριστική κίνηση φέρεται να έχει εκτιναχθεί. Το υπουργείο Εργασίας λέει ότι...

...διεξάγονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία…
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε συγκεκριμένες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, διαπιστώθηκε, μέσα από συστηματική ανάλυση του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη», αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.
Συγκεκριμένα, εν μέσω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση-καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα).
Όπως γράφει ο ιστότοπος «in», στο νησί της Καλύμνου, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου, κάτι που, εξαρχής, δεν θεωρείται συμβατό αφενός με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Για αυτές τις περιοχές, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), την ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και την Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσουν έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελούνται παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
«Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τα ευρήματα της Εργάνης, έδειξαν ότι έχουμε περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.