Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 20:55

Ξανάγινε "μύλος" η υπόθεση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Δεξιά ο δικηγόρος Γιώργος Φουσέκης, που θα καταθέσει την προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος Δεξιά ο δικηγόρος Γιώργος Φουσέκης, που θα καταθέσει την προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Η καχυποψία πεθαίνει …τελευταία, σε ό,τι αφορά τη μελέτη του δρόμου Καλαμάτας - Ριζόμυλου, ο οποίος μπαίνει και πάλι σε περιπέτειες, μετά τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, για την κατάθεση προσφυγής στον υπουργό Περιβάλλοντος και την προετοιμασία για την υποβολή και αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον κριθεί αναγκαίο…

Σε πολλούς κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους αναθερμάνθηκε η πεποίθηση ότι τελικά ο συγκεκριμένος οδικός άξονας γίνεται για να εξυπηρετήσει όχι την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Μεσσήνης, του παραλιακού μετώπου ιδίως, αλλά για να διοχετεύει την κίνηση αλλού.
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι είναι ασαφείς. Η άποψη της δημοτικής αρχής ωστόσο ήταν ότι η συγκεκριμένη ασάφεια δεν κρύβει κάποια επιδίωξη που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της περιοχής. Αντίθετα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κάτοικοι που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, υποστήριξαν ότι η ασάφεια εξυπηρετεί όσους θέλουν ο συγκεκριμένος δρόμος να έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν εξαρχής καθοριστεί και όχι τους όρους που με επανειλημμένες αποφάσεις του έχει θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης (ανοιχτός, στην επιφάνεια του εδάφους ή έστω με χαμηλό ύψος, με κόμβους και με συνδέσεις με την παραλία, με χαμηλό ανώτατο όριο ταχύτητας κ.ά).
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ανατεθεί στον δικηγόρο Γιώργο Φουσέκη η κατάρτιση ένστασης, η οποία θα κατατεθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, με σκοπό την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, την εναρμόνισή τους με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναμένει την οριστική μελέτη του έργου και εφόσον αυτή δεν εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Σώματος τότε θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε ότι η ορθή οδός, κατά την άποψή του, είναι να αναμένει το Σώμα την οριστική μελέτη και αν δεν ικανοποιηθεί από όσα θα προβλέπει, τότε να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τόνισε ωστόσο ότι αποδέχεται την πρόταση για την κατάθεση προσφυγής στον υπουργό, με σκοπό τη διασαφήνιση των περιβαλλοντικών όρων, αν και σχολίασε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι δεν μπορούν να είναι τόσο σαφείς όσο είναι οι τεχνικές μελέτες.
Επιπλέον δε σημείωσε ότι ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, έδειξε «υπερβολική, θα έλεγα, ευαισθησία» για το συγκεκριμένο θέμα και πως «δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την αξιοπιστία και τη συνέπειά του».
Ακόμη ο δήμαρχος Μεσσήνης, απαντώντας στη μείζονα αντιπολίτευση, που υποστήριξε ότι δεν ενημέρωσε το Σώμα για τις ασάφειες των περιβαλλοντικών όρων, τόνισε ότι εξαρχής μίλησε δημόσια για τις ασάφειες αυτές και μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά το ρεπορτάζ του «Kalamata Journal» με τις δηλώσεις του, ενώπιον του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις 20 Ιουλίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Τζώρτζης, τόνισε ότι από το συγκεκριμένο δρόμο εξαρτάται το μέλλον της Μεσσήνης και υποστήριξε ότι ο δρόμος που προωθείται δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου.
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε το δρόμο καταστροφικό για τη Μεσσήνη και ζήτησε να φτιαχτεί βάσει των όρων που έχουν καθορίσει οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιώργος Τσώνης, μίλησε για έργο πρόκληση, διότι σε εποχή που ο κόσμος πεινάει προωθείται ένα έργο που θα κοστίσει 165.000.000 ευρώ.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σπύρος Κοντοθανάσης, σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω στενών χρονικών περιθωρίων, το έργο να μη γίνει, κίνδυνος που μεγαλώνει με τις προσφυγές που προωθούνται.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Στραβόλαιμος, υποστήριξε ότι οι αλλαγές που ζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης έχουν γίνει αποδεκτές από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπογράμμισε ότι το αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου είναι το έργο να γίνει οπωσδήποτε. Αντέδρασε ωστόσο ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, Κώστας Ρούτσης, που υποστήριξε ότι ελάχιστες αλλαγές έγιναν δεκτές τελικά.
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του δημάρχου, Στάθη Αναστασόπουλου και του πρώην δημάρχου, Κώστα Σπυρόπουλου, όταν ο πρώτος υποστήριξε ότι ο δεύτερος για το μόνο που νοιάστηκε ήταν να αλλάξει η χάραξη του δρόμου για να μην περνάει δίπλα από την πισίνα συγγενικού του προσώπου! Όλα τα άλλα που υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος, τόνισε ο νυν δήμαρχος, είναι ψέματα, για να απαντήσει ο Κώστας Σπυρόπουλος ότι «μόνο ένας αλήτης μπορεί να με λέει ψεύτη»!
Σημειώνεται ότι προσφυγή στον υπουργό Περιβάλλοντος έχουν καταθέσει και οι Τοπικές Κοινότητες Αβραμιού και Βελίκας, ενώ για ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι ετοιμάζονται κάτοικοι με έννομο συμφέρον.
Στ.Μ.