Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 19:48

Εξετάζεται η απομάκρυνση του νεκροταφείου και του μοναστηριού από το Κάστρο

Εξετάζεται η απομάκρυνση του νεκροταφείου και του μοναστηριού από το Κάστρο

Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ
Θέμα απομάκρυνσης τόσο του νεκροταφείου όσο και του μοναστηριού των παλαιοημερολογιτών από το Κάστρο της Κορώνης, ανοίγει το υπουργείο Πολιτισμού! Το κάστρο επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή, η γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, ενόψη της…

…έναρξης των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα κύματα της θάλασσας, τα νερά της βροχής και το πέρασμα του χρόνου.
Η λειτουργία του νεκροταφείου και του μοναστηριού του Προδρόμου στο Κάστρο επιβαρύνει το σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο, κατά το υπουργείο, πρέπει να απαλλαγεί από αυτές τις χρήσεις. Αναμένεται λοιπόν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τους υπευθύνους ώστε αυτές οι χρήσεις να μεταφερθούν κάπου αλλού.
Σε ό,τι αφορά το έργο στερέωσης και προστασίας του Κάστρου, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάιο, όταν θα φτιάξει ο καιρός. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με περίπου 2.500.000 ευρώ, ενώ οι μελέτες έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Η γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόταν από τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Ευγενία Γερούση και την προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Ευαγγελία Μηλίτση, από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κορώνης Πελαγία Λευτάκη, τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη κ.ά.
Στ.Μ.