Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 22:28

Κορώνη, Σιλέντο, Σορία, Σεφσαουέν, οι πρέσβειρες της Μεσογειακής Διατροφής

Κορώνη, Σιλέντο, Σορία, Σεφσαουέν, οι πρέσβειρες της Μεσογειακής Διατροφής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
Ακόμη περισσότερο σφυρηλάτησαν τη σχέση τους οι τέσσερις εμβληματικές κοινότητες της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η Κορώνη, το Σιλέντο της Ιταλίας, η Σορία της Ισπανίας και το Σεφσαουέν του Μαρόκου, κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Και μέσα από αυτή τη ζεστή, ειλικρινή και με προσδοκίες σχέση των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, θα βγουν πράγματα που θα αναδείξουν την αξία της Μεσογειακής Διατροφής και την κουλτούρα της. Ήδη αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ιστοτόπου, που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των τεσσάρων πόλεων και ένα λεξικό της μεσογειακής διατροφής, ενώ συμφώνησαν στη λειτουργία μόνιμης γραμματείας, την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει για τα επόμενα δύο χρόνια η Κορώνη.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εμβληματικές κοινότητες, με τη συμπαράσταση των υπουργείων Πολιτισμού και Γεωργίας των τεσσάρων αντίστοιχων κρατών, κατόρθωσαν να αναγνωριστεί από την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, αποφασίστηκε επίσης η αδελφοποίηση των τεσσάρων πόλεων, η διοργάνωση εβδομάδων γαστρονομίας και η ετήσια επιλογή μέσω διαγωνισμού ενός μαθητή-πρέσβη της μεσογειακής διατροφής.
Σημειώνεται επίσης ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα στηρίζει με δυναμισμό την προσπάθεια των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων και κυρίως της Κορώνης φυσικά. Στη συνάντηση που έγινε, συμμετείχαν η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα, επεξεργάζεται πρωτοβουλίες, ώστε να λάβουν ενεργά μέρος στην προσπάθεια οι πολίτες της Κορώνης.
Οι συμμετέχοντες σημείωσαν πως η μεσογειακή διατροφή, εκτός από τον πολιτιστικό χαρακτήρα που έχει - καθώς συνοδεύεται από παραδόσεις, μύθους, μουσικές, καθημερινές συνήθειες, τοπία -, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.