Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 18:42

Επιστημονική έρευνα στη Σπαρτόλακκα της Νήσου Σαπιέντζα

Επιστημονική έρευνα στη Σπαρτόλακκα της Νήσου Σαπιέντζα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει η περιοχή της Σαπιέντζας, για ερευνητές που ασχολούνται με τη φύση και το περιβάλλον. Σήμερα, μάλιστα, πολυμελής επιστημονική ομάδα επισκέφθηκε το νησί και έκανε προεργασίες για μελέτη στην τοποθεσία Σπαρτόλακκα, η οποία έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης».

Όπως σημειώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, που υποστηρίζει τις επιστημονικές έρευνες στην περιοχή, την ερευνητική ομάδα που επισκέφθηκε τη Σαπιέντζα αποτελούσαν ο καθηγητής Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου Ν. Ζαχαριάς, η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory) καθηγήτρια K. Holmgren και ο Δρ. Ν. Καλυβίτης από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, επιστημονικά στελέχη του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν, όπως τονίζει ο Δήμος, η επιτόπια διερεύνηση της θέσης Σπαρτόλακκα, για την ανάληψη σχετικών ερευνητικών δράσεων στο αμέσως προσεχές μέλλον. Η Σπαρτόλακκα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού της Σαπιέντζας, ανάμεσα στο πανέμορφο δάσος με τις κουμαριές, περιοχή που σε μια συνολική έκταση 24 εκταρίων έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης». Είναι ένα πλάτωμα με ιδιόμορφο πορτοκαλοκίτρινο πέτρωμα, αποτελεί μοναδικό χώρο απόθεσης στρωμάτων γύρεως για χιλιάδες χρόνια και πηγή πληροφοριών των επιστημόνων για την ηλικία του δάσους και της περιοχής.