Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 19:56

Συγκέντρωση υπογραφών στις Κιτριές για την πύλη της Μάνης στη Βέργα

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ
ΤΗ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Υπογραφές για την κατασκευή της ιστορικής πύλης της Μάνης στη Βέργα του Δήμου Καλαμάτας, συγκέντρωσαν το πρωί οι Μανιάτες, στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις Κιτριές, σε ανάμνηση των προγόνων τους, που πριν από 191 χρόνια, κατά την εκστρατεία τους για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, έκαναν στο συγκεκριμένο τόπο την τελευταία τους στάση και εκκλησιάστηκαν.

Ο Μητροπολίτης Μάνης, Χρυσόστομος, ανέγνωσε από την Αγία Πύλη τη «Διακήρυξη της επιτροπής Μανιατών δια τη μνημιακή πύλη της Μάνης παρά την ιστορική Βέργα» και ακολούθως τη διάθεσε, ώστε να υπογράψουν οι παριστάμενοι. Η διακήρυξη συντάχθηκε κατά τον εορτασμό της επετείου για τον ξεσηκωμό των Μανιατών, στις 17 Μάρτη στην Αρεόπολη.
Κατά τα άλλα, και ο φετινός εορτασμός στον ιστορικό ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ξεσήκωσε τα πατριωτικά και «τοπικιστικά» αισθήματα των Μανιατών. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Μάνης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι αγωνιστές Μανιάτες και Μανιάτισσες ήταν κατά κάποιο τρόπο ημίθεοι και κατάφερναν τα ακατόρθωτα, λειτουργώντας πάντα άδολα.
Ομιλία εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γκούζος, ενώ χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας. Στη γιορτή συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, οι πολιτευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Λεωνίδας Φιλιππόπουλος.
Στ.Μ.