Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 18:53

Χαριστικά και άτοκα δάνεια για την επισκευή των σεισμόπληκτων κύριων κατοικιών

Η χτυπημένη από τον Εγκέλαδο εκκλησία στο χωριό Κατσαρού Η χτυπημένη από τον Εγκέλαδο εκκλησία στο χωριό Κατσαρού

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 
Με δάνεια, που θα είναι κατά 50% χαριστικά και κατά 50% άτοκα, θα επισκευαστούν οι σεισμόπληκτες πρώτες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Οι δε δεύτερες κατοικίες και οι επαγγελματικές στέγες, θα επισκευαστούν με δάνεια που κατά τα 2/3 θα είναι άτοκα και κατά το 1/3 χαριστικά.

Αυτά προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία κρίθηκε ως σεισμόπληκτη ολόκληρη η περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Μελιγαλά και Οιχαλίας, καθώς και τα χωριά Βρομόβρυση Καλαμάτας, Λάμπαινα Μεσσήνης, Βασιλικό Δωρίου, Αγριλόβουνο, Διαβολίτσι, Δεσύλλα και Κωνσταντίνοι Ανδανίας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, αρμόδια Υπηρεσία για το έργο αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς του Αυγούστου και Οκτωβρίου 2011, ορίστηκε ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (Τ.Α.Σ.) Μεσσηνίας. Δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι των κατοικιών που έχουν καταρρεύσει ή έχουν χαρακτηριστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων ως: επικινδύνως ετοιμόρροπες, δομημένες από ευτελή υλικά των οποίων η επισκευή δεν εξασφαλίζει την αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους, υπέρμετρης δαπάνης επισκευής.
Η κύρια και μόνιμη κατοικία θα αποδεικνύεται με το Ε1 της εφορίας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί με συμβόλαιο ή το Ε1 ότι αποτελεί μόνιμη κατοικία, θα αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα.
Εγκαταλελειμμένες κατοικίες δεν δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής.