Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 22:14

«Οι Μανιάτες θα καταφέρουμε να κάνουμε το Δήμο μας ισχυρό»

«Οι Μανιάτες θα καταφέρουμε να κάνουμε το Δήμο μας ισχυρό»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑ 
ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΙΚΑ

Έχουν ενοχλήσει τους δημότες του Δήμου Δυτικής Μάνης και τους αιρετούς εκπροσώπους τους οι αναφορές του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ότι ο γειτονικός Δήμος δεν μπορεί μόνος του να σταθεί στα πόδια του, αλλά και ο υπαινιγμός του ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καρδαμύλης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ χάρη σε πολιτική παρέμβαση και χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις (ώριμες μελέτες κ.λπ.).

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη, απάντησε ότι ο Δήμος του, με τη βοήθεια, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα των Μανιατών, μπορεί και θα γίνει ισχυρός. Όσον αφορά την ένταξη του Βιολογικού στο ΕΣΠΑ, ο κ. Γιαννημάρας σημείωσε ότι το πρόγραμμα, στο οποίο μπήκε το έργο, χρηματοδοτεί όχι μόνο την εκτέλεση των εργασιών, αλλά και την εκπόνηση των μελετών. Άρα λοιπόν, τόνισε, δεν ευσταθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρατήρηση του δημάρχου Καλαμάτας, ότι μπαίνουν στο ΕΣΠΑ έργα ανώριμα με συνέπεια να μην απορροφούνται οι διαθέσιμοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, οι μικροί Δήμοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλα έργα, γιατί δεν διαθέτουν τα χρήματα για τις απαιτούμενες μελέτες.
Επίσης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ανέφερε ότι το έργο του Βιολογικού αφορά το Δήμο Καλαμάτας ίσως περισσότερο από τον δικό του, αφού θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου, θέμα που συνδέεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη και της Καλαμάτας.
Όσον αφορά τα «κατόπιν ενεργειών μου», τα οποία καταδίκασε ο δήμαρχος Καλαμάτας στρεφόμενος κατά του βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, που παρενέβη για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Γιαννημάρας τόνισε ότι είναι θετικό να μπορούν οι βουλευτές να προωθήσουν τις διεκδικήσεις των Δήμων και ευχαρίστησε θερμά τους υπαλλήλους του Δήμου του και όποιον άλλον βοήθησε, ώστε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο.
Τέλος, σχετικά με την προγραμματική σύμβαση, που σύναψε ο Δήμος Δυτικής Μάνης με το Δήμο Καλαμάτας, για την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου και την κατασκευή του, ο κ. Γιαννημάρας σημείωσε ότι ο Δήμος του δεν έχει σκοπό να γίνεται «φόρτωμα» σε άλλους φορείς, που ενδεχομένως δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τον υποστηρίξουν. Επειδή λοιπόν η Δυτική Μάνη δεν έχει διαχειριστική επάρκεια, τόνισε ο κ. Γιαννημάρας, στο εξής θα απευθύνεται για συνεργασία, προκειμένου να προωθηθούν έργα, και σε άλλους φορείς που έχουν εξασφαλίσει αυτή την πιστοποίηση και όχι μόνο στο Δήμο Καλαμάτας.
Στ.Μ.