Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 00:47

Στo σχεδιασμό των έργων προτεραιότητας ο σιδηρόδρομος Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Αθανάσιος Βούρδας, ο  γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Αθανάσιος Βούρδας, ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη

ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Στα βασικά έργα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται να εντάξει σε πρόγραμμα υποδομών που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας. Επίσης το ίδιο έργο είναι μεταξύ των 25 που έχει προτείνει η κυβέρνηση για ένταξη στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Για το τμήμα Πάτρα-Πύργος (και Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία) υπάρχουν πλήρεις μελέτες, εγκεκριμένες, με τεύχη δημοπράτησης. Για το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Καλαμάτα υπάρχουν προμελέτες. Όμως η ολοκλήρωση των μελετών στο τμήμα αυτό θα ενταχθεί στο συνολικό έργο, καθώς τόσο για την ΕΡΓΟΣΕ όσο και για την κυβέρνηση πρόκειται για ενιαίο έργο που «δεν επιμερίζεται». Αυτές είναι μερικές από τις κυριότερες πληροφορίες της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Καλαμάτα, για την παρουσίαση της μελέτης Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας…

Ήταν μια εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «REX», με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργου Δέδε, που αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταφορές, ενώ η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Βούρδα και τον προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών της ΕΡΓΟΣΕ, Μιχάλη Αναστασάκη.
Ο Γιώργος Δέδες τόνισε ότι δυνατότητα ένταξης του συγκεκριμένου έργου στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχει, γιατί στο πρόγραμμα τα χρήματα είναι λίγα. Αντίθετα είπε ότι υπάρχουν καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς ύστερα από διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τη χρηματοδότηση, όσον αφορά τα έργα υποδομής, από το 20% στο 50%. Επιπλέον όμως ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μεταξύ των 25 που έχει προτείνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ», δηλαδή για να γίνει με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Δέδες ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ αυτών των συμπράξεων, αλλά με όρους διαφορετικούς από αυτούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα και οι οποίοι δεν υπηρετούσαν το συμφέρον του δημοσίου.
Ακόμη ο Γιώργος Δέδες τόνισε ότι πρόκειται για έργο που ανταποκρίνεται στη νέα στρατηγική για την υλοποίηση έργων υποδομών που να εξυπηρετούν τις συνδυασμένες μεταφορές, οι οποίες είπε ότι θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την έξοδο από την κρίση. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας, της Καλαμάτας, στο οποίο ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών χρηματοδοτεί τη β’ φάση του μάστερ πλαν, του Κατάκολου, της Κυλλήνης και της Πάτρας. Πρόσθεσε ότι η γραμμή θα εξυπηρετεί ακόμη την εμπορική κίνηση από τα διάφορα παραγωγικά κέντρα από τα οποία θα διέρχεται, όπως τις Βιομηχανικές Περιοχές Καλαμάτας και Μελιγαλά, θα εξυπηρετεί τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, θα εξυπηρετεί την τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αρχαία Ολυμπία.
Συνοψίζοντας ο Γιώργος Δέδες σημείωσε ότι η Πελοπόννησος είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που σύντομα θα διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών, καθώς το Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας (και Λεύκτρου-Σπάρτης), τον Μάρτη του 2017 ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου, έργα που στη συνέχεια θα «κουμπώσουν» με τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας, δημιουργώντας ένα σημαντικό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιος Βούρδας, σημείωσε ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του Φθινοπώρου. Είπε ωστόσο ότι η ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την ένταξη του έργου, όπως και με ιδιώτες που δείχνουν ενδιαφέρον για μια τέτοια επένδυση. Πρόσθεσε πάντως ότι σημαντικό είναι να συμμετέχουν στην επένδυση και τοπικοί παραγωγικοί φορείς, ιδιαίτερα από τους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας.
Την παρουσίαση συντόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ενώ παρακολούθησαν τις ομιλίες και τη συζήτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων κ.ά. Στο πάνελ κάθισε ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και μέλος στη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο οποίος εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως σημείωσε, ευχαριστώντας τον, ο Δημήτρης Καμπόσος.
Στ.Μ.