Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 17:44

Εισήγηση στο ΚΑΣ σχετικά με το ρωμαϊκό σύστημα ύδρευσης της Καλαμάτας

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ 
Εισηγήσεις προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει ετοιμάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προκειμένου να διασωθούν και αναδειχθούν αρχαιότητες που έχουν βρεθεί κατά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας. Ανάμεσά τους το αρχαιότερο σύστημα ύδρευσης της πόλης, από τη Ρωμαϊκή περίοδο, την εύρεση του οποίου αποκάλυψε η «Kalamata Journal». Ωστόσο, η Εφορεία τονίζει απόλυτα κατηγορηματικά ότι για την κατασκευή του περιμετρικού δεν καταστράφηκε κανένας τάφος. Σε ό,τι αφορά μια λαξευμένη επιφάνεια που ισοπεδώθηκε προκειμένου να γίνει το έργο, η διευθύντρια της Υπηρεσίας, Ευαγγελία Μηλίτση, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για έναν από τους θαλαμοειδείς τάφους που είχε εντοπίσει ο γνωστός αρχαιολόγος Σίμπσον, στη δεκαετία του ’50…

Απευθυνθήκαμε στην κ. Μηλίτση, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή της περιμετρικής οδού.
Σχετικά με την αποκάλυψή της Kalamata Journal, για την πρόσφατη ανακάλυψη πήλινων σωλήνων, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το αρχαιότερο σύστημα ύδρευσης της πόλης της Καλαμάτας. Σημείωσε ότι δεν έχει χρονολογηθεί ακόμη με ακρίβεια, ωστόσο είπε ότι εκτιμάται πως κατασκευάστηκε μεταξύ της ρωμαϊκής περιόδου και των πρωτοβυζαντινών χρόνων, δηλαδή από τον 2-3ο αιώνα μ.Χ. έως τον  6-7ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται, ανέφερε η κ. Μηλίτση, για πήλινους κυλινδρικούς σωλήνες τοποθετημένους επάνω στο έδαφος, «τους οποίους θα είναι έγκλημα να τους αφήσουμε εκεί, εκτεθειμένους σε διάφορους κινδύνους, από τα ζώα που κινούνται στην περιοχή μέχρι τις ανθρώπινες δραστηριότητες». Γι’ αυτό το λόγο, είπε η διευθύντρια, η εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί η αποτύπωση, η φωτογράφηση και οι υπόλοιπες έρευνες και τεκμηριώσεις, να αποσπαστούν οι πήλινοι αυτοί σωλήνες από την Υπηρεσία και να εκτίθενται σε διάφορες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα εκπαιδευτικού αντικειμένου και τις υποδομές και την ύδρευση στα αρχαία χρόνια. Η κ. Μηλίτση τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος ώστε να αυτά τα ευρήματα να εκτίθενται μόνιμα σε κάποιο μουσείο.
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Σε ό,τι αφορά το τουρκικό υδραγωγείο, η διευθύντρια σημείωσε ότι το 2012, κατά την κατασκευή της περιμετρικής, στο λόφο Τούρλες εντοπίστηκε και ανασκάφτηκε ένα τμήμα του που σωζόταν σε μήκος 86 μέτρων. Από αυτό το κομμάτι, συνέχισε η κ. Μηλίτση, αποδομήθηκε τμήμα 4-5 μέτρων, προκειμένου να κατασκευαστεί η περιμετρική και το υπόλοιπο καταχώθηκε με όλους τους κανόνες της αρχαιολογικής επιστήμης, χωρίς να υποστεί καταστροφές, ώστε να μείνει στο μέλλον η αρχαιολογική πληροφορία και να μην χαθεί το ιστορικό γίγνεσθαι. Η διευθύντρια τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Επιπλέον, βρέθηκε ένα ακόμη τμήμα του ίδιου υδραγωγείου που σώζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό και το οποίο κρίθηκε ότι έπρεπε να διατηρηθεί σε ένα τμήμα 6-7 μέτρων περίπου. Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε η κ. Μηλίτση, χρειάστηκε να τροποποιηθεί η χάραξη παράδρομου της περιμετρικής, ο οποίος πέρναγε επάνω από αυτό το τμήμα. Η εισήγηση της Εφορείας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι το τμήμα αυτό να περιφραχθεί, να φωτιστεί και να τοποθετηθεί πινακίδα για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Σε ό,τι αφορά την λαξευμένη επιφάνεια που σε ρεπορτάζ μας είχαμε περιγράψει ότι πρόκειται για έναν από τους τάφους που είχε εντοπίσει ο Άγγλος αρχαιολόγος Σίμπσον, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για τάφο. Τόνισε ότι αφενός τα τοπογραφικά του Άγγλου αρχαιολόγου δεν συμπίπτουν με το σημείο στο οποίο υπήρχε η λαξευμένη επιφάνεια και αφετέρου στο χώρο αυτό έγινε έρευνα από την Εφορεία και δεν βρέθηκε ούτε κεραμική ούτε όστρακα ούτε κανένα αρχιτεκτονικό ή  άλλο στοιχείο που να επιτρέπει να δημιουργηθεί η εικασία ότι εκεί ήταν αρχαίος τάφος.
Οι τάφοι που περιγράφει ο Σίμπσον,  ανέφερε η κ. Μηλίτση, δεν βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι παρά τις έρευνες που έχουν γίνει από την Εφορεία δεν έχουν βρεθεί.
Κλείνοντας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων τόνισε ότι τα έργα για την περιμετρική και γενικότερα τον αυτοκινητόδρομο παρακολουθούνται από αρχαιολόγους και άλλο προσωπικό της Υπηρεσίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενδεχόμενες καταστροφές σε αρχαιότητες.
Στ.Μ.