Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 18:35

Δήμος-Περιφέρεια μαλώνουν δι’ αλληλογραφίας για τα πυρηνελαιουργεία!...

Δήμος-Περιφέρεια μαλώνουν δι’ αλληλογραφίας για τα πυρηνελαιουργεία!...

ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 
Κύκλος αντιπαράθεσης, που γίνεται με την ανταλλαγή επιστολών!, έχει ανοίξει μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για τα πυρηνελαιουργεία και ειδικότερα για την όχληση που προκαλούν οι οσμές από την επεξεργασία και αποθήκευση του ελαιοπυρήνα. Αυτού του είδους η αντιπαράθεση δείχνει ότι δεν υπάρχουν και σοβαρές ελπίδες να συνεργαστούν για προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος…

Η Περιφερειακή Ενότητα ενοχλήθηκε με κείμενο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο επικαλείται στοιχεία δικού της κειμένου σχετικά με το χρόνο ξήρανσης του πυρήνα δύο φάσεων. Η Περιφερειακή Ενότητα αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δήμος αξιοποίησε κατά το δοκούν το κείμενό της για να δημιουργήσει εντυπώσεις και με επιστολή της προς το Δήμο Καλαμάτας τον καλεί να επαναδησιεύσει διορθωμένο το κείμενό.
Ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του, σε ανταπάντησή του, επιμένει τονίζοντας ότι επί της ουσίας η Περιφερειακή Ενότητα επιβεβαιώνει τη δική του τοποθέτηση για σοβαρή όχληση των κατοίκων και επισκεπτών από τις οσμές του ελαιοπυρήνα, πρόβλημα που συνδέεται με το χρόνο αποθήκευσης και επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα στα πυρηνελαιουργεία. 
Πάντως, η Περιφερειακή Ενότητα τονίζει στο κείμενό της προς το Δήμο Καλαμάτας ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αντιμετωπίσει στο σύνολό του, το πρόβλημα που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και με την περάτωσή του θα κληθείτε μαζί με άλλους συναρμόδιους φορείς για διαβούλευση επ αυτού».
Ο δε Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του προτείνει τη λήξη των εξής μέτρων:
«1. Να θεσπισθεί μέγιστος χρόνος επεξεργασίας και για τον πυρήνα από ελαιοτριβεία δύο φάσεων, αφού δηλώνεται ευθέως από τους αρμοδίους ότι είναι η πηγή του προβλήματος των οσμών, οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, καθιστώντας την αποπνικτική για τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ταυτοχρόνως υποβαθμίζουν και δυσφημούν την περιοχή μας, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά με δυναμισμό
2. Μέχρι να συμβεί αυτό - και ευκταίο είναι να συμβεί εντός του προσεχούς διαστήματος και πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου 2016/17 - θα πρέπει να τηρείται ο εξής περιβαλλοντικός όρος, που είναι κοινός για την επεξεργασία πυρήνα δύο και τριών φάσεων από πυρηνελαιουργεία: να είναι ο εισκομιζόμενος πυρήνας φρέσκος. Πού βρέθηκε φρέσκος πυρήνας ώστε το πυρηνελαιουργείο να τον επεξεργάζεται ακόμη και στις αρχές Μαΐου, όταν η ελαιοκομική περίοδος ολοκληρώνεται στη Μεσσηνία και στους γύρω Νομούς – σε περίοδο μεγάλης παραγωγής – στα τέλη Φεβρουαρίου στις πλέον όψιμες περιοχές, ή ακόμη νωρίτερα όταν η σοδειά δεν είναι μεγάλη;
Κι αν υποστηριχθεί ότι πρόκειται για συσσωρευμένο από την ελαιοκομική περίοδο πυρήνα δύο φάσεων, τότε τι πυρηνέλαιο παράγεται από πρώτη ύλη, η οποία αργοσαπίζει επί μήνες, αναδίνοντας τόσο άσχημες οσμές κατά την επεξεργασία της; Ποιος θα φάει αυτή τη λιπαρή ουσία και δε θα κινδυνεύσει η υγεία του;
3. Είναι αναγκαία η τοποθέτηση φίλτρων για απόσμηση στα πυρηνελαιουργεία και ο έλεγχος σε τακτική βάση σχετικά με τη λειτουργικότητα αυτών.
Ευχόμαστε, τέλος, να συνεισφέρει θετικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος η σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κατόπιν αναθέσεως εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε με πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα, τηρουμένης της αρχής της οικονομικότητας, να εκλείψει διά παντός το σοβαρό πρόβλημα των οσμών από πυρηνελαιουργεία. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις απόψεις και κρίσεις μας.
Κατακλείουμε δε τονίζοντας και πάλι ότι θεωρούμε πολύτιμη την ελαιοκομική δραστηριότητα για τον τόπο και την πατρίδα μας, αλλά και αναγκαία τη συμπόρευση όλων των σταδίων αυτής με τη νομιμότητα και την ορθή τήρηση των καλών επιστημονικών πρακτικών, ώστε να εξακολουθήσει η παραγωγή αρίστων αγροδιατροφικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάς είναι γνωστή παγκοσμίως».
Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Ενότητας για το θέμα έχει εξής: Επιστολή Δήμου, απάντηση Περιφερειακής Ενότητας, ανταπάντηση Δήμου.
Στ.Μ.