Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 18:41

Βήματα για την Ελληνογερμανική συνεργασία σε Καλαμάτα, Πελοπόννησο

Βήματα για την Ελληνογερμανική συνεργασία σε Καλαμάτα, Πελοπόννησο

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
Σε ουσιαστικό επίπεδο φαίνεται ότι μπαίνει η ελληνογερμανική συνεργασία στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο, μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας από τη μία και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την άλλη. Χθες στην Καλαμάτα ήρθαν Γερμανοί αρχιτέκτονες, κατ’ εντολή του Γερμανού υφυπουργού Φούχτελ και ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι θα κάνουν προτάσεις για αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην πόλη. Σήμερα στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη και η οποία στοχεύει,  όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των αυτοδιοικητικών θεσμών και τη μεγαλύτερη πολιτική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «η επιτυχία της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο θα αποτελέσει το νέο ξεκίνημα προκειμένου να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης και κοινής φωνής των αυτοδιοικητικών θεσμών Ελλάδας και Γερμανίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας στο Ναύπλιο για την προετοιμασία της 6ης Διάσκεψης, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016.
«Στοχεύουμε στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού των αυτοδιοικητικών θεσμών και πιστεύουμε σε μεγαλύτερη πολιτική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από αυτούς, καθώς συνιστούν σταθερούς θεσμούς με εγγύτητα στον πολίτη και νηφαλιότητα σε ότι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την εμβληματική σημασία της πόλης του Ναυπλίου ως τόπο συνάντησης της «Ανατολίτικης Ελλάδας και της δυτικότροπης Ευρώπης ήδη από το 12ο αιώνα».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη ότι η 6η Διάσκεψη στο Ναύπλιο το Νοέμβριο του 2016 θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση καθώς, αφενός, εδραιώνεται η αντίληψη της ισότιμης συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών των δύο χωρών προς όφελος των πολιτών, αφετέρου, θα αποτελέσει βήμα ανάπτυξης πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, στην οποία εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Δήμαρχο Ναυπλιέων η πρόσκληση για την 6η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο 3-6 Νοεμβρίου 2016».
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη στην Καλαμάτα των Γερμανών αρχιτεκτόνων, στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται τα εξής: «Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Βάδης - Βυρτεμβέργης, το οποίο εδρεύει στη Στουτγάρδη, την οποία συνόδευε ο Frank Edelmann, Δήμαρχος του Steinach im Kinzigtal Γερμανίας και συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατ' εντολήν του Υφυπουργού Hans-Joachim Fuchtel, επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, την Καλαμάτα. Μετά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, το πρωί, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες, του κλάδου πολεοδομίας – χωροταξίας, με τεχνικούς επιστήμονες - στελέχη του Δήμου Καλαμάτας και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι συνεργάζονται με το Δήμο, περιηγήθηκαν την πόλη και επισκέφθηκαν επιλεγμένα σημεία, στο πλαίσιο καταρχήν γνωριμίας με την Καλαμάτα.
Σημειώνεται ότι, όπως είχε συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου μεταξύ των Π. Νίκα και F. Edelmann, σκοπός της συνεργασίας με τους Γερμανούς αρχιτέκτονες είναι να προβούν σε μία καταρχήν εκτίμηση των παρεμβάσεων, που είναι εφικτές, για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των παρακάτω περιοχών:
1. Νέα είσοδος της πόλης από τον περιμετρικό μέσω Αγιάννας, η οποία θα διέρχεται από την περιοχή του Κάστρου και της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας
2. Αναβάθμιση των γεφυρών του Νέδοντα
3. Αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης από τον Κορδία μέχρι το Filoxenia, επί μήκους 4 χιλιομέτρων και σε βάθος περίπου 500 μέτρων, μιας περιοχής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το απόγευμα και ώρα 18.00, στο Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή των Γερμανών αρχιτεκτόνων Dita Leyh και Matthias Schuster, καθώς και αρχιτεκτόνων, τοπογράφων και πολιτικών μηχανικών - στελεχών του Δήμου Καλαμάτας και συναδέλφων τους ελεύθερων επαγγελματιών, που συνεργάζονται με το Δήμο. Η συνάντηση διήρκεσε 4 ώρες και κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε καταρχήν αλληλοενημέρωση σχετικά με την πολεοδομική νομοθεσία και πρακτική στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ διαπιστώθηκε ότι ακολουθούνται παράλληλες διαδικασίες.
Συμφωνήθηκε οι δύο ομάδες να επεξεργαστούν περαιτέρω τις σκέψεις και ιδέες τους και να συνταχθεί από κοινού ένα υπόμνημα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά σε αυτήν τη συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συνάντηση του Frank Edelmann με τον Παναγιώτη Ε. Νίκα στις 26 Μαΐου 2016, ο Δήμαρχος Καλαμάτας είχε ζητήσει να εστιασθεί η ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και ανάδειξης της ομορφιάς της Καλαμάτας, μέσω έργων που θα περιλαμβάνουν λύσεις απλές, συμβατές με την πόλη και το φυσικό περιβάλλον και όχι μεγάλου κόστους».
Στ.Μ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ