Σάββατο, 09 Ιουνίου 2012 18:34

"Φροντιστήριο" για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τον Νίκο Λυγερό

Ο Νίκος Λυγερός έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη για το θέμα της ΑΟΖ Ο Νίκος Λυγερός έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη για το θέμα της ΑΟΖ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
Σε κατάμεστη αίθουσα και με το κοινό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τουλάχιστον δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με ομιλητή τον διακεκριμένο μαθηματικό και σύμβουλο του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, Νίκο Λυγερό.

Ο ομιλητής με έναν εξαιρετικό τρόπο περιέγραψε τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα τεράστια οφέλη που υπογράμμισε ότι θα αποκομίσει η χώρα από τη θέσπισή της, την οριοθέτησή της σε οικόπεδα και την αδειοδότησή τους.
Τόνισε ότι μέχρι σήμερα η χώρα πορευόταν χωρίς καμία απολύτως στρατηγική στο συγκεκριμένο τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κυβερνώντες ήταν ανεξήγητα διστακτικοί (μίλησε γενικά για «πουλερικά» και μάλιστα «χαζά»), σε αντίθεση με την Κύπρο, που αν και βρίσκεται σε πολύ δυσκολότερη θέση λόγω της τουρκικής γειτονίας έχει προχωρήσει αυτά τα θέματα, έχει συνάψει σπουδαίες στρατηγικές συμμαχίες με χώρες σημαντικές όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος και είναι έτοιμη να εξορύξει φυσικό αέριο και να αποκομίσει τεράστια έσοδα.
Ο Νίκος Λυγερός σημείωσε ότι είναι παραπλανητική η κινδυνολογία που προβάλλεται από ορισμένους, ότι ενδεχόμενη θέσπιση της ΑΟΖ από την Ελλάδα θα οδηγήσει σε νέα σύγκρουση με την Τουρκία. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να ανοίξει τώρα το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπου άλλωστε υπάρχουν διάσπαρτα τουριστικά νησιά και δεν είναι συμβατό στην περιοχή αυτή να γίνεται εξόρυξη των ορυκτών ενεργειακών πόρων. Αντίθετα όμως υπογράμμισε ότι η ΑΟΖ στο Ιόνιο και στην περιοχή πάνω και κάτω από την Κρήτη πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να εκμεταλλευτεί η χώρα μας τους σημαντικούς ενεργειακούς πόρους που φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί.
Επίσης ο κ. Λυγερός εκτίμησε ότι εκλείπει ο κίνδυνος έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα που στην Κύπρο βρέθηκε ένα πολύ πλούσιο και άριστο ποιοτικά κοίτασμα φυσικού αερίου. Τόνισε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών λιμανιών και άρα την Ευρώπη δεν την συμφέρει να κόψει τους δεσμούς της με τον σημαντικότερο κόμβο διακίνησης φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μακρύ χαιρετισμό του υποψήφιου βουλευτή Α’ Αθήνας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος προέβη σε ένα υπερπατριωτικό κήρυγμα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για αντεθνική πολιτική και λαϊκισμό.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στη Μεσσηνία, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολύς κόσμος που ήθελε να ενημερωθεί για την ΑΟΖ.
Στ.Μ.