Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 22:54

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στους πληγέντες: Επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες

Νίκος Γόντικας, Δημήτρης Οικονομάκος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Μιχαλόπουλος Νίκος Γόντικας, Δημήτρης Οικονομάκος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Μιχαλόπουλος

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 
Οι πληγέντες από τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν κατά το καιρικό φαινόμενο της νύχτας της Τρίτης πρέπει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν πλήρη αποζημίωση, τόνισε σήμερα ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος περιόδευσε σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ως επικεφαλής κομματικού κλιμακίου. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και από τις προηγούμενες και από τη σημερινή κυβέρνηση, οι οποίες, στο πλαίσιο και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν φρόντισαν ποτέ να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας…

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, συνοδευόμενος από τους επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκο Γόντικα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο, τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας Θοδωρή Μπολέτη, τον δικηγόρο Αντώνη Κατσά και άλλα στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές στο Πήδημα, τη Θουρία, σε συνοικίες της Καλαμάτας. Επισκέφθηκαν επίσης το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στον οποίο έθεσαν διάφορα ζητήματα σχετικά με τους πληγέντες και τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ ενημερώθηκαν από εκείνον για το πώς έχει η κατάσταση και τι σχεδιάζει να κάνει στο εξής.
KARATHANASOPOULOS-NIKAS-OIKONOMAKOS-GONTIKAS-08-09-16.jpgΣε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «η εικόνα αυτή της καταστροφής αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα του κράτους. Ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, καλούνται να πληρώσουν φόρους, τους κόβονται μισθοί και συντάξεις και ταυτόχρονα πνίγονται με τις πρώτες νεροποντές».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρώτο ζήτημα είναι οι ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποκλείουν από χρηματοδότηση έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με τα οποία θα είχαν αποφευχθεί οι καταστροφές που σημειώθηκαν.
Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, είναι οι τεράστιες ευθύνες που έχουν και οι Περιφέρειες με τους Δήμους της χώρας, καθώς κατευθύνουν χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν σε έργα βιτρίνας. Σχολίασε μάλιστα ότι η ανάπλαση που έχει γίνει στη Θουρία είναι πολύ ωραία, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν είχε καθαριστεί ο χείμαρρος της περιοχής δεν θα είχε καταστραφεί τώρα το βιός οικογενειών, ούτε θα υπήρχε νεκρός.
Ένα τρίτο ζήτημα, συνέχισε, είναι «οι τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν στην υπόθεση κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής. Μιλάμε για τον οδικό άξονα, ο οποίος έχει προβλήματα, απ’ ότι φαίνεται, στις μελέτες όσον αφορά τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι περιοχές γύρω από τον υπερυψωμένο οδικό άξονα Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας. Όπως επίσης έχει ευθύνες ο ίδιος ο Μορέας, με το εργοτάξιο το οποίο υπάρχει για την περιμετρική της Καλαμάτας και τα υλικά τα οποία ήταν συγκεντρωμένα εκεί, με αποτέλεσμα το πρόβλημα το οποίο ήδη υπήρχε με τη μη αντιπλημμυρική προστασία να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο από τα φερτά αυτά υλικά».
Το τέταρτο ζήτημα που έβαλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες. Αναφέρθηκε στους πληγέντες από πλημμύρες στη Μεγαλόπολη που δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε δεκάρα τσακιστή ή στους αγρότες που δεν έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στο ΕΛΓΑ, υπογραμμίζοντας δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Σχολίασε μάλιστα ότι πάνω από το 60% των παραγωγών δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε ακόμη στην αποζημίωση των κτιρίων, των υπογείων, των αποθηκών, των οικοσκευών, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί.
Κλείνοντας σχολίασε ότι «επειδή δυστυχώς το αφτί των κυβερνώντων δεν ιδρώνει, εμείς λέμε ότι όλοι αυτοί οι πλημμυρόπληκτοι σήμερα πρέπει να οργανωθούν και να απαιτήσουνε την αποζημίωσή τους, διαφορετικά θα περιμένουνε μήνες, χρόνια, για να αποκατασταθούν».
Στ.Μ.