Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 17:24

Η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς, ο Δήμος τότε, ο Δήμος σήμερα...

Χρήστος Μαλαπάνης και Παναγής Κουμάντος Χρήστος Μαλαπάνης και Παναγής Κουμάντος

ΜΕ ΤΟΝ ΧΡ. ΜΑΛΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Π. ΚΟΥΜΑΝΤΟ 
Ένα ερέθισμα προβληματισμού για το ρόλο του Δήμου Καλαμάτας σήμερα, σε σχέση με το πώς έδρασε και πώς λειτούργησε μετά τους σεισμούς του 1986 για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την ανασυγκρότηση της πόλης, έδωσε η ενδιαφέρουσα αλλά και συγκινητική κατά διαστήματα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, με κύριο ομιλητή τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Μαλαπάνη, με παρέμβαση του επίσης πρώην δημάρχου Παναγή Κουμάντου και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, δημοτικοί πολιτικοί εκπρόσωποι και οι τρεις κατά τη μετασεισμική περίοδο…

Όπως τόνισαν, η διαφορά εκείνης της περιόδου σε σχέση με τη σημερινή είναι ότι τότε υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, υπήρξαν μεν έντονες κόντρες όμως οι δημοτικές παρατάξεις συζητούσαν μεταξύ τους και τις περισσότερες φορές συνέθεταν τις διαφορές τους και έπαιρναν ομόφωνες αποφάσεις, με αποτέλεσμα τα σημερινά μεγάλα έργα και η σημερινή κατάσταση της πόλης να οφείλεται σε αυτή την προσπάθεια συνεννόησης εκείνης της περιόδου.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης αναφέρθηκε στο πως αντέδρασε ο Δήμος για την  υποστήριξη των κατοίκων αμέσως μετά το σεισμό, για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους και για το σχεδιασμό ανασυγκρότησης της πόλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι βασίστηκε σε ό,τι προέβλεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός, στην υποστήριξη του πολιτισμού και στη μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή ώστε να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα με την ανέγερση πιο γερών κτιρίων κ.λπ
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανασυγκρότησης, σημείωσε ο κ. Μαλαπάνης, προβλεπόταν η διάσωση των διατηρητέων, κάτι που σχολίασε ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, η ανέγερση νέου Νοσοκομείου, η παραχώρηση του στρατοπέδου, η υλοποίηση οικιστικού προγράμματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, από το Δήμο και από το υπουργείο Πρόνοιας, η προστασία της Δυτικής Παραλίας με την κατασκευή της μαρίνας, η δημιουργία του Ανατολικού και του Δυτικού Κέντρου, η δημιουργία της Τέντας, η ολοκλήρωση του Βιοτεχνικού Πάρκου κ.ά
_1014219.JPG
Χρήστος Μαλαπάνης και Ηλίας Μπιτσάνης
Κύριας σημασίας έργο, τόνισε ο πρώην  δήμαρχος, είναι η δημιουργία του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας ότι οι χιλιάδες φοιτητές που ήρθαν στην πόλη προσέφεραν στην κοινωνική ζωή αλλά και σημειώνοντας ότι με την έλευση αυτών των φοιτητών πολλοί κάτοικοι έφυγαν από το κέντρο και έχτισαν σπίτια στην περιφέρεια της πόλης, στα Γιαννιτσάνικα και την Παραλία, με θετικό αποτέλεσμα το σπάσιμο της στεγανής εικόνας που είχε το κέντρο της πόλης και οι γειτονιές της δυτικής συνοικίας.
Το κυρίαρχο ωστόσο έργο, ανέφερε ο κ. Μαλαπάνης, το οποίο διεκδικούσε το Δημοτικό Συμβουλίου με επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις, ήταν η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου.
Ο κ. Μαλαπάνης ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο κύκλος της ανασυγκρότησης που έκλεισε «νομίζω ότι τελικά βοήθησε την Καλαμάτα. Τριάντα χρόνια μετά εκτιμώ ότι η ανασυγκρότηση πέτυχε, η Καλαμάτα άλλαξε όψη, έγινε ομορφότερη, οι αρχές με τις οποίες έγινε η ανασυγκρότηση τηρήθηκαν μέχρι τέλους, ο πολιτισμός επιβεβαιώνεται πια σήμερα ότι έχει ήδη αξία για την πόλη, με την οικονομική της ανασυγκρότηση, μια και η Καλαμάτα είναι υποψηφία Πολιτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο δρόμος άνοιξε ορίζοντες στην πόλη της Καλαμάτας, βοήθησε και βοηθάει πάρα πολύ στην  τουριστική της ανάπτυξη, μαζί με άλλους παραμέτρους. Μολονότι η κρίση είναι βαθιά σε όλη τη χώρα, εκτιμώ ότι στην Καλαμάτα η σκιά της κρίσης ελαφρότερη. Και εκείνο το οποίο λείπει είναι οι άνθρωποι που χάθηκαν εκείνη τη βραδιά στο σεισμό, τα 22 άτομα».
Με πρόταση του Χρήστου Μαλαπάνη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των σεισμών, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του Παναγή Κουμάντου, που τόνισε ότι ως δήμαρχος έδωσε απόλυτη προτεραιότητα, όσον αφορά την ανασυγκρότηση της πόλης, στον πολιτισμό, την παιδεία και τις υποδομές, απαριθμώντας σχετικά έργα που έγιναν επί δημαρχοντίας του.
Παρέμβαση έγιναν ακόμη από τον Παύλο Γκρέκη, που περιέγραψε το πώς έδρασε με τον αδελφό του για τη διάσωση ενός εγκλωβισμένου μωρού σε πολυκατοικία που είχε καταρρεύσει αλλά και άλλων εγκλωβισμένων, καθώς και από τον αντιδήμαρχο της μετασεισμικής περιόδου Μπάμπη Κάρβελη.
Την εκδήλωση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, που ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκυμαντέρ για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, διοργάνωσαν η Ομάδα Πάμε Βόλτα, το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού «Mataroa» και ο Πολιτιστικός Αντίλογος.
Στ.Μ.