Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 01:37

"Αυθαίρετη" και "αντικανονική" η προσπάθεια ιδιοποίησης του κτιρίου των Λιμενεργατών

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών Καλαμάτας, Αντώνης Καλογερόπουλος και Γιώργος Παπαδόπουλος αντίστοιχα, ενώ στο τοίχο τα κάδρα φονευθέντων λιμενεργατών καθώς και ένας πίνακας που έφτιαξε για την Ένωση των λιμενεργατών ο φυλακισμένος στην Αίγινα το 1935 λιμενεργάτης Δ.Διαμαντόπουλος Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών Καλαμάτας, Αντώνης Καλογερόπουλος και Γιώργος Παπαδόπουλος αντίστοιχα, ενώ στο τοίχο τα κάδρα φονευθέντων λιμενεργατών καθώς και ένας πίνακας που έφτιαξε για την Ένωση των λιμενεργατών ο φυλακισμένος στην Αίγινα το 1935 λιμενεργάτης Δ.Διαμαντόπουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ 
Επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι «αυθαίρετα και αντικανονικά» το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας επιχειρεί να ιδιοποιηθεί το κτίριο των λιμενεργατών, στο Λιμάνι της Καλαμάτας, παρουσιάζει η διοίκηση της Ένωσης Εργατών Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Καλαμάτας. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ενώ δεν έχει την κυριότητα του κτιρίου, αποφάσισε να άρει την παραχώρηση αυτού στους λιμενεργάτες προκειμένου να το παραχωρήσει στο Λιμεναρχείο! Η Ένωση των Λιμενεργατών προσέφυγε ήδη στην επιτροπή του άρθρου 152 για να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ενώ προσφυγή αποφάσισε να κάνει και το κρατικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι δικό του «περιουσιακό στοιχείο και δεν το εκχωρούμε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας»…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Ένωσης των Λιμενεργατών υπογραμμίστηκε ότι πρόκειται για ένα μείζων ηθικό θέμα και όχι μόνο για ένα ζήτημα με αυθαίρετες και αντικανονικές αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αυτό γιατί η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στρέφεται αναίτια ενάντια της Ένωσης των Λιμενεργατών, η οποία έχει μια τεράστια ιστορία, με νεκρούς εργάτες σε αγώνες, με θυσίες αλλά και με προσπάθεια μισού αιώνα προκειμένου να παραχωρηθεί ο χώρος, να χτιστεί το κτίριο και να κρατηθεί σε λειτουργία.  
Η διοίκηση της Ένωσης των Λιμενεργατών παρουσίασε το Σχέδιο Έκθεσης Απογραφής του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας για τα περιουσιακά στοιχεία που μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το 2012, καθώς και το σχετικό Πρακτικό που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή του άρθρου 46 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις 8 Απριλίου 2013. Σύμφωνα με αυτό το Σχέδιο Έκθεσης και αυτό το Πρακτικό «εξαιρούνται της μεταβίβασης από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας» σειρά κτιρίων, μεταξύ των οποίων «στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας βόρεια της αποθήκης αποταμίευσης του Λιμενικού Ταμείου κτίριο 300 τ.μ. όπου στεγάζονται η Ένωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένα Καλαμάτας μετά του οικοπέδου του».
P1014565.JPG
Το ομόφωνο πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το οποίο μεταβιβάστηκαν περιουσιακά στοιχεία του κρατικού Λιμενικού Ταμείου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας (και Πύλου). Φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τη μεταβίβαση έχει εξαιρεθεί το κτίριο της Ένωσης Λιμενεργατών
Αυτό το ακράδαντο στοιχείο δεν παρουσιάστηκε στα μέλη της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, δεν υπήρχε καν στα σχετικά της εισήγησης, όταν κλήθηκαν να υπερψηφίσουν την εισήγηση του προέδρου, Χάρη Βγενή, για την άρση της παραχώρησης του κτιρίου στους λιμενεργάτες και την παραχώρηση τμήματος αυτού στο Λιμεναρχείο. Στην ίδια απόφαση, ενώ αίρεται η παραχώρηση του κτιρίου στην Ένωση Λιμενεργατών, παραχωρείται εκ νέου σε αυτή τμήμα του κτιρίου, στον όροφο, με εμβαδόν 50 τετραγωνικών, χώρος όμως που είναι εντελώς ακατάλληλος για τους λιμενεργάτες, οι οποίοι μένουν χωρίς αποδυτήρια και χώρους υγιεινής! Μάλιστα οι λιμενεργάτες καλούνται να εκκενώσουν το κτίριο εντός 15 ημερών!...
_1014554.JPGΟ πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών, Αντώνης Καλογερόπουλος, κάλεσε τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφασή της, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε πως αυτή ελήφθη από άγνοια και όχι ηθελημένα».
Η Ένωση των Λιμενεργατών κάλεσε επίσης τον Λιμενάρχη να ανακαλέσει την αίτησή του για μεταφορά υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου στο κτίριο των Λιμενεργατών. Επιπλέον η Ένωση κάλεσε το δήμαρχο Καλαμάτας «να προστατέψει τους αδυνάτους και να δώσει οδηγίες ώστε να μείνει το κτίριο στη χρήση της Ένωσης», ενώ, επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να παρέμβει για την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος της Ένωσης Λιμενεργατών.
Επιπροσθέτως, η Ένωση Λιμενεργατών εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε από τη Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της. Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση, καμία ενημέρωση, υπογράμμισαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι ωστόσο πληροφορήθηκαν από τρίτο πρόσωπο, την τελευταία στιγμή, ότι επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της άρσης παραχώρησης του κτιρίου και έτσι πήγαν μόνοι τους, απρόσκλητοι στη συνεδρίαση, όπου τόνισαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα σχετικά πρακτικά: «Όσο το Σωματείο Λιμενεργατών υπάρχει το κτίριο δεν θα παραχωρηθεί στο Δήμο. Όταν διαλυθεί το Σωματείο θα γίνουν οι διαδικασίες παράδοσης. Δεν μπορείτε να πάρετε απόφαση για πράγματα που δεν σας ανήκουν. Δεν σας ανήκει το κτίριο, ούτε ο χώρος. Δεν υπάρχει στην απογραφή».  
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ακόμη και ο ίδιος ο Λιμενάρχης Καλαμάτας, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για την αναφορά της Ένωσης Λιμενεργατών ότι «δεν σας ανήκει το κτίριο, ούτε ο χώρος. Δεν υπάρχει στην απογραφή».
9462c3e6bb9ef02032165a9e50a578db_XL.jpgΤο κτίριο της Ένωσης, «Η στέγη του λιμενεργάτη» όπως ονομάζεται, φτιάχτηκε με λεφτά των λιμενεργατών όλης της χώρας. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το κτίριο παραχωρήθηκε στους λιμενεργάτες στις 21 Απριλίου 1983, με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου: «Εγκρίνει την κατά χρήση παραχώρηση προς το Κεφάλαιο Αποζημιώσεως Φορτωτών Λιμένος Καλαμάτας (ΝΠΔΔ) οικοπεδικού χώρου έκτασης τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων με ελεύθερη δόμηση χώρου κατά 100%, μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμένα Καλαμάτας».
Στις 31/12/1985 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (920/Β’) η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την «παραχώρηση οικοπεδικού χώρου από το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας στο ΚΑΦ του λιμένα Καλαμάτας για ανέγερση κτιρίου Στέγης Λιμενεργάτη». Στην απόφαση σημειώνεται ότι «το κτίριο αυτό θα περιλαμβάνει χώρους αίθουσα αναμονής και εστίασης των Λιμενεργατών, γραφείο αυτών και του ΚΑΦ, αποδυτήρια, λουτρά κ.ά βοηθητικούς χώρους για τη βελτίωση των όρων υγιεινής και εργασίας των φορτοεκφορτωτών του Λιμένα Καλαμάτας». Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1991 και μέχρι σήμερα η Ένωση των Λιμενεργατών δεν είχε ενοχληθεί από καμία Λιμενική Επιτροπή για το καθεστώς παραχώρησης του κτιρίου.
Η διοίκηση της Ένωσης τονίζει ότι οι λιμενεργάτες δεν διεκδικούν την κυριότητα του χώρου, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το δικαίωμά τους στη χρήση του χώρου είναι ακαταμάχητο. Επιπλέον δε σημειώνουν ότι η Ένωση δεν μπορεί να μπει σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη χρήση του κτιρίου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, διότι ο κύριος του κτιρίου είναι το κρατικό Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας.
Κλείνοντας οι εκπρόσωποι της Ένωσης υπογράμμισαν ότι «το κτίριο αυτό χτίστηκε για τους λιμενεργάτες και πρέπει να μείνει σε αυτούς. Σε αυτό το λιμάνι έχουν γίνει αγώνες, έχει χυθεί αίμα, έχουμε νεκρούς. Δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα κάδρα αυτών των ηρώων από το κτίριό μας για τα βάλουμε στις αποθήκες»…
Στ.Μ.