Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 16:07

Ένοχος ο Καμβυσίδης, αθώος ο Νίκας για τη Μαραθόλακκα

Μαραθόλακκα το 2010 όταν το δικαστήριο ξανάνοιξε τη Μαραθόλακκα Μαραθόλακκα το 2010 όταν το δικαστήριο ξανάνοιξε τη Μαραθόλακκα

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 
Αθώο έκρινε σήμερα το δικαστήριο τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για υπόθεση σχετικά με τη χωματερή της Μαραθόλακκας, ωστόσο καταδίκασε τον πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας, Γιάννη Καμβυσίδη, με ποινή φυλάκισης έντεκα μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Ο δήμαρχος και ο πρώην αντιδήμαρχος κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της παραβίασης δικαστικής απόφασης. Πέραν της απόφασης το ενδιαφέρον είναι ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είχε και έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για όλα τα θέματα, αποφεύγοντας να φορτώσει τις ευθύνες αποκλειστικά στον πρώην αντιδήμαρχό του, τελικά κρίθηκε αθώος…

Πρόκειται για υπόθεση του καλοκαιριού του 2010. Μετά τις δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευσαν στο Δήμο Καλαμάτας να εναποθέσει σκουπίδια στη Μαραθόλακκα, ο Δήμος προσέφυγε ξανά στη δικαιοσύνη ζητώντας την αναθεώρηση απαγορευτικής απόφασης ώστε να του επιτραπεί να εναποθέσει σκουπίδια σε έναν κρατήρα που είχε σκαφτεί στη Μαραθόλακκα, με συγκεκριμένους όμως όρους.
Μεταξύ των όρων αυτών, τους οποίους είχε εισηγηθεί στο δικαστήριο ο ίδιος ο Δήμος, ήταν να ψεκάζονται τα σκουπίδια ώστε να μην μυρίζουν, να συλλέγονται τα στραγγίδια των σκουπιδιών, να τοποθετηθεί ειδικό υλικό επίστρωσης στον πυθμένα του κρατήρα ώστε να μην διαρρεύσουν τα στραγγίδια και να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες 50 μέτρων πλάτους γύρω από τον κρατήρα.
Το δικαστήριο στις 17 Ιουλίου 2010 ουσιαστικά αποδέχθηκε την αίτηση του Δήμου και εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την εναπόθεση των σκουπιδιών στον κρατήρα με τους παραπάνω όρους.
Ωστόσο, εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων του Ταϋγέτου και της Καλαμάτας διαπίστωσαν ότι οι όροι αυτοί τηρήθηκαν με προχειρότητα. Μάλιστα ο τεχνικός τους σύμβουλος, τοπογράφος μηχανικός και κατασκευαστής δημοσίων έργων, Γιώργος Τζαμουράνης, συνέταξε τεχνική έκθεση η οποία κατατέθηκε σε μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελία.
Με βάση αυτή την αναφορά απευθύνθηκαν στο δήμαρχο και τον πρώην αντιδήμαρχο οι κατηγορίες της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της παραβίασης της προσωρινής διαταγής της 16/7/2010 και το δικαστήριο έγινε σήμερα ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε πως ο μόνος όρος της προσωρινής διαταγής τον οποίο τήρησε ο Δήμος ήταν το ψέκασμα των σκουπιδιών, ενώ, αντίθετα, παραβίασε τους υπόλοιπους όρους και ειδικότερα ούτε τα στραγγίδια συνέλεξε ούτε κατάλληλη μεμβράνη στεγανοποίησης στον πυθμένα του κρατήρα τοποθέτησε ούτε και τις αντιπυρικές ζώνες διαπλάτυνε ώστε το πλάτος τους να φτάσει τα 50 μέτρα, όπως όριζε η προσωρινή διαταγή.
Ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Γιάννης Καμβυσίδης καταδικάστηκε με 8 μήνες φυλάκιση για ρύπανση του περιβάλλοντος και 3 μήνες φυλάκιση για παραβίαση της προσωρινής διαταγής, με τριετή αναστολή και με χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης κατέθεσε έφεση.
Στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης του δημάρχου και του πρώην αντιδημάρχου κατέθεσαν ο τότε γενικός γραμματέας του Δήμου και σήμερα ειδικός σύμβουλός του, Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος και ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας και σήμερα συνταξιούχος, Γιώργος Μάλαμας.
Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής Γιάννης Ίσσαρης και Χαράλαμπος Αργύρης, καθώς και ο συντάκτης της τεχνικής έκθεσης Γιώργος Τζαμουράνης.
Στην απολογία του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι δυστυχώς ο Δήμος αγωνίζεται μόνος του πολλά χρόνια προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, δεδομένου ότι από το κράτος δεν υπάρχει σχεδιασμός. Σημείωσε στη συνέχεια ότι ο Δήμος έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια στο σημείο ώστε να μην κινδυνεύει η πόλη να γεμίσει ξανά σκουπίδια. Υπογράμμισε επίσης ότι την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει ίδιος για όλα τα θέματα, αποφεύγοντας να φορτώσει στον πρώην αντιδήμαρχο τις ενδεχόμενες ευθύνες.
Οι δικηγόροι του Δήμου, Χαράλαμπος Δημητρόπουλος και Αθανασία Δημοπούλου τόνισαν ότι δεν παραβιάστηκαν οι όροι της προσωρινής διαταγής αλλά και ότι θα ήταν αδύνατο να παραβιαστούν με δόλο αυτοί οι όροι, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Δήμος ήταν εκείνος που τους πρότεινε στο δικαστήριο το 2010.
Επιπλέον υπογράμμισαν ότι εκείνη την περίοδο η κατάσταση στην πόλη ήταν δραματική, με τα σκουπίδια να φτάνουν μέχρι τον πρώτο όροφο των πολυκατοικιών και με το Δήμο να προσπαθεί με κάθε τρόπο, μέσα από τη νόμιμη διέξοδο, να δώσει λύσεις στο πρόβλημα, παρ’ ότι δεν είχε αυτή την αρμοδιότητα.
Στ.Μ.