Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 16:56

Στοιχεία που υπονομεύουν την υγεία μέτρησε ο Δημόκριτος στις καμινάδες πυρηνελαιουργείων!

Χρήστος Βασιλάκος, Ελένη Αλειφέρη, Πέτρος Τατούλης, Ντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς Χρήστος Βασιλάκος, Ελένη Αλειφέρη, Πέτρος Τατούλης, Ντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
Μεγάλο προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για την αντιμετώπιση της όχλησης που δημιουργείται από τον κύκλο λειτουργίας ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία. Η μελέτη παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο Διοικητήριο, μαζί με τις μετρήσεις που έγιναν και οι οποίες κατέγραψαν ότι από τις καμινάδες πυρηνελαιουργείων διαχέονται στην ατμόσφαιρα στοιχεία επικίνδυνα για την υγεία, σε ποσοστό υψηλότερο ή και πολύ υψηλότερο των ορίων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, άλλες μετρήσεις κατέγραψαν πολύ σημαντική ρύπανση ομβρίων υδάτων στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά, ωστόσο για να διαπιστωθεί αν έχει συμβεί μόνιμη βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα πρέπει να επαναληφθούν μετρήσεις σε τακτά διαστήματα. Στην παρουσίαση της μελέτης παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και συνεργάτες του, τρεις αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μεσσήνης, ενώ απείχε παντελώς η δημοτική αρχή Καλαμάτας, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση και αναφορές ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα αλλά οι όποιες αντιδράσεις της έχουν αποκλειστικά επικοινωνιακό χαρακτήρα…

Την παρουσίαση της μελέτης, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Όχλησης/Ρύπανσης που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων» έκανε ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Χρήστος Βασιλάκος.
Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις στα ύδατα ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι αυτές είναι «πάρα πάρα πολύ ψηλά σε σχέση με όσα ισχύουν στη νομοθεσία», προσθέτοντας όμως ότι η νομοθεσία είναι του 1988 και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Είπε ότι μετρήσεις έγιναν στη Μαυροζούμαινα και στο δίκτυο ομβρίων της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά. Υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε σημαντική επιβάρυνση του δικτύου ομβρίων και μάλιστα παρατήρησε ότι βρέθηκαν ευρήματα που υποδεικνύουν ότι η ρύπανση αυτή οφείλεται σε απόβλητα από την επεξεργασία ελαιοκάρπου.
Σχετικά με τις μετρήσεις που έγιναν στην ατμόσφαιρα, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι για την πραγματοποίησή τους στήθηκαν τρεις σταθμοί, ένας στην ταράτσα του Πυροσβεστικού Σταθμού Μελιγαλά, ένας στην ταράτσα ισόγειου καταστήματος στη Σκάλα και ένας στην ταράτσα το Δημαρχείου Μεσσήνης. Οι μετρήσεις αυτές έδειξαν ότι τον χειμώνα του 2016 τα αιωρούμενα σωματίδια πολλές φορές ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια. Υπήρχε μάλιστα ημέρα όπου στη Μεσσήνη τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν 337 με όριο το 50! Πάντως ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια διαπιστώθηκε στη Σκάλα. Επιπλέον τόνισε ότι τέτοιο πρόβλημα δεν διαπιστώθηκε σε όλη την περιοχή κατά τη θερινή περίοδο, που επαναλήφθηκαν οι μετρήσεις.
Το μεγαλύτερο θέμα φαίνεται ότι υπάρχει με τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, που όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκος, δεν είναι καλοί για την υγεία. Ιδιαίτερα δε σημείωσε ότι μετρήθηκε το στοιχείο Benzo(a)pyreno, που επέμεινε ότι δεν είναι καλό για την υγεία. Σχετικά παρατήρησε ότι οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες στην περιοχή δεν υπάρχει απόδειξη που να τους συνδέει με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αν και πρόσθεσε ότι επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν ότι η επεξεργασία του ελαιοπυρήνα μπορεί να προκαλέσει την έκλυση βενζόλιου στην ατμόσφαιρα.
Σε ό,τι αφορά τη διασπορά αυτού του ύποπτου νέφους, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι η περιοχή που καλύπτεται από αυτό απλώνεται από το Σολάκι μέχρι την Ανάληψη της Μεσσήνης και περιφερειακά της Καλαμάτας. Επίσης ο διευθυντής του Δημόκριτου τόνισε ότι η περιοχή του κάμπου της Μεσσηνίας είναι ακατάλληλη, λόγω της μορφολογίας της, για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, διότι οι άνεμοι που φυσούν δεν μπορούν να απομακρύνουν το νέφος. Πρόσθεσε όμως ότι γι’ αυτό την ευθύνη δεν την έχουν οι επιχειρήσεις των πυρηνελαιουργείων αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες που έδωσαν τις σχετικές άδειες χωρίς να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Πάντως υπογράμμισε ότι η περιοχή είναι πλέον κορεσμένη και δεν πρέπει να δεχθεί άλλη τέτοια μονάδα στο μέλλον.
Η μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ειδικότερα προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν διότι το νομικό πλαίσιο είτε έχει πολλά κενά είτε είναι αναχρονιστικό. Προτείνει επίσης τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ κάνει και συστάσεις.
Βασική πρόταση της μελέτης είναι να προσδιοριστεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, τόσο όσο να είναι επαρκές για την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα που παράγει η περιοχή μας. Ειδικότερα, η πρόταση του Δημόκριτου είναι τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν για 101 ημέρες το χρόνο, οι οποίες είναι αρκετές για την επεξεργασία του συνόλου του παραγόμενου εδώ ελαιοπυρήνα. Ωστόσο η πρόταση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι το διάστημα αυτό να αυξηθεί στις 146 ημέρες, δηλαδή από το Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Μάρτη.
Για τη μελέτη ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς πρώτη φορά εκπονείται τέτοια μελέτη στη Ελλάδα και μάλιστα όχι από το κράτος, που έχει την αρμοδιότητα, αλλά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αποφάσισε να πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό από ευαισθησία απέναντι στις ανησυχίες των κατοίκων για την υγεία τους και για το περιβάλλον αλλά και από ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ελαιοκομικού τομέα.
Η μελέτη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα ενός μήνα περίπου.
Στ.Μ.