Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 20:50

“Πολιτισμός με φέσια και απλήρωτους εργαζόμενους δε γίνεται”

“Πολιτισμός με φέσια και απλήρωτους εργαζόμενους δε γίνεται”

ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 
Απάντηση στον Νίκο Χριστόπουλο, τοπικό σύμβουλο Ασπροχώματος με τον «Ανοιχτό Δήμο - Ενεργοί Πολίτες», με αφορμή άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 23/11 στην Kalamata Journal, έδωσε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις καλλιτεχνικές σχολές της «Φάρις», ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης Θανάσης Ηλιόπουλος...

«Στέλεχος της μείζονος μειοψηφίας λέει ότι ο πολιτισμός μία 10ετία φθίνει, φωτογραφίζοντας τα χρόνια της δημοτικής αρχής. Και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φεστιβάλ Χορού, το οποίο, όπως αναφέρει, από διεθνές που ήταν, φέτος έγινε πανελλαδικό και κινδυνεύει να γίνει επαρχιακό. Μας στεναχωρούν τέτοιες κρίσεις και σχολιασμοί και είναι απαράδεκτο να γίνονται από στελέχη της μείζονος μειοψηφίας» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι αυτή είναι η άποψη γενικά της αντιπολίτευσης, γιατί και ο εκπρόσωπός της στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις» Τάσος Πολυχρονόπουλος δε λέει κάτι διαφορετικό.

Για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σημείωσε ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια κα Κασιούμη ήταν αναγκασμένη να το οργανώσει μέσα σε τρεις μήνες, μετά την παραίτηση της προκατόχου της, κας Μαραγκοπούλου, παρ’ όλ’ αυτά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, καταφέρνοντας να μη χάσει η διοργάνωση το κύρος της.

«Όταν ακούω να μηδενίζεται μία προσπάθεια που έχει γίνει αυτά τα 10 χρόνια, στεναχωρούμαι πάρα πολύ. Και μου δίνουν λαβή και δικαίωμα να θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι που τα λένε αυτά εκτιμούν ότι ο πολιτισμός είναι για τους λίγους, δεν είναι για όλο τον κόσμο, αλλά για ένα κλειστό κύκλωμα».

Ενώ πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος: «Η δημοτική αρχή με μία σειρά από πρωτοβουλίες, με κορυφαία τη σύσταση της δημοτικής επιχείρησης “Φάρις”, εξυγίανε οικονομικά και διοικητικά τα καλλιτεχνικά σχήματα. Όταν αναλάβαμε, είχαμε απλήρωτους εργαζόμενους, απλήρωτους προμηθευτές και εξωτερικούς συνεργάτες. Πολιτισμός με φέσια, εργαζόμενους απλήρωτους και αφερεγγυότητα στην αγορά δε γίνεται. Αυτά βρήκαμε και τα τακτοποιήσαμε».

Τόνισε ότι μόνο οι σχολές της «Φάρις» στοιχίζουν 550.000 ευρώ το χρόνο στο Δήμο, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον και τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει επιχορήγηση μόνο 42.000 ευρώ. Αναφέρθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, ενώ για το Καρναβάλι και τις Λευκές Νύχτες είπε ότι και αυτές οι εκδηλώσεις έχουν τη σημασία τους και το κοινό τους και δεν είναι σωστό να τις χαρακτηρίζουμε «κατωτέρου επιπέδου».

Τέλος, σημείωσε ότι ο Δήμος σε δύσκολες εποχές έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μόνος του το Μέγαρο Χορού με κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Καλαμάτα έφτασε στους τρεις του τελικού, κερδίζοντας μια μεγάλη εμπειρία.

Μαρία Νίκα