Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 15:58

Απογοητευτικός ο απολογισμός της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕΚ, μόλις 678 εισιτήρια!

«ΦΟΒΟΣ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ 
Παταγώδη εισπρακτική αποτυχία σημείωσε η περσινή χειμερινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, καθώς έκοψε μόλις 678 εισιτήρια ενώ το κόστος της άγγιξε τα 91.000 ευρώ! Κατά την έγκριση του απολογισμού, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης, Θανάση Ηλιόπουλου και του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, Τάσου Πολυχρονόπουλου. Το θέμα δεν είναι η αποτυχία, η οποία ειδικά στο θέατρο συμβαίνει συχνά, υπογράμμισε ο δεύτερος, αλλά τα κριτήρια με τα οποία η διοίκηση της Φάρις ανέθεσε στην Έλενα Πέγκα την περσινή χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ…

Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «το παραδέχομαι, η παράσταση δεν βγήκε» και δήλωσε ότι η διοίκηση της Φάρις δεν είναι ευχαριστημένη από τον μικρό αριθμό των εισιτηρίων. Εξήγησε ωστόσο ότι ελκυστικό  κίνητρο για την ανάθεση της παραγωγής στην Έλενα Πέγκα ήταν η πρότασή της να παρουσιαστεί το έργο και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, δίνοντας στο ΔΗΠΕΘΕΚ εξωστρέφεια και προβολή. Επίσης σημείωσε ότι το κόστος της παραγωγής ήταν μεγάλο επειδή οι συντελεστές της παράστασης ήταν από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι αν ήταν από την Καλαμάτα το κόστος θα μειωνόταν περίπου στο μισό.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόβλημα δεν είναι η εισπρακτική αποτυχία, δεδομένου ότι πολλές φορές συμβαίνει αυτό στην τέχνη. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η νοοτροπία της δημοτικής αρχής που αρνείται τη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των πολιτιστικών θεσμών της πόλης. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η επιλογή της Έλενας Πέγκα, η οποία ήταν και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, υπέκρυβε άλλες σκοπιμότητες.
Ενώ το κόστος της παραγωγής ανήλθε στα 91.000 ευρώ και κάτι, τα ακαθάριστα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν μόλις 6.343 ευρώ, συν 3.646 ευρώ από την περιοδεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Κατά την ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ο απολογισμός και της περσινής παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕΚ, «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου». Το κόστος ανήλθε στα 66.500 ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδα σε περίπου 30.000 ευρώ. Συνολικά κόπηκαν 5.945 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις παιδικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ για τους μαθητές είναι υψηλό και πρέπει να προσδιοριστεί στο συμβολικό ποσό του 1 ευρώ, δεδομένων των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλές οικογένειες.
Στ.Μ.