LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 18:46

Απολογισμός Μπασακίδη: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ήταν έτσι ούτε στην προ κρίσης εποχή

Ο Νίκος Μπασακίδης στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, στην Παραλία Ο Νίκος Μπασακίδης στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, στην Παραλία

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Τον απολογισμό του, ως προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, έκανε το μεσημέρι ο Νίκος Μπασακίδης, που υποστήριξε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές, παρά την ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων από το κράτος, όχι μόνο λειτουργούν αξιοπρεπώς αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση. Ενόψει των αλλαγών στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου, ο Νίκος Μπασακίδης απαρίθμησε τα έργα που έγιναν τα 2,5 τελευταία χρόνια από τον Αθλητικό Οργανισμό, ενώ, με αφορμή ερώτηση της KalamataJournal για κατά καιρούς παράπονα παραγόντων, αθλητών, σωματείων για προβλήματα στις αθλητικές υποδομές αναγνώρισε ότι μπορεί ορισμένες φορές να προέκυψαν μεμονωμένα ζητήματα, τόνισε όμως ότι δεν είναι δίκαιο να χρεώνονται στον Αθλητικό Οργανισμό προβλήματα για τα οποία συνυπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι χρήστες των υποδομών…

Παρά την κρίση ό,τι σχεδιάστηκε από τον Αθλητικό Οργανισμό υλοποιήθηκε, τόνισε ο Νίκος Μπασακίδης και συνέχισε σημειώνοντας ότι «με μια εργώδη προσπάθεια και χρηματοδότηση αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, η όψη και η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει αλλάξει. Πρόσθεσε πως «κατηγορήθηκε η Δημοτική Αρχή ότι θέτει τον αθλητισμό στην πόλη σε δεύτερο πλάνο, την ίδια στιγμή που η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν ήταν έτσι ούτε στην προ κρίσης εποχή», ενώ υπογράμμισε ότι «η πόλη ξαναγίνεται εξωστρεφής και στον αθλητισμό. Τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά».
Ο Νίκος Μπασακίδης ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τους εκπροσώπους των αθλητικών σωματείων για τη συνεργασία τους, δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει, απαντώντας σε ερώτησή της “KalamataJournal”, ότι η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων διέπεται από συγκεκριμένους κανονισμούς λειτουργίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με τα σωματεία. Σχολίασε λοιπόν ότι ο κάθε χρήστης μιας αθλητικής εγκατάστασης θα πρέπει να προσαρμόζεται στο κανονισμό λειτουργίας της και όχι να επιχειρεί να προσαρμόσει τη λειτουργία της εγκατάστασης στα δικά του θέλω.
Ο απολογισμός του Νίκου Μπασακίδη έχει ως εξής: «Σήμερα από αυτά που έχουν σχεδιαστεί, έχουν ολοκληρωθεί:
Στο Πολυκλαδικό, η επισκευή του κλειστού γυμναστηρίου που ήδη λειτουργεί με πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Στο Δημοτικό Στάδιο, η διαδρομή άθλησης, η επισκευή του αγωνιστικού ταρτάν στους βατήρες των αλμάτων και του ακοντίου, το SkatePark, το πάρκο των εξωτερικών οργάνων γυμναστικής, η μόνωση της στέγης και οι ελαιοχρωματισμοί του Κλειστού, η περίφραξη το αντιολισθητικό δάπεδο και οι μπασκέτες στα εξωτερικά γήπεδα Basket, η επισκευή των οργάνων γυμναστικής στις αίθουσες βαρών, τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων, καθώς και η αισθητική βελτίωση της εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου. 
Στην Τέντα, η εγκατάσταση νέου ηλεκτρονικού πίνακα, η αντικατάσταση των κουφωμάτων στις εισόδους, οι αγωγοί ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία, οι επισκευές στο μηχανισμό των κερκίδων, οι παρεμβάσεις στο σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης, καθώς και η συντήρηση του αγωνιστικού παρκέ.
Στο κολυμβητήριο, με εκτεταμένες συντηρήσεις  στο λεβητοστάσιο, έχει προκύψει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% περίπου, έχουν αντικατασταθεί οι διαδρομές και οι βατήρες εκκίνησης, ενώ με παρεμβάσεις στις κερκίδες, στα αποδυτήρια, την δεξαμενή και τον περιβάλλοντα χώρο το περίπου 40 ετών κολυμβητήριο συγκαταλέγεται στα καλύτερα ανοιχτά κολυμβητήρια και έχει γίνει, εκτός των άλλων, προπονητήριο αθλητών της Εθνικής ομάδας και άλλων αθηναϊκών συλλόγων.
Στο γήπεδο Π. Μπαχράμης επισκευάστηκαν η περίφραξη, το σύστημα ύδρευσης-αποχέτευσης των αποδυτηρίων, τα ηλεκτρολογικά των πυλώνων και το αρδευτικό σύστημα ποτίσματος του πλαστικού χλοοτάπητα. Σε ένα γήπεδο που γίνονται 40 προπονήσεις και 5 αγώνες ανά εβδομάδα έγιναν συντηρήσεις στον πλαστικό χλοοτάπητα, στο υψηλό πράσινο, στους πάγκους των αναπληρωματικών και στον αθλητικό εξοπλισμό, ενώ με παρεμβάσεις στην αισθητική εικόνα των αποδυτηρίων και των κερκίδων το γήπεδο μετατράπηκε σε αθλητικό χώρο λειτουργικό για τους αθλητές και φιλικό για τους θεατές.   
Στο γήπεδο Γ. Λουκαρέας επισκευάστηκαν η περίφραξη και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, συντηρήθηκε ο πλαστικός χλοοτάπητας, έγινε κοπή των υψηλών δένδρων και παρέμβαση στην αυτοφυή βλάστηση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και έργα μικρής κλίμακας για την αντιπλημμυρική προστασία του γηπέδου.
Στους λοιπούς αθλητικούς χώρους της πόλης έχουν γίνει το αντιολισθητικό δάπεδο των γηπέδων Basket στον Νέδοντα και στο Πάρκο ΟΣΕ, η κατασκευή περίφραξης στα γήπεδα basket και volley στο Πάρκο ΟΣΕ και η συντήρηση του υψηλού πρασίνου στα γήπεδα του Νέδοντα.
Στα γήπεδα των Τοπικών Διαμερισμάτων έχουν γίνει η συντήρηση του πλαστικού χλοοτάπητα στο Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία, οι γειώσεις περιφράξεων και κερκίδων στη Σπερχογεία, το Ασπρόχωμα, τα Αρφαρά, τον Αρι και τη Μικρομάνη, επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας στο Ασπρόχωμα, τη Σπερχογεία, τη Μικρομάνη και τα Αρφαρά καθώς και η τακτική και σύμφωνα με τις ανάγκες συντήρηση του φυσικού χλοοτάπητα στα Αρφαρά, τη Μικρομάνη και τον Αρι. Ιδιαίτερα στο γήπεδο του Αρι με τα περισσότερα προβλήματα, έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις στο αποστραγγιστικό δίκτυο, στο αρδευτικό σύστημα καθώς και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. 
Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες:
1.      Για την αντικατάσταση του πανιού στην Τέντα.
2.      Για την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στα Σφαγεία, τα Λαίικα και τα Παλιάμπελα
3.      Για την επισκευή του ταρτάν στο Στάδιο.
4.      Για την επίστρωση με αντιολισθητικό τάπητα 10 γηπέδων Basket στα προαύλια σχολείων
5.      Για την κατασκευή μιας διαδρομής άθλησης στο Πάρκο του ΟΣΕ.
6.      Για την προμήθεια πινάκων χρονομέτρησης με αφή, στο κολυμβητήριο.
Με τις παρεμβάσεις μας αυτές, έχει αναπτυχθεί ένα δυναμικό περιβάλλον στήριξης του αθλητισμού στο Δήμο, που ενισχύεται και από τη συνεργασία μας με τους ανθρώπους των 33 ομάδων ποδοσφαίρου, των 14 ομάδων basket, των 5 ομάδων volley, των 3 σωματείων κολύμβησης, των 4 σωματείων ρυθμικής γυμναστικής, με τους αθλούμενους και τους εκπρόσωπους των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του μαζικού αθλητισμού, αλλά και την συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση των σχολικών πρωταθλημάτων.
Στο ίδιο περιβάλλον αναπτύσσεται και λόγω της κρίσης ο μαζικός αθλητισμός, που με την κατασκευή της περιμετρικής διαδρομής άθλησης και το υπαίθριο γυμναστήριο οργάνων γυμναστικής στο Στάδιο, την οργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου και Basket, τα προγράμματα άθλησης ενηλίκων, γυναικών, εφήβων και ΑΜΕΑ, τυγχάνει της μέγιστης δυνατής υποστήριξης.
Παράλληλα οργανώθηκε με την υποστήριξη των σωματείων της πόλης Ημιμαραθώνιος δρόμος στο παραλιακό μέτωπο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών, ενώ υποστηρίχθηκαν εκδηλώσεις, όπως τα Παπαφλέσσεια, το meeting Ρυθμικής Γυμναστικής το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης, οι αγώνες δρόμου, η ορεινή ποδηλασία, οι αγώνες ιστιοπλοΐας αλλά και η προετοιμασία αγωνιστικών ομάδων στο κολύμπι και το στίβο. 
Σε εποχές κρίσης με λίγους πόρους, ότι σχεδιάσαμε το υλοποιούμε. Η προσπάθεια για την υποστήριξη του σωματειακού, του σχολικού και του μαζικού αθλητισμού αποδίδει. Η πόλη ξαναγίνεται εξωστρεφής και στον αθλητισμό. Τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά».
Στ.Μ.