Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:13

Περισσότερη τόλμη αλλά με σχέδιο ζητούν οι επιστήμονες από το Δήμο Καλαμάτας

Περισσότερη τόλμη αλλά με σχέδιο ζητούν οι επιστήμονες από το Δήμο Καλαμάτας

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 
Η εισήγηση που παρουσίασαν η δημοτική αρχή με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, με τις προτεινόμενες αναπλάσεις για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δεν καλύπτει ιδιαίτερα τους επιστήμονες της πόλης. Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους κατά τη συζήτηση που έγινε στο Δημαρχείο της οδού Αριστομένους, την Τετάρτη το βράδυ, η εισήγηση αυτή αποτελεί μια συρραφή παρεμβάσεων που όμως δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και επιπλέον πρόκειται για παρεμβάσεις περιορισμένης τόλμης. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που έγιναν από μηχανικούς, χωροτάκτες-πολεοδόμους, αρχιτέκτονες για την ανάγκη τολμηρών πεζοδρομήσεων τόσο στη Ναυαρίνου όσο και στο Κέντρο, την 23ης Μαρτίου, ακόμη και την Αριστομένους, κάτι άλλωστε που προβλέπεται διαχρονικά στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια της Καλαμάτας...

Από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να χρηματοδοτηθεί για παρεμβάσεις στην Παραλία και το κέντρο με ποσό τουλάχιστον 9,1 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων περίπου 4 εκατ. ευρώ προορίζονται για αναπλάσεις και δράσεις που αφορούν τις υποδομές. Επιπλέον, η ένταξη της Καλαμάτας στο πρόγραμμα μπορεί να της δώσει προτεραιότητα ώστε να αντλήσει επιπλέον πόρους και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα για παρεμβάσεις και δράσεις αστικής ανάπτυξης.
Την εισήγηση της δημοτικής αρχής και της Τεχνικής Υπηρεσίας παρουσίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Τζαμουράνης. Σε ό,τι αφορά την Παραλία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ανάπλαση στην οδό Ναυαρίνου, από τη Τσαμαδού μέχρι τη Βουλγαροκτόνου, σε έργο δημιουργίας νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, σε διάνοιξη κάθετων στη Ναυαρίνου δρόμων όπως της Βουλγαροκτόνου, στη διαμόρφωση της παραλίας μεταξύ του «Πανελλήνιον» μέχρι την Ανάσταση (είναι χερσαία ζώνη του λιμένα), στην επέκταση του σχεδίου πόλης προς τη Βέργα με προοπτική τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, στην επέκταση του σχεδίου πόλης στη Δυτική Παραλία για την πολεοδόμηση της περιοχής μεταξύ του Νέδοντα και του Κορδία, στη βελτίωση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας ώστε να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει τεθεί σε κάμψη, στη δημιουργία ενυδρείου στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας, στη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στις εκβολές του Άρι, στη διασύνδεση των ποδηλατόδρομων.
Σε ό,τι αφορά το Ιστορικό Κέντρο πρότεινε την ανάπλαση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε ότι ο Δήμος διαθέτει σημαντικές αρχιτεκτονικές ιδέες ύστερα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε, καθώς και στην ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής, όπου ανέφερε ότι υπάρχει ώριμη μελέτη. Επιπλέον ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας πρότεινε την αποκατάσταση του Γαλλικού Ινστιτούτου, του διατηρητέου «Αχίλλειον» στην Αριστομένους και του κινηματογράφου «Ηλέκτρα».
Τέλος, ο Βασίλης Τζαμουράνης πρότεινε και τη βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής του Ιστορικού Κέντρου, κάτι το οποίο και στο παρελθόν ο Δήμος είχε επιδιώξει να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την πλευρά τους σημείωσαν ότι οι προτάσεις του Δήμου είναι θετικές, πρέπει όμως να εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Σχετικές παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Παπαευσταθίου, η αρχιτέκτων Τόνια Κουζή. Για την ανάπλαση της παραλίας προτάθηκε η πραγματοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ ο αρχιτέκτων Γιώργος Κυριακόπουλος σε παρέμβασή του επεσήμανε ότι για την περιοχή από τους μύλους στο λιμάνι μέχρι το «Φιλοξένια» υπάρχει στο Δήμο εγκεκριμένη προμελέτη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την οριστική μελέτη. Ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Δημήτρης Ντοκόπουλος, τόνισε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, όπως και της Αριστομένους και κάλεσε το Δήμο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, σχολιάζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για το τι θα απογίνουν τα αυτοκίνητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Ερμού, της Αιόλου στην Αθήνα, όπου η εμπορική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα. Άλλες προτάσεις που έγιναν ήταν ότι στο δημόσιο χώρο πρέπει να μπουν έργα τέχνης, ότι η επέκταση του δικτύου ελεύθερου ίντερνετ στους δημόσιους χώρους θα αυξήσει την κίνηση των νέων, ότι οι παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος πρέπει να καλύπτουν βιοκλιματικές απαιτήσεις, ότι κάτι πρέπει να γίνει με το σημαντικό κτίριο της Σχολής Παπαφλέσσα στη συμβολή της Κρήτης με τη Φαρών κ.λπ
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις προς το Δήμο για τη διαμόρφωση της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 24 Μαρτίου. Τη Δευτέρα, στις εφτά το απόγευμα, επίσης στο Δημαρχείο της Αριστομένους, θα γίνει συζήτηση για τα ζητήματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Στ.Μ.