Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 17:25

Δραματικές ικεσίες των προσφύγων που κρατούνται στην Καλαμάτα να μην επιστρέψουν στη Σάμο

Τα προσφυγόπουλα παίζουν μπάλα με τον αστυνομικό, λίγο πριν κλειστούν με τους γονείς τους στο κτίριο της παλιάς νοσηλευτικής σχολής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να μπουν στο λεωφορείο που θα τους πάει στον Πειραιά Τα προσφυγόπουλα παίζουν μπάλα με τον αστυνομικό, λίγο πριν κλειστούν με τους γονείς τους στο κτίριο της παλιάς νοσηλευτικής σχολής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να μπουν στο λεωφορείο που θα τους πάει στον Πειραιά

ΚΙΝΔΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ  
Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο χώρο που κρατούνται οι πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, στην παλιά νοσηλευτική σχολή του παλιού νοσοκομείου Καλαμάτας. Μόλις έμαθαν ότι βγήκε απόφαση να επιστρέψουν στο Κέντρο Κράτησης της Σάμου, ένα επικίνδυνο κολαστήριο ιδιαίτερα για γυναίκες και παιδιά, άρχισαν να εκλιπαρούν για βοήθεια ώστε να αποτραπεί η επιστροφή τους. Ωστόσο, η απόφαση επιστροφής φαίνεται ότι είναι αμετάκλητη και στη παλιά νοσηλευτική σχολή βρίσκεται από το μεσημέρι το αστυνομικό λεωφορείο προκειμένου να τους πάει στον Πειραιά και στο πλοίο για τη Σάμο. Η δικηγόρος των προσφύγων, Χρυσάνθη Καούνη, υπογραμμίζει ότι η απόφαση επιστροφής στη Σάμο εξαντλεί τα όρια της αυστηρότητας και αγνοεί το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, φροντίδα για τα οποία είναι αδύνατο να υπάρξει στη Σάμο…

Πρόκειται για δύο οικογένειες προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία και συνολικά για 19 άτομα, εκ των οποίων τα εννέα ανήλικα. Όπως σημείωσε η κ. Καούνη, «ειδικά η μία οικογένεια αντιμετωπίζει πολύ πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο πατέρας έχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και κινδυνεύει να μείνει ανάπηρος. Για το λόγο αυτό είχε αφεθεί η οικογένεια να πάει από τη Σάμο στην Αθήνα και να ζητήσει ιατρική βοήθεια».
Ωστόσο, συνέχισε η κ. Καούνη, οι πρόσφυγες πέφτουν συνέπεια από τον έναν τοίχο στον άλλο και ειδικότερα ενώ επιτράπηκε στην οικογένεια να πάει στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις, τελικά εξετάσεις κατέστη αδύνατο να γίνουν διότι ως πρόσφυγες που δεν έχουν πάρει ακόμη άσυλο δεν έχουν ΑΜΚΑ. Μπροστά σε όλα αυτά τα αδιέξοδα οι πρόσφυγες, είπε η δικηγόρος, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού και έτσι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα εγκαταλειμμένοι σε παραλία κοντά στο Βασιλίτσι. Τότε οι πρόσφυγες τέθηκαν υπό κράτηση στην Καλαμάτα και τώρα τους επιβάλλεται να επιστρέψουν στη Σάμο. Η κ. Καούνη υπογράμμισε ότι είναι τελείως εκδικητική η απόφαση επιστροφής των προσφύγων στη Σάμο, δεδομένου μάλιστα ότι «η κρίση της διοίκησης είναι ότι η Σάμος αποτελεί ακατάλληλο μέρος και πρέπει να παραπεμφθούν στην Αθήνα ή σε άλλο μέρος με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και παροχής φροντίδας για την υγεία τους».
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Κράτησης της Σάμου η κ. Καούνη σημείωσε ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες λένε πως θα προτιμούσαν να επιστρέψουν στο Ιράκ παρά στη Σάμο, δεδομένου ότι στο ελληνικό νησί αυτή τη στιγμή «πρέπει να υπάρχουν 3.000 με 3.500 αλλοδαποί κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης. Εκεί υπήρχαν καυγάδες, πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής που είναι ανύπαρκτες. Υπάρχουν καυγάδες και επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή ιδιαίτερα των γυναικών και των μικρών παιδιών. Είναι επικίνδυνη η Σάμος για τους ανθρώπους που είναι φιλήσυχοι».
Σημειώνεται, τέλος, ότι όταν το λεωφορείο της αστυνομίας έφτασε έξω από το χώρο όπου κρατούνται οι πρόσφυγες, δύο γυναίκες αισθάνθηκαν σοβαρή αδιαθεσία και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στ.Μ.