Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 17:23

Νέα «αψιμαχία» Νίκα - Τατούλη

Νέα «αψιμαχία» Νίκα - Τατούλη

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Οι δύο «πελοποννησιάρχες», Παναγιώτης Νίκας και Πέτρος Τατούλης, έχουν νέα "αψιμαχία" για το θέμα που προσφέρεται για έναν πόλεμο εντυπώσεων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους παράνομους σκουπιδότοπους, παρ’ ότι η πολιτική τους ταυτίζεται όσον αφορά το βασικό πλαίσιο, που είναι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών και υπολειμμάτων τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατηγόρησε σήμερα τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, για εξουσιαστική νοοτροπία και έλλειψη αυτοδιοικητικής κουλτούρας. Είναι απάντηση στη χθεσινή γραπτή δήλωση του περιφερειάρχη, ότι «ψευδώς διαδίδεται» από κάποιους δημάρχους πως η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να δώσει παράταση για το κλείσιμο των παράνομων σκουπιδότοπων (που έπρεπε να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους στις 30 Ιουνίου) και ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους που συνεχίζουν τη λειτουργία των χώρων διάθεσης σκουπιδιών.
Μεταξύ άλλων, στη δήλωση του περιφερειάρχη σημειώνεται: «Προς απoκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να µην δημιουργείται σύγχυση στους πoλίτες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διευκρίνισε ότι η παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ µέσα στο 1ο εξάμηνο του 2012 αποτελεί ρητή δέσμευση της Eλληνικής Κυβέρνησης κατ εφαρμογή της καταδικαστικής για τη χώρα µας απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στην υπόθεση C502/03. Μετά την ημερομηνία αυτή προβλέπονται, σε εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου, αυστηρότατα πρόστιμα που θα ενεργοποιηθούν από την ΕΕ για κάθε ένα ΧΑΔΑ που θα λειτουργεί. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράταση θα μπορούσε να δοθεί μόνο μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι με απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ψευδώς διαδίδεται. (…) Η υποχρέωση των Δήμων, του ΦΟΣΔΑ, και της ΠΕΔ είναι, παρά τη βαρύτατη αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι σήμερα, αντί να καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες να μεριμνήσουν, ως οφείλουν από τη νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ, για την χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα».
Κληθείς σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου να σχολιάσει τα παραπάνω, τόνισε ότι οι δήμαρχοι «έχουμε κουλτούρα αυτοδιοίκησης», ενώ αντίθετα υπαινίχθηκε ότι η δήλωση του περιφερειάρχη έχει το χαρακτήρα «σκληρού κρατικού οργάνου» και επίσης μίλησε για «εξουσιαστικές προσεγγίσεις που, πρώτον δεν γίνονται κατανοητές και δεύτερον δεν μας φοβίζουν», ζητώντας μια «πιο αυτοδιοικητική αντιμετώπιση των θεμάτων».
Κατά τα άλλα ο κ. Νίκας επανάλαβε ότι «δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την επιβολή προστίμων», διευκρίνισε ότι η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ενώ άφησε να εννοηθεί πως έχει προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση.
Το βράδυ θα συνέλθει σε γενική συνέλευση ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, για τη συγκρότηση των οργάνων του. Τις δύο κορυφαίες θέσεις, έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν οι δήμαρχοι Τρίπολης και Κορίνθου. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ, τόνισε ότι τα όργανα στο Φορέα θα είναι διαπαραταξιακά, ωστόσο στο σύνολό τους σχεδόν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης προέρχονται από τις δύο μεγάλες παρατάξεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή, και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ.
Στ.Μ.