Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 18:06

Κομβική η θέση ακτών της Μεσσηνίας για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, όπλων, ναρκωτικών

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΘΟΝΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ 
Η γεωγραφική θέση των ακτών της Κορώνης και της Δυτικής Μάνης είναι κομβικής σημασίας όσον αφορά το δια θαλάσσης λαθρεμπόριο τσιγάρων, όπλων, ναρκωτικών, μεταναστών σημειώνει, στον απολογισμό της θητείας του στην Καλαμάτα, ο απελθών κεντρικός λιμενάρχης, αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Μποτίνης, ο οποίος αποστρατεύθηκε από το Λιμενικό Σώμα. Κάνει επίσης την εκτίμηση ότι στο άμεσο μέλλον θα σημειωθούν σοβαρές διενέξεις στη Μεσόγειο, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση και διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων, οι οποίες θα επηρεάσουν βαθιά και την Ελλάδα…

Ο κ. Μποτίνης παρουσιάζει έναν θετικό απολογισμό, στον οποίο όμως αποφεύγει να αναφερθεί σε ζητήματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα σε παρεμβάσεις του Δήμου στο λιμάνι οι οποίες ξεκίνησαν χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες (π.χ. μετακίνηση περίφραξης στην περιοχή μπροστά από τους μύλους της Ευαγγελίστριας).
Ειδικότερα, ο απολογισμός του απελθόντα κεντρικού λιμενάρχη Καλαμάτας έχει ως εξής: «Όταν το Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβα με εντολή του τότε Αρχηγού Λ.Σ. Αντιναυάρχου Λ.Σ Αθανασόπουλου Αθανασίου, καθήκοντα Κεντρικού Λιμενάρχη Καλαμάτας βρέθηκα απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση σαν Αξιωματικός Λ.Σ. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας συρρικνωμένο επιχειρησιακά λόγω των οικονομικών επιταγών της εποχής μας (εφαρμογή σχεδίου Καλλικράτης – κατάργηση Λ/Σ Αγίου Νικολάου), την έλλειψη πλωτού ανοιχτής θαλάσσης και με υποστελέχωση στις βαθμίδες των Αξ/κων, Υπαξ/κων-Ανθ/στων (εκ Σ.Δ.Υ.Λ.Σ), με πολύ μεγάλο εύρος απόκρημνων και αφιλόξενων ακτών, χωρίς κάλυψη οδικού δικτύου, ήταν αντιμέτωπο με αυξημένα θέματα δημόσιας ασφάλειας καθώς η γεωγραφική θέση της Καλαμάτας μαζί με τις γειτονικές ακτές της Κορώνης και της Μεσσηνιακής Μάνης αποτελούν κομβικό σημείο στους θαλάσσιους δρόμους του λαθρεμπορίου τσιγάρων, όπλων, ναρκωτικών αλλά και της διακίνησης παράτυπων μεταναστών – κυκλώματα οργανωμένα με κοινό παρονομαστή ως προς τα μέσα και τους τρόπους, που εκμεταλλεύονται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο κάθε διαλυμένη κοινωνία ή οικονομία. Οι πρόσφατες κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη σε συνδυασμό με την παθογένεια των ασθενικών Βαλκανικών χωρών αλλά και η ευρύτερη οικονομική κρίση της Ν. Ευρώπης έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής-οικονομικής-πολιτικής αστάθειας στη Μεσόγειο, η οποία με φόντο το ενεργειακό θα γίνει στο άμεσο μέλλον σημείο σοβαρών διενέξεων που θα επηρεάσουν βαθιά και τη χώρα μας.
Παρά τις δύσκολες συγκυρίες τα 2,5 αυτά χρόνια έδωσα έναν καθημερινό αγώνα που απαιτεί εκπαίδευση, συντονισμό και αποφασιστικότητα, πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν γιατί ο ρόλος της Υπηρεσίας μας είναι διττός. Από τη μία πλευρά η εφαρμογή του Νόμου απέναντι σε έκνομα συμφέροντα-νοοτροπίες-συμπεριφορές και από την άλλη η κοινωνική προσφορά μας στους πολίτες μιας χώρας που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον τους.
Θέλω να ξεκινήσω τον απολογισμό μου με τις ευχαριστίες μου στους ανωτέρους μου Αξιωματικούς και ιδιαιτέρως στον κ. Διοικητή 5ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Υποναύαρχο Λ.Σ Καλογείτονα Σταμάτιο, γιατί με δικές μου ενέργειες και με την υποστήριξή του η Υπηρεσία μας ενισχύθηκε σημαντικά σε επιχειρησιακά μέσα: Ένα πλήρως ανακαινισμένο πλωτό κλειστού τύπου, τέσσερα οχήματα (τρία τζιπ και ένα συμβατικό, δύο μηχανές) όπως πλήρως επιχειρησιακά.
Με διαταγή μου τον Ιανουάριο του 2015 δημιουργήθηκε η νεοσύστατη Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΜ.Α.Ε.) με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται στη χερσαία ζώνη λιμένα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας. Με οδηγίες μου εντάθηκαν οι περιπολίες από ξηρά και θάλασσα καθώς πεζοπόρα και μηχανοκίνητα κλιμάκια στελεχών του Κ.Λ. Καλαμάτας επικουρούμενα από πληρώματα του σκάφους του Λιμεναρχείου επιχειρούσαν νυχθημερόν. Με τον δικό τους ζήλο και την αυταπάρνηση του επέδειξαν από το 2015 διενεργήθηκαν 3.126 περιπολίες από ξηρά και θάλασσα. Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια υγειονομικών ελέγχων για το παρεμπόριο εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, οι έλεγχοι σε πλοία, ελαιοτριβεία, ξενοδοχεία, μπλόκα της τροχαίας, μέτρα τάξης κατά την άφιξη Κρουαζιερόπλοιων, φύλαξη λιμενικών εγκαταστάσεων, κλιμάκια ελέγχων για παρεμβάσεις επί θεμάτων αιγιαλού-παραλίας, επιθεωρήσεις του Γραφείου Επιθεώρησης Πλοίων, Επιθεωρήσεις του Τμήματος PostStateControl, οι οποίες επεκτάθηκαν σε λιμένες εκτός αρμοδιότητας του Κ.Λ Καλαμάτας όπως Γύθειο, Κύθηρα, Μονεμβασία, Νεάπολη Βοιών, Πύλος,  Ελαφόνησος, Μεθώνη.
Επίσης δεν υπολογίστηκαν οι συνεχείς αποσπάσεις στελεχών μας στην ακτογραμμή του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στις όμορες Λιμενικές Αρχές για συνδρομή σε περιστατικά λαθρομετανάστευσης και γενικότερης αστυνόμευσης.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σ’ όλους τους συναδέλφους μου που στελέχωσαν τα έτη αυτά το Α’ Λ/Τ  Κορώνης και το Λ/Φ Καρδαμύλης οι οποίοι, παρά τη μεγάλη καθημερινή χιλιομετρική απόσταση σε δύσβατο οδικό δίκτυο επέδειξαν απίστευτη αντοχή, υπομονή, οξυδέρκεια και υπευθυνότητα επιτελώντας στο έπακρο έναν δύσκολο ρόλο μέσα σε κλειστού τύπου κοινωνίες δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα των περιοχών αυτών (θέματα αιγιαλού παραλίας, αντιμετώπιση περιστατικών ασφαλείας, διαπροσωπικές σχέσεις κατοίκων και ευρύτερων επαγγελματικών ομάδων, συμμετοχή σε πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων κ.λπ). Με αποφάσεις μου διευθέτησα θέματα καθορισμού θέσεων αγκυροβολίας στα αλιευτικά καταφύγια του Αγίου Ανδρέα Μεσσήνης, του Αγίου Νικολάου, Στούπας, Κιτριές στη Μεσσηνιακή Μάνη αλλά και στο Λιμένα Κορώνης δίνοντας τέλος σε χρόνιες κοινωνικές διενέξεις.
Σαν αποτέλεσμα της διαρκούς παρότρυνσής μου αλλά και της ανταπόκρισης που έλαβα από το προσωπικό μου παραθέτω ενδεικτικά για τα έτη 2015-2017 τα εξής στοιχεία: Δικογραφίες 155, κατασχέσεις πλοίων: 3 (σύνολο 1.820 Κ.Ο.Χ.), κατασχέσεις τσιγάρων 174.442.600 τεμάχια (με ύψος διαφυγών των δασμών 31,5 εκατομμύρια ευρώ), συλλήψεις: 33 (υπηκοότητας ελληνικής, ρωσικής, ουκρανικής, τουρκικής, γεωργιανής, ινδικής), μετανάστες: 277 άτομα (77 ανήλικοι), αποσπάσεις στελεχών: 30 άτομα, ύψος προστίμων 432.450 ευρώ, σύνολο κατάπλων πλοίων: 828 (63 κρουαζιερόπλοια), σύνολο διακινηθέντων επιβατών 65.747.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο για τις ευλογίες του και τα αισθήματα συμπαράστασης σε εμένα και στην Υπηρεσίας μας. Ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία και υποστήριξή του τον κ. Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα Παναγιώτη. Κατόπιν πρωτοβουλίας μου για την εξεύρεση κτιρίου λόγω στεγαστικού προβλήματος του Κ.Λ. Καλαμάτας ανταποκρίθηκε θετικά, προβαίνοντας σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να παραχωρηθεί κτίριο για στέγαση ορισμένων Υπηρεσιών του Κ.Λ. Καλαμάτας, την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου καθώς και την επισκευή του πλωτού περιπολικού σκάφους, γιατί χωρίς τη συμβολή του δεν θα λειτουργούσε. Τους κ. Τσώνη Γεώργιο Δήμαρχο Μεσσήνης, κ. Καφαντάρη Δημήτριο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Κατσίβελα Παναγιώτη Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Μαραμπέα Ιωάννη Δήμαρχο Δυτικής Μάνης για τη συνεργασία μας, καθώς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ν. Μεσσηνίας και ιδιαιτέρως την Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλειφέρη-Καραθανάση Ελένη για τη στήριξή της και τη συνδρομή της Περιφέρειας όπου απαιτήθηκε. Τους Προέδρους Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κ. Βγενή Χαράλαμπο και κ. Καραγιάννη Ανδρέα γιατί προωθήθηκαν θέματα αναβάθμισης Λιμένα κατά τα πρότυπα του ISPSCODE(Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης) καθώς και θέματα τροχονομικών ρυθμίσεων εντός χερσαίας ζώνης, καθαρισμοί ακτών και λιμανιού, ενημέρωση πολιτών και μαθητών σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΠΘΑΠ) και τέλος πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Καταδύσεων, κολυμβητικός μαραθώνιος, τρίαθλο, ναυτικές εβδομάδες, πολιτικά και αντιρατσιστικά φεστιβάλ κ.λπ). Την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τη συμβολή της σε περιστατικά Υπηρεσίας μας, τους υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας, τους Ναυτικούς πράκτορες και γενικά όλους τους πολίτες της πόλης της Καλαμάτας για τη συνεργασία και την ανοχή τους.
Το όραμά μου όταν ήλθα στην πόλη μας ήταν το Λιμεναρχείο να διευρύνει την παρουσία του και να ασκήσει σημαντικό ρόλο προσφέροντας κοινωνικό ρόλο αλλά και εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Ίσως κατά τη διαδικασία υπήρξαν στιγμές έντασης, κούρασης ή και στενοχώριας κάποιες φορές, όμως ευχαριστώ όλους εκείνους, συναδέλφους και τοπικούς φορείς, που ευαισθητοποιήθηκαν και συστρατεύθηκαν μαζί μου, αναλαμβάνοντας ρόλους και ευθύνες. Χωρίς το ζήλο και την αποφασιστικότητά τους δεν θα υπήρχε κανένα αποτέλεσμα. Ειδικές ευχαριστίες στα πληρώματα ΠΛΣ 1017 και ΠΛΣ 120, στην ΟΜ.Α.Ε., το γραφείο Λιμενικής Αστυνομίας και στο Τμήμα Ασφαλείας που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος, στα στελέχη του Γραφείου Προσωπικού όχι μόνο για την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους αλλά και για την δικαιοσύνη που επέδειξαν απέναντι στους συναδέλφους, καθώς και στο προσωπικό που στελέχωσε το Υπασπιστήριο και το ιδιαίτερο γραφείο μου. Να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που φτάσαμε πλέον στο σημείο να μην χρειάζονται οδηγίες και διαταγές αλλά να εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους και να βρίσκουν λύσεις για το καλό όλης της πόλης και ιδιαίτερα για τους συναλλασσόμενους με το Λιμεναρχείο. Εύχομαι στο διάδοχό μου καλή επιτυχία και καλή συνέχεια, καθώς η Καλαμάτα διαθέτει εκπληκτικές υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, στρατόπεδο, νοσοκομείο, εκκλησιαστικούς και φιλανθρωπικούς φορείς) και μπορεί να υποστηρίξει όλα τα είδη εναερίων-χερσαίων, θαλάσσιων μέσων που διαθέτει σήμερα το Λιμενικό Σώμα. Παραμένω ενεργός και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου για βελτίωση του Λ.Σ. της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Πολιτικής και του τόπου μας από διαφορετικό επίπεδο αναφοράς…».